You are here

Προεκλογικές έριδες για την πτώση του Συνεργατισμού

19/02/2021 16:57

Αφορμή για νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα προκαλεί η επαναφορά της συζήτησης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, λίγους μήνες πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Την ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των σχετικών ερευνών και τιμωρία όσων φέρουν ευθύνη, τονίζουν κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο ΔΗΣΥ αντικρούει τα πυρά που εξαπολύονται κατά της κυβέρνησης από χθες.

Σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό οδήγησαν στην αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα.

«Διασφάλισαν τις καταθέσεις του κόσμου, ισχυροποίησαν το τραπεζικό σύστημα και τερμάτισαν οριστικά την κακοδιαχείριση και την κομματική ανάμειξη στις τραπεζικές υποθέσεις. Για αυτό αντιδρούν ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, που διαχρονικά λυμαίνονταν τον Συνεργατισμό».

Μάλιστα, τα πυρά του ΔΗΣΥ στρέφονται ειδικότερα στον Νικόλα Παπαδόπουλο, καθώς σημειώνεται ότι το οικογενειακό του δικηγορικό γραφείο ήταν ο νομικός σύμβουλος του Συνεργατισμού, όπως ήταν και της Λαϊκής Τράπεζας και παρείχε νομική υποστήριξη στη συναλλαγή με τη Ελληνική Τράπεζα, με αμοιβές εκατομμυρίων.

Αναζητεί ενόχους η αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το κλείσιμο του Συνεργατισμού είναι ξεκάθαρο και καταπελτικό και πως η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αποδείχθηκε ότι «όχι μόνο δεν διαχειρίστηκε ορθά τον Συνεργατισμό, αλλά τον χρησιμοποίησε για να εξυπηρετήσει κομματικά και άλλα αλλότρια συμφέροντα» και πως αυτοί είναι οι λόγοι που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαξίωσε το πόρισμα και τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Ο κυπριακός λαός και οι επερχόμενες γενιές φορτώθηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά στις πλάτες τους. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου εκτινάχτηκε. Οι ιδιωτικές τράπεζες έβγαλαν από τη μέση ένα μεγάλο ανταγωνιστή που ήταν αντίβαρο στην ασυδοσία τους. Το τεράστιο αυτό έγκλημα σε βάρος του λαού μας δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Ούτε πολιτικά, ούτε και δικαστικά», σημειώνει.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κατηγόρησε τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τέως υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι παραμένει  αμετανόητος για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού.

Έψεξε το γεγονός ότι δυο χρόνια μετά το πόρισμα Αρέστη και ένα χρόνο μετά τις σχετικές οδηγίες του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, οι διωκτικές αρχές δεν έχουν λάβει κατάθεση από τους Νίκο Αναστασιάδη, Χάρη Γεωργιάδη και Νικόλα Χατζηγιάννη.

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο να χαθεί το ορόσημο της παραγραφής των αστικών αγωγών σε σχέση με τις αστικές ευθύνες για την αμέλεια της διοίκησης του Συνεργατισμού, η κ. Ερωτοκρίτου υποστήριξε ότι «ροκανίζουν τον χρόνο για να γλυτώσουν από τις ευθύνες τους».

«Ο Συνεργατισμός κατέρρευσε λόγω της κακοδιαχείρισης, της ευνοιοκρατικής παραχώρησης δανείων χωρίς εξασφάλιση, της επιλεκτικής διαγραφής δανείων, της διασπάθισης και οικειοποίησης χρημάτων από διοικούντες, τις κομματικές παρεμβάσεις, τις επιλεκτικές προσλήψεις προσωπικού με ψηλές απολαβές και πολλά άλλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Όπως σημειώνεται, η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού οδήγησε σε νέα κακοδιαχείριση για να έχει την ίδια κατάληξη που είχε και η Λαϊκή Τράπεζα και «ακόμα περιμένουμε την τιμωρία των ενόχων».

Πολιτικές και θεσμικές ευθύνες οι οποίες δεν αναλήφθηκαν ποτέ, βλέπει η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Ευθύνες εντοπίζονται επίσης, στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και στη διοίκηση που αποφάσιζε για την πορεία του Συνεργατισμού.

Η Συνεργασία κάνει λόγο για «απαράδεκτη εξέλιξη και πραγματική κατάντια, αν αφέθηκε σκόπιμα να παρέλθει το χρονικό διάστημα των 3 ετών, όπου με βάση τον περί παραγραφής νόμο, μετά την πάροδο 3 ετών δεν μπορούν να αναζητηθούν αστικές ευθύνες».

Παράλληλα, επικρίνει την καθυστέρηση των ερευνών, τονίζοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης τους εντός 2 μηνών πριν εκπνεύσει η περίοδος.  «Αναμένουμε, όπως όλοι οι πολίτες,  επιτέλους απόδοση ευθυνών, χωρίς τεχνάσματα συγκάλυψης και κουκουλώματος της υπόθεσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνεργασίας.

Μ.Χ.