You are here

«Πλασιέ των τραπεζών» και «συνεργάτες του διαβόλου» στη βουλή

14/12/2018 06:05

Με αιχμηρές κατηγορίες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και με αναγνώριση της ανάγκης συμβιβασμών για ψήφιση του προϋπολογισμού διανθίστηκε η δεύτερη μέρα της συζήτησης στη βουλή.

Βουλευτές του ΔΗΣΥ επικεντρώθηκαν στα αριθμητικά επιτεύγματα τη κυβέρνησης και κατηγόρησαν το ΑΚΕΛ για μηδενιστική κριτική, βουλευτές του οποίου υποστήριξαν ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ της πραγματικότητας και της ευημερίας όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση και πως κυβερνώντες και βουλευτές φαίνεται να έχουν μετακομίσει σε άλλο πλανήτη.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ έγινε επίκληση σε φαινόμενα όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία που είχαν παρουσιαστεί επί προεδρίας Χριστόφια, επιχειρώντας να αντικρούσουν την κριτική, ενώ από την άλλη, βουλευτές του ΑΚΕΛ υπενθύμισαν δεσμεύσεις που δεν τήρησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση σε σχέση με το κούρεμα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε τους κυβερνώντες τσιλιαδώρους της τραπεζικής ληστείας και πλασιέ των τραπεζών, σημειώνοντας πως κατά το κούρεμα είχαν ξεχάσει να ειδοποιήσουν «τον Γιαννή από την Τραχυπέδουλα» που έχει επικαλεστεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά ειδοποίησαν τους συμπέθερους.

Απαντώντας ο κ. Κουλλά, σημείωσε ότι με την ισοπεδωτική κριτική «δεν μας αφήνετε να αγιάσουμε» και αναφερόμενος στο κούρεμα, είπε ότι «οι μαγκιές της βουλής» οδήγησαν σε αυτό.

Βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με επιμέρους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η στεγαστική πολιτική και η αναπτυξιακή πολιτική σε συνάρτηση με τις εκλογικές περιφέρειες που εκπροσωπούν.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, οι βουλευτές τόνισαν επανειλημμένα ότι το κόμμα έχει πετύχει τον εμβολιασμό του προϋπολογισμού με δικές του θέσεις και αιτήματα παρέχοντας ενδεχομένως αιτιολόγηση για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

Παράλληλα, βρέθηκαν σε θέση άμυνας αντικρούοντας κατηγορίες εκ μέρους συναδέλφων τους για τη στάση που τήρησε το κόμμα το περασμένο καλοκαίρι, ψηφίζοντας μαζί με τον ΔΗΣΥ τα νομοσχέδια που επιταχύνουν τις εκποιήσεις.

Οι τυφώνες, ο μηδενισμός και η συνεργασία με τον διάβολο

Ορισμένες από τις αναφορές που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, προέκυψαν μέσα από τις αντιπαραθέσεις κυρίως των βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, μέσω των ομιλιών τους.

Απαντώντας σε επικρίσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ σε σχέση με τα άλυτα προβλήματα του αγροτικού τομέα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου παρατήρησε ότι «με την φόρα που πήρατε περίμενα να ακούσω ότι φταίει ο Αναστασιάδης και για την ανομβρία».

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (Λάρνακας) σημείωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να μην φταίει για την ανομβρία αλλά θα μπορούσε όπως είπε να χαρακτηριστεί ως τυφώνας, «ο τυφώνας Νίκιος ή ο τυφώνας Αναστασιάδιος που ισοπέδωσε τα πάντα», όπως είπε.

Την αναφορά ανταπέδωσε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου ο οποίος έκανε λόγο για θεωρία του χάους στην οποία οδήγησε ο «τυφώνας Χριστόφιας». Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε μηδενιστική αντιπολίτευση, σε ισοπεδωτικές κριτικές και σε γεμάτες ειρωνεία, χολή και όξος ομιλίες των βουλευτών της αριστεράς.

ΔΗΚΟ: «Με χίλια ζόρια πείσαμε για το Εστία»

Βουλευτές του ΔΗΚΟ σχολίασαν αναφορές βουλευτών του ΑΚΕΛ περί ευκαιριακής και με σκοπιμότητες συμπόρευσης του κόμματος με το ΔΗΣΥ, με τον Στέφανο Στεφάνου να αναφέρεται στο γνωμικό «κρούσε με τζαι βάρμου μίλλα» σε σχέση με το κοινωνικό πακέτο ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι «και με τον διάβολο θα συνεργαστούμε αν είναι να κερδίσουν κάτι οι συμπολίτες μας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός έχει νοικοκυρευτεί με τη στήριξη του κόμματος που θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και που ως εκ τούτου, έχει την πολυτέλεια να βάζει τις δικές του πινελιές, κάτι που όπως ανέφερε, «κακοφαίνεται στους φίλους του ΑΚΕΛ».

Απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Νουρή ο οποίος έκανε λόγο για ταύτιση της οικονομικής πολιτικής ΔΗΣΥ –ΔΗΚΟ, ο κ. Βότσης προέβη σε παραδοχή εκβιασμού των κυβερνώντων με αντάλλαγμα την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Δήλωσε ότι «δεν έχουμε την ίδια φιλοσοφία στην οικονομική πολιτική, επειδή αναγκάζεστε να στηρίξετε αυτά που θέλουμε. Δεν είχατε φέρει το σχέδιο Εστία, τον φορέα διαχείρισης δανείων, το κονδύλι για το ταμείο κουρεμένων, παρά μόνο όταν το ΔΗΚΟ απείλησε, εκβίασε και συνδύασε αυτά τα θέματα με την ψήφιση του προϋπολογισμού».

Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ με χίλια ζόρια έπεισε για το σχέδιο Εστία το οποίο, όπως υποστήριξε, θα ωφελήσει τόσο τις τράπεζες όσο και τους δανειολήπτες.

Έστειλε παράλληλα, μήνυμα προς τις τράπεζες να μην αγχώνονται για το σταύρωμα του Εστία και να περιμένουν τον Ιανουάριο γιατί, όπως είπε, η βουλή πρέπει να ενημερωθεί για το τελικό σχέδιο.

 «Οι τράπεζες να κόψουν αυτά τα κόλπα και να απαντήσουν», είπε, « τι έκαναν με το θέμα των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών για το οποίο δεσμεύτηκαν το καλοκαίρι».

Διαμήνυσε επίσης προς τους κυβερνώντες ότι σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις «δεν θα περάσετε αυτά που θέλετε για την Cyta, τελεία και παύλα».

Η συζήτηση στη βουλή θα συνεχιστεί με τις ομιλίες κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ενώ, για αργά το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Της Μαρίας Χαμπή