You are here

Προβληματίζουν οι ρυθμίσεις για εξυγίανση τραπεζών

21/09/2020 15:49

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στα μέλη της επιτροπής οικονομικών το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που εισάγει νέες ρυθμίσεις σε σχέση με διαδικασίες εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν διαδικασίες εξυγίανσης που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως της Λαϊκής Τράπεζας και της FBME.

Παράλληλα, το υπουργείο οικονομικών απευθύνει έκκληση για προώθηση του νομοσχεδίου προς ψήφιση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι ευρωπαϊκές αρχές να κινήσουν διαδικασίες εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας λόγω μη ορθής εναρμόνισης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε παραλείψεις στην μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας που διορθώνονται με το παρόν νομοσχέδιο. «Ερχόμαστε» είπε, «να διορθώσουμε τα σημεία που δεν μεταφέρθηκαν ορθά στη νομοθεσία».

Επεσήμανε ότι η κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε παράβαση λόγω μη ορθής μεταφοράς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και πως «ανά πάσα στιγμή, η ΕΕ μπορεί να κινήσει διαδικασία κατά της κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν πείστηκαν οι βουλευτές

Το νομοσχέδιο που είχε τεθεί ενώπιον της ολομέλειας πριν την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της βουλής, χωρίς να προχωρά τελικά η ψήφισή του, τέθηκε σήμερα ξανά ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Παρά την κατάθεση αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου, βουλευτές εξέφρασαν εκ νέου επιφυλάξεις σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται στο νομοσχέδιο πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στην ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Με το αναθεωρημένο κείμενο παρέχεται η δυνατότητα στην αρχή εξυγίανσης να ζητά από το δικαστήριο να αναστείλει την έκδοση απόφασης, μόνο σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο για σκοπούς αποτελεσματικής εφαρμογής των εργαλείων και των εξουσιών εξυγίανσης.

Περαιτέρω, το νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε ώστε να αντικατασταθεί πρόνοια για υποχρέωση του δικαστηρίου να ανταποκριθεί σε αίτημα για αναβολή, ώστε το δικαστήριο να επιλαμβάνεται του αιτήματος χωρίς καθυστέρηση. 

Η βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου, παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο για τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία, δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία. Σημείωσε πως στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως η αρχή εξυγίανσης μπορεί αναστείλει διαδικασίες στο δικαστήριο, χωρίς να έχει ενσωματωθεί αυτούσιο το σχετικό άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Η κ. Θεολόγου έκανε λόγο για υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και έξι χρόνια στα δικαστήρια, με πιστωτές να ζημιώνουν επειδή δεν εκδίδονται οι αποφάσεις.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ επεσήμαναν την ανάγκη να εξεταστεί περαιτέρω το νομοσχέδιο, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις της κ. Θεολόγου.

Το υπουργείο οικονομικών επικαλέστηκε τη θέση της νομικής υπηρεσίας, εκπρόσωπος της οποίας δεν παρέστη στη σημερινή συζήτηση, για να υποστηρίξει την ορθότητα του νομοσχεδίου. Η εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε πως σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία οι ευρωπαϊκές οδηγίες χρησιμοποιούν γενική γλώσσα και πως η κυπριακή Δημοκρατία νομοθετεί για τα πιστωτικά ιδρύματα που είναι υπό εξυγίανση στην επικράτεια της.

Της Μαρίας Χαμπή