You are here

Προβληματίζει η νομιμοποίηση άρσης τραπεζικού απορρήτου

15/10/2018 16:16

Στη νομιμοποίηση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για συγκεκριμένους σκοπούς αποσκοπεί νομοσχέδιο που εξέτασε σήμερα η επιτροπή οικονομικών, με τους αρμοδίους να παραδέχονται ότι η πρακτική εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, έστω και χωρίς να προνοείται από την νομοθεσία.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Έλενα Γρηγοριάδου, παρά το τραπεζικό απόρρητο, αγοραστές που ήθελαν να αποκτήσουν μια ειδική συμμετοχή σε τράπεζες, πέραν του 10%, «πιστεύω έπαιρναν τις αναγκαίες πληροφορίες από την τράπεζα» πριν κάνουν μια πρόταση για να μπορέσουν να προβούν σε έλεγχο δέουσας επιμέλειας».

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το τραπεζικό απόρρητο μπορεί να μην εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα, η παροχή των πληροφοριών για λόγους δημόσιου συμφέροντος ή για λόγους προστασίας των συμφερόντων του ΑΠΙ, όταν ο πελάτης του ΑΠΙ παρέχει τη γραπτή συγκατάθεση του, όταν ο πελάτης έχει κηρυχτεί σε πτώχευση ή αν ο πελάτης είναι εταιρεία, η εταιρεία ευρίσκεται υπό διάλυση και όταν έχει εγερθεί δικαστική διαδικασία μεταξύ του ΑΠΙ και του πελάτη ή του εγγυητή του αναφορικά με το λογαριασμό του πελάτη.

Ως εκ τούτου τα δεδομένα φαίνεται ότι παραχωρούνταν με την αξιοποίηση των εν λόγω εξαιρέσεων που παρέχει ο νόμος.

Διαφάνεια Vs προστασία προσωπικών δεδομένων

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου φαίνεται να προβλημάτισαν μέλη της επιτροπής οικονομικών που έθεσαν ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς ιδίως σε ότι αφορά την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Η κ. Γρηγοριάδου σημείωσε ότι στις άλλες χώρες υπάρχει μεγάλη διαφάνεια εκ μέρους τραπεζών αναφορικά με τους δανειολήπτες καθώς υπάρχουν credit registries που είναι ανοικτά στους ενδιαφερομένους για να μάθουν ποιοι είναι οι δανειολήπτες και αν υπάρχουν ΜΕΔ ή όχι.
 
«Στην Κύπρο αυτό δεν υπάρχει, οπότε στις περιπτώσεις που υπήρχε η πρόθεση από κάποιον να αγοράσει δάνεια, υπήρχε το παράδοξο ότι στις πλείστες περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος ενδεχομένως έπαιρνε την πληροφόρηση χωρίς να έχει πλήρη εικόνα αναφορικά με το ποιος είναι πίσω από το δάνειο» παρόλο που είναι εύκολο να εντοπιστεί, όπως είπε.   
 
Σύμφωνα με την κ. Γρηγοριάδου είναι «σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας στις περιπτώσεις αυτές που λένε ότι υπήρχε τραπεζικό απόρρητο».

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή, σημείωσε ότι η πρακτική εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ και πως είναι αναπόφευκτο κατά τον απαραίτητο έλεγχο οι ενδιαφερόμενοι να δουν και τα ονόματα των πελατών.

Εντούτοις τόνισε, ότι αυτό θα γίνεται κάτω από σύμβαση εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τους ενδιαφερόμενους «να γνωρίζουν ότι νόμιμα επεξεργάζονται στα στοιχεία», παρά αξιοποιώντας τα παράθυρα του νόμου.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Λούση Ηροδότου – Μούσκου, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των βουλευτών σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα.

Σημείωσε ότι με βάση το νομοσχέδιο, το τραπεζικό απόρρητο αίρεται για συγκεκριμένο λόγο και για να μπορέσει ο δυνητικός επενδυτής να αξιολογήσει το δανειακό χαρτοφυλάκιο που προτίθεται να αγοράσει, κάτι που όπως ανέφερε αποτελεί διαδεδομένη τραπεζική πρακτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές δικλείδες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε ότι η αποκάλυψη των στοιχείων γίνεται για συγκεκριμένο σκοπό και τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, με την κ. Μούσκου να κάνει αναφορά στη συμπερίληψη πρόνοιας μετά από εισήγηση της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τηρείται σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Μετά τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς, δήλωσε ότι η πακετοποίηση δανείων δεν επηρεάζει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και πως η πώληση δανείων είναι συνεχής πρακτική που μπορεί αποβεί προς όφελος αλλά όχι εναντίον του δανειολήπτη.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις εξαίρεσης για την εφαρμογή του τραπεζικού απορρήτου είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια από αυτές τις εξαιρέσεις και να μην χρειαζόταν κανένα νομοσχέδιο από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο ήρθε για να παράσχει επιπρόσθετες διασφαλίσεις στην τήρηση των κανόνων για τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών.

«Ας μην αυταπατόμαστε, πέραν και έξω από νομοθεσίες τα προσωπικά δεδομένα εγγυητών και δανειοληπτών τυγχάνουν επεξεργασίας και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, διότι συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Υποστήριξε ότι είναι ένα πράγμα η διαφάνεια και κάτι εντελώς διαφορετικό τα ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν το κάθε νοικοκυριό και η προστασία που παρέχουν νόμοι και το σύνταγμα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε την προσδοκία οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο των πωλήσεων δανείων με φειδώ.

Η συζήτηση επί του θέματος αναμένεται να συνεχιστεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις στην παρουσία και της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Της Μαρίας Χαμπή