You are here

Πρόταση νόμου για ταμείο αποζημίωσης κουρεμένων

12/07/2018 16:49

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη βουλή πρόταση νόμου του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε σχέση με την αποζημίωση κουρεμένων καταθετών, ταμείων προνοίας και κατόχων αξιογράφων.

Με την πρόταση νόμου αλλάζει ο σκοπός του ταμείου όπως έχει καθοριστεί στο νόμο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, του 2013.

Κατά την ίδρυση του ταμείου, ο σκοπός του αφορούσε στη χρηματοδότηση ή και ενίσχυση οικονομικά, των πιστωτικών ιδρυμάτων και στη συμβολή στην κεφαλαιοποίηση ή και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με την αλλαγή που προτείνεται, ο σκοπός του ταμείου θα είναι η αποζημίωση των Κυπρίων πολιτών οι οποίοι απώλεσαν καταθέσεις τους σε τραπεζικά ιδρύματα ύψους πέραν των πρώτων €100 χιλ. των ταμείων προνοίας και ταμείων συντάξεων που απώλεσαν καταθέσεις και των μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων όπως αυτοί καθορίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστηρίζει ότι ο σκοπός της υφιστάμενης νομοθεσίας, τον καθιστά αντισυνταγματικό αφού πλέον απαγορεύεται από ευρωπαϊκή οδηγία, η χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους, πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η πρόταση νόμου κατατίθεται ενόψει της αυριανής συζήτησης και ψηφοφορίας της βουλής, επί του συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €25 εκ. για το ταμείο αλληλεγγύης.

Ο κ. Περδίκης, εκφράζει την άποψη ότι αποτελεί αδήριτη και επείγουσα υποχρέωση, τουλάχιστον η τροποποίηση του σκοπού ίδρυσης και λειτουργίας του ταμείου, για πολύ σοβαρούς νομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους, όπως αναφέρει και ζητά όπως η πρόταση νόμου τεθεί ενώπιον της ολομέλειας αύριο, για να ψηφιστεί μαζί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Το ζήτημα αλλαγής του σκοπού του ταμείου αλληλεγγύης είχε τεθεί και κατά τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας στην επιτροπή οικονομικών, επί των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις και το σχέδιο Εστία, με τον πρόεδρο της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου να εκφράζει την πρόθεση κατάθεσης κοινής πρότασης νόμου.

Η πρόταση νόμου ενδεχομένως να τεθεί προς συζήτηση κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών ενώ, δεν αποκλείεται να τη συνυπογράψουν και άλλα κόμματα.

Της Μαρίας Χαμπή