You are here

Προτείνουν τρύπιο νόμο για απαγόρευση μετρητών

14/02/2018 12:28

Στην κατ’ άρθρον συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου που αφορά στην παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εισήλθε η επιτροπή νομικών, με τη μονάδα καταπολέμησης αδικημάτων συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) να φέρνει ενώπιον της επιτροπής εισηγήσεις για τροποποιήσεις.

Οι τροποποιήσεις, ωστόσο, δεν φαίνεται να τους βρίσκουν όλους σύμφωνους καθώς το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας σε τρεις μόνο κατηγορίες αγαθών.

Παρά το ότι η σχετική οδηγία αναφέρεται στο σύνολο των αγαθών, υπάρχει η ευχέρεια όπως τα κράτη μέλη καθορίσουν συγκεκριμένα προϊόντα που θα υπόκεινται στους περιορισμούς των συναλλαγών με μετρητά.

Σε επιστολή της ΜΟΚΑΣ προς την επιτροπή ημερομηνίας 23 Νοεμβρίου 2017, σημειώνεται ότι τουλάχιστον 16 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει πλήρη απαγόρευση της εμπορίας αγαθών με είσπραξη μετρητών, όχι μόνο ίσου ή μεγαλύτερου ποσού των €10 χιλ. αλλά ακόμη και μικρότερου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προστίθεται ότι εφόσον δεν καθορίζονται στην οδηγία συγκεκριμένα προϊόντα και επαφίεται στην κάθε χώρα να το ρυθμίσει, έχει συμφωνηθεί όπως η απαγόρευση στην Κυπριακή Δημοκρατία περιοριστεί σε τρεις κατηγορίες αγαθών, στους πολύτιμους λίθους και τα πολύτιμα μέταλλα, στα μηχανοκίνητα οχήματα και στα έργα τέχνης και αντίκες.

Βάσει της τροποποίησης που προτείνεται θα απαγορεύεται σε πρόσωπα που εμπορεύονται πολύτιμους λίθους ή και πολύτιμα μέταλλα, μηχανοκίνητα οχήματα, έργα τέχνης ή και αντίκες, στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, να εισπράττουν μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των €10 χιλ., ανεξάρτητα αν η συναλλαγή διενεργείται με μια και μόνη πράξη ή με περισσότερες της μιας πράξης που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.

Η ΜΟΚΑΣ σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκπρόθεσμη και σε διαδικασία κυρώσεων, σε ότι αφορά την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει τις εν λόγω ρυθμίσεις μέχρι τις 26 Ιουνίου 2017. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή εκπρόθεσμα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Στόχος η ψήφιση εντός Μαρτίου

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι ενώ το νομοσχέδιο συζητήθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, σήμερα ξεκίνησε η κατ’ άρθρον συζήτηση λόγω της σημαντικότητας του.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αφορά εναρμόνιση με την τέταρτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που μεταξύ άλλων, ενσωματώνει περιορισμούς στις συναλλαγές με μετρητά.

Σε σχέση με την τροποποίηση που τέθηκε ενώπιον της επιτροπής, ανέφερε ότι εξειδικεύεται η γενικότητα της αναφοράς σε αγαθά στο νομοσχέδιο και διευκρίνισε ότι αυτό δεν διαταράσσει την ουσία την οδηγίας.

Σημείωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με στόχο το νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας εντός Μαρτίου.

Διαφωνίες για περιορισμό πεδίου εφαρμογής

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου υπήρχε η απαίτηση να τεθεί προς ψήφιση χωρίς ουσιαστικά να μελετηθεί προσθέτοντας ότι μετά από επιμονή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος δεν προχώρησε στην ολομέλεια. Διαπιστώθηκαν, είπε, αριθμός θεμάτων που πρέπει να διασαφηνιστούν, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της νομοθεσίας αλλά με αποτελεσματικό τρόπο.

Παράλληλα εξέφρασε διαφωνία με την εξαίρεση κατηγοριών αγαθών.

«Θα πρέπει να προβληματιστούμε», είπε ο κ. Δαμιανού σε σχέση με την εξαίρεση πολλών κατηγοριών αγαθών από την απαγόρευση πληρωμής με μετρητά, προσθέτοντας ότι ανοικτό παραμένει και το θέμα του πλαφόν στις €10 χιλ.

Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ επιθυμεί διεύρυνση των κατηγοριών αγαθών που θα υπόκεινται στην απαγόρευση, είπε ότι υπάρχουν πολλά αγαθά που μπορούν να αγοραστούν σε μια προσπάθεια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εξέφρασε την άποψη ότι οι εξαιρέσεις που έγιναν ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα ενεργειών ομάδων πίεσης (lobbying).

«Αν κάποια προϊόντα είναι πιο επιρρεπή από άλλα σε ότι αφορά συναλλαγές για ξέπλυμα χρήματος, να δούμε ποια είναι αυτά. Το να στοχοποιούνται κάποια και άλλα να εξαιρούνται, δεν είναι θεμιτό», σημείωσε.

Από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εξαιρούνται και οι περιορισμοί σε σχέση με τις πληρωμές για παροχή υπηρεσιών.

Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι ετοιμάζεται ειδική οδηγία, η οποία θα περιλαμβάνει και τον τομέα των υπηρεσιών.

Της Μαρίας Χαμπή