You are here

Προστασία από καταχρηστικές ρήτρες και για εταιρείες

06/11/2018 12:05

Την εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει αναφορικά με την προστασία των φυσικών προσώπων από τις καταχρηστικές ρήτρες και στις περιπτώσεις νομικών προσώπων, επιχειρούν βουλευτές με προτάσεις νόμου που εξετάστηκαν στην επιτροπή εμπορίου.

Η επιτροπή εξέτασε δύο προτάσεις νόμου εκ μέρους του Κωστή Ευσταθίου της ΕΔΕΚ και του Γιώργου Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με τη φιλοσοφία των οποίων φαίνεται να συμφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα και οι αρμόδιοι φορείς.

Εντούτοις, τόσο ο χρηματοοικονομικός επίτροπος που συμμετείχε στη συνεδρίαση, όσο και η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου εμπορίου, υποστήριξαν ότι η προστασία των νομικών προσώπων από καταχρηστικές ρήτρες, πρέπει να εφαρμοστεί μέσω ξεχωριστής νομοθεσίας και όχι μέσω τροποποιήσεων στην υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά φυσικά πρόσωπα.

Η επιτροπή εμπορίου παραχώρησε χρονικό περιθώριο ενός μήνα για διαβουλεύσεις μεταξύ των εισηγητών των προτάσεων νόμου, του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και του υπουργείου εμπορίου, ώστε να ετοιμαστεί νέα πρόταση νόμου.

Σκοπός των προτάσεων νόμου

Σκοπός της πρότασης νόμου του κ. Ευσταθίου είναι οι ευεργετικές διατάξεις τη νομοθεσίας να καλύπτουν και νομικά πρόσωπα και ειδικότερα μικρές, μεσαίες και οικογενειακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο καθώς και να επεκτείνονται στις περιπτώσεις όπου τραπεζικό ίδρυμα μονομερώς καταγγέλλει και τερματίζει συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης που προνοούν όρια υπερανάληψης.

Η πρόταση νόμου του κ. Περδίκη προνοεί τροποποίηση του περί καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις νόμου, ώστε οι ρήτρες που αναφέρονται σε δραστηριότητες των προμηθευτών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς μη καταναλωτές και εταιρείες, να θεωρούνται καταχρηστικές.

Παράλληλα, προτείνεται η επέκταση της εφαρμογής του βασικού νόμου και σε συμβάσεις όπου ένας εκ των συμβαλλομένων είναι αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα (ΑΠΙ) το οποίο παρέχει πιστωτική διευκόλυνση ή και χρηματοοικονομική υπηρεσία σε καταναλωτή και καθορίζεται το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων από το πρόσωπο που έχει υποστεί ζημιά πριν την κήρυξη της ρήτρας από το δικαστήριο ως καταχρηστικής.

Σε αναμονή νέας πρότασης

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν με τις προτάσεις νόμου επί της ουσίας, αλλά το θέμα είναι πώς θα γίνει η επέκταση της προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες και στους καταναλωτές.

Σημείωσε ότι είναι ευχάριστο το ότι και ο σύνδεσμος τραπεζών δεν είναι αρνητικός ως προς τις προτάσεις αν και έχει εκφράσει ορισμένες παρατηρήσεις. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσω της διαβούλευσης με τον χρηματοοικονομικό επίτροπο θα προκύψει τελικό κείμενο του οποίου θα γίνει κοινωνός και ο σύνδεσμος τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει στο ότι εάν κάτι είναι καταχρηστικό, αυτό ισχύει και για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Κώστας Κώστα δήλωσε ότι οι προτάσεις νόμου βρίσκουν σύμφωνο το κόμμα, προσθέτοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει το ΑΚΕΛ είναι η ουσία, που είναι η προστασία δανειοληπτών, φυσικών και νομικών προσώπων από τις καταχρηστικές ρήτρες τραεπεζών.

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι οι τράπεζες στους όρους δανείων επιβάλλουν δικαίωμα αύξησης του τόκου, αυξομειώσεις των επιτοκίων, τόκους υπερημερίας ή μονομερή διακοπή ή τροποποίηση της σύμβασης. «Αυτοί οι οροί είναι άδικοι και καταχρηστικοί και δεν μπορούν να υπάρχουν σε κάποια σύμβαση δανείου», ανέφερε.

 Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι το κόμμα από το 2016 είχε καταθέσει πρόταση μαζί με τον Νίκο Κουτσού ώστε ο νόμος περί καταχρηστικών ρητρών να καλύπτει και τις επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες εκφράζουν αρνητική στάση ενώ, θετική στάση εκφράζει ο χρηματοοικονομικός επίτροπος μαζί με τον οποίο οι δύο εισηγητές θα διαβουλευθούν για την κατάθεση συγκλίνουσας πρότασης νόμου.  

«Αυτή η παρέμβαση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και να αφορά και τις παρούσες συμβάσεις όπως μας υποδείχθηκε. Θα μαζέψουμε όλα τα θετικά στοιχεία που συγκλίνουν οι απόψεις μας με τον χρηματοοικονομικό επίτροπο και θα καταθέσουμε συμπληρωματική πρόταση έτσι ώστε και οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν προστασία ως καταναλωτές», είπε.

Της Μαρίας Χαμπή