You are here

Προχωρά χωρίς εταιρείες το ταμείο κουρεμένων

11/02/2019 15:08

Εκτός των δικαιούχων για στήριξη από το ταμείο κουρεμένων μένουν επί του παρόντος οι εταιρείες, με τους εισηγητές των σχετικών προτάσεων νόμου να επιφυλάσσονται για κατάθεση νέας πρότασης σε μεταγενέστερο στάδιο, προς κάλυψη και των νομικών προσώπων.

Η επιτροπή οικονομικών συζήτησε εκ νέου σήμερα τις προτάσεις νόμου ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – Κινήματος Αλληλεγγύης που αφορούν στο ταμείο αλληλεγγύης μέσα από το οποίο αναμένεται να αποζημιωθούν κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων. 

Οι προτάσεις νόμου προβλέπουν στήριξη των φυσικών προσώπων που έχουν συνεισφέρει με ίδιους πόρους στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών και προικοδότησή του ταμείου με κρατικά ακίνητα €100 εκ.

Οι εισηγητές των προτάσεων νόμου, κατέληξαν σε ότι αφορά τις τροπολογίες που είχαν τεθεί προς συζήτηση κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αποφασίζοντας να μην περιληφθούν τα νομικά πρόσωπα στο τελικό κείμενο.

Τα μέλη της επιτροπής οικονομικών αναμένεται να τοποθετηθούν επί των τελικών κειμένων των προτάσεων νόμου την επόμενη Δευτέρα, με στόχο την προώθησή τους στην ολομέλεια προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης επεσήμανε ότι οι προτάσεις νόμου θα προχωρήσουν καλύπτοντας μόνο τα φυσικά πρόσωπα, όπως ήταν και η αρχική θέση των εισηγητών, η οποία είναι αποδεκτή εκ μέρους της κυβέρνησης και δεν απαιτεί την έγκριση του εφόρου κρατικών ενισχύσεων και των ευρωπαϊκών αρχών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Βότση, θα ετοιμαστεί πρόταση νόμου αναφορικά με την συμπερίληψη των νομικών προσώπων στους δικαιούχους του ταμείου, η οποία θα συζητηθεί στην επιτροπή ώστε εάν γίνεται να τεθεί σύντομα ενώπιον της ολομέλειας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Βουλευτές μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις σε σχέση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και επανέλαβαν αντιδράσεις σε σχέση με τη δυνατότητα εκποίησης των κρατικών περιουσιών με τις οποίες προικοδοτείται το ταμείο κουρεμένων.

Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι τα κόμματα που θέτουν συγκεκριμένα ζητήματα μπορούν εφόσον επιθυμούν να καταθέσουν τροπολογίες στην ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε πως ούτε οι εισηγητές έχουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το ποιοί ακριβώς θα αποζημιωθούν από το ταμείο, με ποιά ποσά και με ποιά σειρά. Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τους εισηγητές αυτά τα ζητήματα θα ρυθμιστούν μέσα από κανονισμούς, οι οποίοι ωστόσο, όπως είπε, δεν θα εγκριθούν από τη βουλή.

Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη λογική «μη υπεύθυνη» και σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα τη δεχθεί.

Διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση αποδέχεται μια πρόταση που δεν είναι ολοκληρωμένη, όπως είπε και έκανε λόγο για αντιφάσεις οι οποίες όπως υποστήριξε «αποκαλύπτουν σκοπιμότητες προς έγκριση άρον άρον ενός ταμείου για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει ποιος, με πόσα και με ποια σειρά θα στηριχθεί».

Σημείωσε ακόμα, ότι το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται την εκποίηση καμίας κρατικής περιουσίας για σκοπούς προικοδότησης του ταμείου ενώ, επανέφερε το θέμα της συμβολής των τραπεζών σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η λογική οι τράπεζες που στηρίχθηκαν με εκατομμύρια, να μην έχουν ευθύνη για τη στήριξη των κουρεμένων.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας διαφώνησε με την απουσία πρόβλεψης για προσωπική αστική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ταμείου, όπως και με τη δυνατότητα που θα έχει το ΔΣ «να ξεπουλά κρατική περιουσία» κατά την έκφρασή του. Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι λάθος το ταμείο να αποζημιώσει και τους επαγγελματίες των αξιογράφων.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστήριξε ότι όπως διαμορφώνονται οι προτάσεις σε σχέση με το ταμείο αλληλεγγύης, υπάρχει κίνδυνος να ευνοηθούν άτομα που έχουν τύχει αποζημίωσης προηγουμένως. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν αποκλείονται από τους δικαιούχους του ταμείου οι ξένοι ολιγάρχες που έχουν ήδη αποζημιωθεί, ή οι κύπριοι ολιγάρχες που διευθέτησαν εξωδικαστικά τις υποθέσεις τους.

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προωθηθούν τροπολογίες για να γίνει αποδεκτό το προωθούμενο πλαίσιο ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε εγκληματικό το να δοθεί δικαίωμα εκποίησης κρατικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι τα πλείστα ακίνητα που «βγαίνουν στο σφυρί» κατά την έκφρασή του, είναι επειδή πρόκειται κάποιοι να τα αξιοποιήσουν άμεσα.

Της Μαρίας Χαμπή