You are here

Προβληματίζει η αλλαγή σύνθεσης ΔΣ του ΟΧΣ

20/03/2023 12:11

Προβληματισμό προκαλεί νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στην σύνθεση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ), το οποίο τον τελευταίο χρόνο, αδυνατεί να συνεδριάσει αφού δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό μελών.

Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εξέφρασαν επιφυλάξεις σε πρόνοια του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που δίδει το δικαίωμα στις υφιστάμενες αρχές του ΟΧΣ, να προτείνουν στον Υπουργό Οικονομικών υποψηφίους για τις κενές θέσεις του διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, η Οικονομική Διευθύντρια του υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, ανέφερε ότι σκοπός του είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ως προς τη σύνθεση και λειτουργία του διοικητικού Οργάνου του ΟΧΣ, έτσι ώστε αφενός, η λειτουργία του να συνάδει πλήρως με τις σχετικές Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και αφετέρου, να διευκολυνθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων για διορισμό μελών στο ΔΣ του ΟΧΣ.

Η κ. Λαπαθιώτη ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού το οποίο διορίζεται κατά την εκάστοτε κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα απαρτίζεται από επτά έως δεκατρία μέλη, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο και όχι περισσότερα από το εν τέταρτο (1/4) του συνόλου των διορισθέντων μελών, να είναι εκτελεστικά, ενώ τα υπόλοιπα μέλη να είναι κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι το ΔΣ του Οργανισμού είναι νόμιμα συγκροτημένο, όταν ο αριθμός των διορισμένων μελών του δεν μειώνεται κάτω από επτά.

Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το διοικητικό όργανο του Οργανισμού απαρτίζεται από εννέα µέλη, εκ των οποίων τα δύο είναι εκτελεστικά και τα επτά µη εκτελεστικά, με την πλειοψηφία των οποίων να είναι ανεξάρτητα µέλη.

Λόγος στο ΟΧΣ για νέο συμβούλιο

Η κ. Λαπαθιώτου ανέφερε επίσης, πως το νομοσχέδιο προνοεί ότι συνίσταται επιτροπή, η οποία εντοπίζει και προτείνει προς έγκριση στον Υπουργό Οικονομικών, υποψηφίους για τις κενές θέσεις του Διοικητικού Οργάνου, αξιολογώντας τον ενδεδειγμένο συνδυασμό γνώσεων, δεξιοτήτων, πολυσυλλεκτικότητας και εμπειρίας που πρέπει να διακρίνει τα μέλη του.

Ανέφερε ακόμα ότι η θητεία των μη εκτελεστικών μελών είναι τριετής, με δυνατότητα επαναδιορισμού του συνόλου ή μέρους των μελών για περαιτέρω θητεία ή θητείες που δεν υπερβαίνουν συνολικά - περιλαμβανομένης της πρώτης θητείας - τις τρεις θητείες.

Επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει την εξουσία καθ' οιονδήποτε χρόνο να προβεί στην παύση οποιουδήποτε μη εκτελεστικού μέλους και να διορίσει νέο μη εκτελεστικό μέλος για την μη διανυθείσα περίοδο της θητείας του παυθέντος μέλους.

Η κ. Λαπαθιώτη τόνισε ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και θα αποφευχθεί η καθυστέρηση που παρατηρείται για το διορισμό μελών του ΔΣ στον Οργανισμό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μελών της επιτροπής Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι με την σχετική ρύθμιση, το ΔΣ του Οργανισμού θα καταρτίζεται σε συντομότερο χρόνο, ενώ παράλληλα θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο παύσης στελεχών του, όπως επισυμβαίνει σήμερα, καθώς θα ελέγχονται από την επιτροπή για ενδεχόμενο ασυμβιβάστου.

Από την πλευρά του ο νέος γενικός διευθυντής του ΟΧΣ, Χριστόφορος Καπλάνης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής διευκρίνισε ότι οι προτάσεις της επιτροπής, για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο ΔΣ του Οργανισμού προς τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι δεσμευτικές.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός θα έχει το τελευταίο λόγο για τα πρόσωπα που θα προωθούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό τους στο ΔΣ του Οργανισμού.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χρύσης Παντελίδης, ζήτησε όπως διευκρινισθεί περαιτέρω η σχετική πρόνοια και επανέλθει στη Βουλή σε 15 ημέρες για συνέχιση της συζήτησης.

Της Ελένης Χαραλάμπους