You are here

Προσδοκίες για τέλος στο bank run ΣΚΤ

06/07/2018 07:19

Προσδοκίες για αποκλιμάκωση των έντονων καταθετικών εκροών από τον Συνεργατισμό έχουν πολιτικοί και τεχνοκράτες, ευελπιστώντας σε ψήφιση των νόμων για εγγυοδότηση της Ελληνικής και για τις εκποιήσεις.

Η δέσμη των νόμων για τις εκποιήσεις, που στην ουσία προστατεύει τους καταθέτες, αποτελεί αγκάθι για τα κόμματα, που στο σύνολο τους στήριζαν μέχρι σήμερα τους κακοπληρωτές.

Το πακέτο νόμων θα τεθεί στην ολομέλεια την Κυριακή μαζί με το νόμο για παραχώρηση εγγυήσεων για δάνεια €2,6 δισ. της Ελληνικής. 

Οι κρατικές εγγυήσεις στην ιδιωτική τράπεζα παρουσιάζονται ως απαραίτητες για να προχωρήσει η συμφωνία με βάση την οποία η τράπεζα θα αγοράσει «καλό» ισολογισμό €10 δισ. από τη ΣΚΤ.

Το συνεχιζόμενο bank run στη ΣΚΤ προκαλεί δέος στους αρμοδίους, αφού αν συνεχιστεί θα απειλήσει όλο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Η τελευταία βδομάδα ήταν η χειρότερη για τον Συνεργατισμό αφού έχασε καταθέσεις €0,5 δισ. με αποτέλεσμα τα αποθέματα του σε μετρητά να μειωθούν σε περίπου €1,1 δισ.

Οι καταθέτες της Συνεργατικής εκ των πραγμάτων φαίνεται να αγνοούν τις παραινέσεις της εκτελεστικής εξουσίας και του εγχώριου επόπτη ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις όπως και την επικοινωνιακή κίνηση του κυβερνώντος κόμματος να καταθέσει ένα μέρος της κρατικής χορηγίας που λαμβάνει στη ΣΚΤ.

Επιπρόσθετα, όμως, προς το παρόν δεν εμπιστεύονται ούτε το νέο τραπεζικό σχήμα το οποίο θα προέλθει από την απορρόφηση του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα.

Απόδειξη τούτου είναι ότι €0,5 δισ. που έχει αναληφθεί τις τελευταίες μέρες από τα ταμεία και τις ΑΤΜ της ΣΚΤ, έχει μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου το 45%, ένα ποσοστό κοντά στο 30% κατατέθηκε στις υπόλοιπες τράπεζες και το υπόλοιπο τοποθετήθηκε κάτω από τα μαξιλάρια και τους καναπέδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch από τραπεζικούς παράγοντες, ελάχιστο είναι το ποσοστό των εκροών από τη ΣΚΤ που κατατέθηκε στην Ελληνική Τράπεζα.

Αυτό που απασχολεί τους αρμοδίους εντός και εκτός Κύπρου είναι η επόμενη μέρα της ψήφισης των νομοθετημάτων από την ολομέλεια της βουλής η οποία τελικά μετατέθηκε την Κυριακή, αντί σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί, παρατείνοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα και τη συμφωνία εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ από την ΗΒ.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που έλαβε χθες η ΚΤ, οι χθεσινές εκροές, μόνο από τα ταμεία της ΣΚΤ, ανήλθαν γύρω στα €80 εκ. ενώ σήμερα θα προστεθεί και το ποσό που έχει αναληφθεί χθες από τις ΑΤΜ της Συνεργατικής.  Τις προηγούμενες τέσσερις εργάσιμες μέρες έφευγαν από τη ΣΚΤ γύρω στα €100 εκ. την ημέρα.

Παρά την ελάχιστη μείωση των εκροών της Πέμπτης συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες, το ποσό των εκροών παραμένει ψηλό και το γεγονός αυτό ενδέχεται να υποχρεώσει τους επόπτες να λάβουν μέτρα.

Η μορφή των μέτρων θα εξαρτηθεί από την τάση των εκροών μετά την ολομέλεια της βουλής, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα και την τελική διαμόρφωση που θα λάβουν τα επίμαχα νομοθετήματα από τις τροπολογίες και τις προτάσεις νόμου στη βουλή.

Τροπολογίες που θα περιορίζουν το πλαίσιο για τις εκποιήσεις, το οποίο προστατεύει τους καταθέτες, αναμένεται να επιδεινώσουν τη στάση των διεθνών εποπτών έναντι των κυπριακών αρχών.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες καθώς, όπως γνωρίζει η StockWatch, είναι σε καθημερινή επαφή με τον εγχώριο επόπτη και το υπουργείο οικονομικών.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους επόπτες, δεν είναι μόνο η ψήφιση των νομοσχεδίων αλλά η τελική μορφή που θα λάβουν από τη σωρεία των τροπολογιών που προτείνονται. 

Άλλωστε, η τελική έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ από την ΗΒ είναι υπό την αίρεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Ο ΕΕΜ θα βάλει στο μικροσκόπιο του την τελική διαμόρφωση των νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις από την κυπριακή βουλή και τις κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στην ΗΒ καθώς και το αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου της Ελληνικής και το ποιοί θα συμμετέχουν σε αυτή.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι διεργασίες εντείνονται για επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα εντός του κοινοβουλίου.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του ΔΗΚΟ.  Εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις στα νομοσχέδια των εκποιήσεων, που προστατεύουν τους καταθέτες.

Η κυβέρνηση και των κυβερνών κόμμα προσδοκούν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πετύχει την ομόφωνη στήριξη των βουλευτών του στα εν λόγω νομοσχέδια.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε χθες ότι είναι σχεδόν βέβαιος ότι η βουλή θα ψηφίσει όλα τα επίμαχα νομοθετήματα.

Του Λεύκου Χρίστου