You are here

Πίσω στον Κ. Ηροδότου η λίστα με δάνεια βουλευτών

18/04/2019 10:53

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης επέστρεψε σήμερα στον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνο Ηροδότου τη λίστα που του είχε αποστείλει η τέως διοικήτρια της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ).

Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, θέτοντας μια σειρά καταιγιστικών ερωτημάτων επέστεψε τη  λίστα στον κ. Ηροδότου, ζητώντας του να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν βουλευτές και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα όχι με ΜΕΔ, αλλά με δάνεια που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.

«Αν υπήρχε διαπλοκή μεταξύ τραπεζών και βουλευτών δεν είναι με αυτούς που είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά με αυτούς που είχαν ευνοϊκή μεταχείριση και τους διαγράφηκαν τα δάνεια», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι η λίστα του στάλθηκε από τη διοικήτρια της ΚΤ στις 4 Απριλίου με την ένδειξη απόρρητο.

Διερωτήθηκε γιατί η διοικήτρια δεν επεξεργάστηκε τη λίστα πριν την αποστείλει στη βουλή, τονίζοντας ότι η επεξεργασία μπορεί να γίνει μόνο από την ΚΤ, προσθέτοντας ότι « αν επιθυμεί η ΚΤ να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, εμείς θα τη στηρίξουμε».

Είπε ότι ο ίδιος δεν θα δώσει στη δημοσιότητα καμία λίστα γιατί «θα ήταν ανεύθυνο και θα δεν γινόταν σεβαστή η απαίτηση του θεσμού για την εμπιστευτικότητα των στοιχείων».

Υπεραμυνόμενος των βουλευτών ο κ. Συλλούρης έθεσε το πρώτο ερώτημα προς τον νέο διοικητή της ΚΤ λέγοντας ότι «αν η ΚΤ άφηνε βουλευτές ή άλλους να δέχονται ευνοϊκή μεταχείριση. Υπάρχει αυτή η πρακτική από τις τράπεζες και δεν έκανε τίποτα η ΚΤ», διερωτήθηκε και τόνισε «ποιες είναι οι ευθύνες της ΚΤ σε αυτό το ζήτημα».

Δεύτερο, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνουμε ότι αν είχαν αυτή την πρακτική οι τράπεζες ήταν επειδή ευνοούνταν και αν είναι έτσι θα πρέπει να κοιτάξουμε αλλού και όχι στα ΜΕΔ, αλλά αν υπήρχε διαπλοκή μεταξύ βουλευτών και τραπεζών».

«Άλλο ερώτημα που εγείρεται είναι αν και οι 55 βουλευτές έχουν ΜΕΔ ευνοήθηκαν.  Διότι για να έχει ένας δάνειο μη εξυπηρετούμενο σημαίνει ότι δεν ευνοήθηκε. Εκεί που πρέπει να κοιτάξουμε είναι πόσα ευνοϊκά δάνεια υπάρχουν και όχι ΜΕΔ».

Στο σημείο αυτό έθεσε το ερώτημα ότι «αν υπάρχει περίπτωση βουλευτή που είχε ΜΕΔ και ψήφισε με τρόπο που να ευνοηθεί η τράπεζα» για να απαντήσει ότι «αυτή η βουλή ψήφισε υπέρ όλων των νομοθεσιών που ευνοούσαν τις εκποιήσεις των τραπεζών».

Ο πρόεδρος της βουλής απευθυνόμενος προς τον κ. Ηροδότου επανέλαβε ότι «πρέπει να χτυπηθούν τα κακά του πολιτικού συστήματος, να χτυπηθούν οι πολιτικοί εκείνοι οι οποίοι πράγματι έχουν εκμεταλλευτεί τη θέση τους, αλλά αποδεδειγμένα, όχι αόριστα, όχι με γενικότητες και χωρίς να στρέφεται η προσοχή αλλού» σημείωσε.

Έδωσε ακολούθως παραδείγματα από τη λίστα, λέγοντας ότι υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έχουν αποβιώσει, ενώ είπε ότι υπάρχει άτομο στο οποίο αφιερώνονται τέσσερεις σελίδες με περίπου 100 δάνεια για το οποίο κ. Συλλούρης είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κατά πόσο πρόκειται για ΠΕΠ. Ακόμη, είπε ότι υπάρχουν στη λίστα άτομα με ΜΕΔ ύψους €2.500 ή €2.600  ενώ ρωτώντας τα ίδια τα άτομα είπε ότι του απάντησαν «πιθανόν να είναι η κάρτα μου».

«Επειδή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, θεωρώ ότι η διαφάνεια και ιδιαίτερα για θέματα πολυσυζητημένα δεν βλάπτει κανένα» είπε ο πρόεδρος της βουλής, ενώ σημείωσε ότι ο διοικητής θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος για το θέμα, που πήρε τόση δημοσιότητα.

Εξήγησε επίσης ότι στάλθηκε επιστολή στην επίτροπο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου σε σχέση με τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων βουλευτών, λέγοντας ότι «δεν μας είπε ευθαρσώς αν υπάρχει πρόβλημα για τα ονόματα των βουλευτών».

Επίσης, είπε ότι όταν ζήτησε στοιχεία, έλαβε επιστολή από τον Συνεργατισμό στην οποία του αναφέρθηκε ότι υπάρχει γνωμάτευση και δεν μπορούν να του τα δώσουν. «Καλά, στη δημοσιότητα πως τα έδωσαν και δεν μπορούν να τα δώσουν στη βουλή;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ακόμη στον κ. Ηροδότου  ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους αφού μελετήσει το υλικό που του έδωσε και λάβει υπόψη του όλα όσα του ανέφερε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί στην επιτροπή οικονομικών, ελέγχου ή θεσμών. «Αυτό δεν θα το αφήσω σε επίπεδο κουτσομπολιού και διαρροών. Θα γίνει σοβαρή δουλειά σε βάθος και θα αγγίξουμε εκεί που πρέπει», είπε ο κ. Συλλούρης.

Κ. Ηροδότου: Ήρθα προ εκπλήξεως

Από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου δήλωσε ότι θεώρησε πως πρόκειται για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής και ήρθε προ εκπλήξεως.

Είπε ότι «μόλις ανέλαβα και δεν είχα καμία ενημέρωση. Δεν γνωρίζω οτιδήποτε για τούτο, δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο» επεσήμανε.

«Σέβομαι αυτά που λέτε, σέβομαι τους θεσμούς αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ήρθα προ εκπλήξεως», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τις ευθύνες της και ως μέρος του Ευρωσυστήματος.

Της Ηρώς Ευθυμίου