You are here

Πρόταση για φρένο στον ανατοκισμό δανείων

20/01/2020 06:31

Την απαγόρευση του ανατοκισμού πιστωτικών διευκολύνσεων όταν το αρχικό ποσό του δανείου περιλαμβανομένων των τόκων ή επιβαρύνσεων διπλασιαστεί, προνοεί πρόταση νόμου που κατέθεσε την Παρασκευή στη βουλή ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί ελευθεροποίησης του επιτοκίου και συναφών θεμάτων νόμου ώστε να απαγορευθεί δια νόμου ο ανατοκισμός πιστωτικών διευκολύνσεων όταν το αρχικό ποσό του δανείου περιλαμβανομένων των τόκων ή επιβαρύνσεων διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται ο ανατοκισμός δανείου μέχρι δύο φορές το χρόνο. Με την προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται ότι επέρχεται η δέουσα ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων σε σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης μερών.

Τονίζεται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση, κρίνεται αναγκαία ως μέτρο περιφρούρησης των δικαιωμάτων του ασθενέστερου στη δανειακή σύμβαση μέρους στο πλαίσιο της κατά συνταγματική επιταγή θέσπισης νομοθεσίας προς αποτροπή εκμετάλλευσης του ασθενέστερου σε τέτοια σύμβαση οφειλέτη από πρόσωπα τα οποία διαθέτουν ιδιάζουσα οικονομική ισχύ, δηλαδή τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα.

Της Γεωργίας Χαννή