You are here

Προς αύξηση της επιδότησης για δανειολήπτες φορέα

05/03/2019 14:20

Στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής στις 15 Μαρτίου θα τεθούν προς ψήφιση οι κανονισμοί για αύξηση της επιδότησης επιτοκίου σε πρόσφυγες δανειολήπτες, από τον φορέα ισότιμης κατανομής βαρών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που εξέτασε σήμερα η επιτροπή προσφύγων, οι δανειολήπτες θα καταβάλλουν μόνο το 1% του επιτοκίου, αντί του 2% που καταβάλλουν με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, τόσο για στεγαστικά, όσο και για επαγγελματικά δάνεια.

Η πρόεδρος της επιτροπής προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε πως μέσα από την πίεση που άσκησε η επιτροπή, «τα έχουμε καταφέρει και στην επόμενη ολομέλεια θα έχουμε τη μείωση του επιτοκίου, που καταβάλλει ο οφειλέτης από 2% σε 1%».

«Επιτέλους το αίτημα που είχαμε εδώ και χρόνια ικανοποιείται» σημείωσε, προσθέτοντας ότι περιλήφθηκε πρόνοια στις πρόσφατες τροποποιήσεις στους κανονισμούς του φορέα, για μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει ο οφειλέτης σε δάνεια, που επιδοτούνται από τον φορέα ισότιμης κατανομής βαρών».

Η κ. Κουκουμά εξήγησε ότι «για να επιδοτείται κάποιος από το φορέα για τα διάφορα σχέδια, κυρίως τα στεγαστικά και τα επαγγελματικά, θα έπρεπε να καταβάλλει επιτόκιο 2% ο οφειλέτης, για να μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι 3,5% επιτοκίου. Με τη μείωση των επιτοκίων η επιδότηση δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι «με βάση τους νέους κανονισμού που έστειλε στη βουλή η κυβέρνηση ο κεντρικός φορέας ισότιμης κατανομής βαρών θα αυξήσει την επιδότηση του επιτοκίου στους πρόσφυγες δανειολήπτες τόσο για στεγαστικά, όσο και για επαγγελματικά δάνεια και για υφιστάμενους και για νέους δανειολήπτες».

«Ουσιαστικά οι πρόσφυγες δανειολήπτες θα καταβάλλουν μόνο το 1% του επιτοκίου», είπε.

Της Μαρίας Χαμπή