You are here

Προς ενίσχυση δευτερογενούς αγοράς δανείων

02/07/2020 17:56

Νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της δευτερογενούς αγοράς δανείων και με τις πρόνοιες του οποίου διαφωνεί ο κυπριακός σύνδεσμος δανειοληπτών, θα εξετάσει την ερχόμενη Δευτέρα η επιτροπή οικονομικών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του νόμου «περί αποδείξεως» ώστε, σύμφωνα με την εκτελεστική εξουσία,  να συμβάλει στην βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εκτός του τραπεζικού τομέα και στην ενδυνάμωση της δευτερογενούς αγοράς δανείων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, οι ρυθμίσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομία, γενικότερα.

Με την προωθούμενη τροποποίηση διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής συγκεκριμένου άρθρου (άρθρο 22) ώστε πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων να περιλαμβάνονται οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τα μη πιστωτικά ιδρύματα στις ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με το αποδεκτό, για σκοπούς μαρτυρίας, καταχωρίσεων σε τραπεζικά βιβλία.

Με την συμπερίληψη των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 22 του νόμου διαφώνησε ο κυπριακός σύνδεσμος δανειοληπτών, στο στάδιο της διαβούλευσης μετά την ετοιμασία του νομοσχεδίου.

Με την τροποποίηση, όπως αναφέρεται στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, το βάρος της απόδειξης, μετατίθεται στον δανειολήπτη.

Στην εισηγητική έκθεση σημειώνεται ότι η τροποποίηση κρίνεται απαραίτητη αφενός λόγω της πρακτικής δυσκολίας απόδειξης του χρέους από τις εν λόγω οντότητες και αφετέρου, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των οντοτήτων αυτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι εν λόγω οντότητες, όπως αναφέρεται, λαμβάνουν άδεια και υπόκεινται σε έλεγχο και εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα, ώστε να παρέχεται επίπεδο ασφάλειας για τον καταναλωτή παρόμοιο με εκείνο που παρέχεται έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Της Μαρίας Χαμπή