You are here

Προσωρινά στα συρτάρια το ν/σ για εξαγορές τραπεζών

30/09/2022 07:38

Η απόσυρση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Lone Star για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, ανέβαλε και την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος ενώπιον της Βουλής και εξετάσθηκε την περασμένη Δευτέρα από την Επιτροπή Οικονομικών, ήταν προγραμματισμένο να τύχει χθες της έγκρισης από την Ολομέλεια του σώματος, ώστε να εξασφαλίσει το δικαίωμα του κράτους να παρέμβει ίσως σε μία ενδεχόμενη εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου από το αμερικανικό ταμείο.

Το νομοσχέδιο ωστόσο, δεν κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως αναμενόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, αφέθηκε στα συρτάρια για να κατατεθεί προς ψήφιση αργότερα αφού το Lone Star απέσυρε τον ενδιαφέρον του για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και δεν συνέτρεχε η επίσπευση της ψήφισής του.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό ταμείο Lone Star πριν αποσύρει το ενδιαφέρον του, είχε το δικαίωμα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλει νέα πρόταση εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς (η μητρική εταιρεία της τράπεζας Κύπρου είναι εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία), το αμερικανικό επενδυτικό θα μπορούσε το αργότερο μέχρι σήμερα, να ανακοινώσει την πρόθεση να υποβάλει την τελική του προσφορά ή να κοινοποιήσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει.

Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις διαδοχικές προτάσεις εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες απορρίφθηκαν ομόφωνα από το ΔΣ.

Σημειώνεται ότι, το νομοσχέδιο θέτει μεταξύ άλλων τους παράγοντες που μπορεί να συνεκτιμηθούν από την αρμόδια αρχή, κατά πόσον μια άμεση ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αρμόδια αρχή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες της άμεσης ξένης επένδυσης, όσον αφορά στην πρόσβαση σε πληροφορίες ευαίσθητου χαρακτήρα, περιλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ή τη δυνατότητα ελέγχου τέτοιων πληροφοριών και δεδομένου ότι δεν θα διακυβεύεται η σταθερότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους