You are here

Ψήνουν χαλάρωση του νόμου εκποιήσεων

12/10/2018 16:14

Ιδιαίτερο προβληματισμό στα κόμματα προκαλεί το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και προς το σκοπό αυτό οι βουλευτές φαίνεται να αναζητούν λύσεις για χαλάρωση των πιέσεων που δέχονται οι δανειολήπτες.


Τα πλείστα κόμματα έκριναν σήμερα ως επείγουσα την ανάγκη διεξαγωγής συζήτησης στο κεφάλαιο Δ’ της ολομέλειας της βουλής, για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους δανειολήπτες και τους εγγυητές λόγω της εφαρμογής του νέου πλαισίου εκποιήσεων και αφερεγγυότητας που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Οι ρυθμίσεις για τις εκποιήσεις, που πέρασαν με 27 ψήφους υπέρ και 24 ψήφους κατά, αφορούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τις ρυθμίσεις μεταξύ άλλων, τροποποιείται ο βασικός νόμος έτσι ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή μεταξύ άλλων, η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες.

Παράλληλα, αναθεωρείται το Μέρος VIA του βασικού νόμου, το οποίο αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκου ακινήτου από τον ενυπόθηκο δανειστή έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι παλαιές δικαστικές αποφάσεις, χρέη δικαστικών αποφάσεων ή διαιτησίες θα καλύπτονται από το νέο νομικό πλαίσιο.

Τα δύο ζητήματα που εκκρεμούν προς συζήτηση αφορούν θέματα που έχουν εγγραφεί από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΚΟ και έχουν να κάνουν με τη μαζική αποστολή επιστολών σε δανειολήπτες για προειδοποίηση εκποίησης κύριας κατοικίας και τις συνέπειες των εν λόγω εξελίξεων στην οικονομία και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε εγγυητές και δανειολήπτες από την εφαρμογή του νέου πλαισίου όπως έχει ψηφιστεί, αντίστοιχα.

Μετά από εισήγηση που εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης για κοινή συζήτηση των δύο θεμάτων την επόμενη εβδομάδα, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υποστήριξε ότι τα θέματα πρέπει να συζητηθούν αρχικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μετά στην ολομέλεια, έτσι ώστε να προκύψουν αποτελέσματα από τη συζήτηση κάτι στο οποίο διαφώνησαν τα πλείστα κόμματα υποστηρίζοντας άμεση συζήτησή τους στην ολομέλεια της βουλής.

Οι βουλευτές τόνισαν παράλληλα, την ανάγκη να τεθούν όρια στον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες έναντι των δανειοληπτών και να προωθηθούν συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για την προστασία των δανειοληπτών.

Τα κόμματα τοποθετήθηκαν επί της ανάγκης συζήτησης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη να συμφωνεί με την πρόταση της κ. Ερωτοκρίτου για αρχική συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της βουλής.

«Δεδομένου ότι πολύ σύντομα θα τεθεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών στο σχέδιο της κυβέρνησης και γνωρίζοντας ότι οι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν μόνο μέσω της επιτροπής και όχι στην Ολομέλεια, συμφωνούμε με την πρόταση της κ. Ερωτοκρίτου», είπε ο κ. Τορναρίτης. «Παίρνουμε το θέμα ζεστά και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στις τράπεζες που υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές, να προσέξουν καλά», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου  ανέφερε ότι ο λόγος της κατάθεσης του θέματος, είναι λόγω του νέου σκηνικού που έχει προκύψει με την νέα νομοθεσία που παρέχει στις τράπεζες τη δυνατότητα για ταχύτατες εκποιήσεις. Ταυτόχρονα σημείωσε, όλα όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν έχουν υλοποιηθεί και ως εκ τούτου, η βουλή οφείλει να ασκήσει πίεση, υποστήριξε.

Τόνισε ότι το σχέδιο Εστία δεν θα περάσει από τη βουλή καθώς αποτελεί σχέδιο και όχι νόμο, προσθέτοντας πως δεν αποτελεί ανάχωμα στις εκποιήσεις εφόσον «θα αφορά μόνο μικρή μερίδα δανειοληπτών οι οποίοι μάλιστα, δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν», όπως είπε, καταλήγοντας πως γι’ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να γίνει η συζήτηση στην ολομέλεια.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, αναφέρθηκε στις τράπεζες λέγοντας ότι δεν επιβλήθηκαν όροι και περιορισμοί στη δράση τους. «Ακόμα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι υπάρχει νομοθεσία που προστατεύσει την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη. «Δεν υπάρχει τίποτα» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της συζήτησης θα πρέπει να προωθηθούν προτάσεις νόμου ώστε να μπουν περιορισμοί στις τράπεζες για να μην δρουν ανενόχλητες, όπως είπε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σημείωσε ότι έχει ήδη διαρρεύσει αρκετός χρόνος από τη ψήφιση των νέων νομοθεσιών, προσθέτοντας ότι θεωρεί χρήσιμο να γίνει η συζήτηση στο κεφάλαιο Δ’ εφόσον το σχέδιο Εστία δεν είναι νόμος για να περάσει από τη βουλή και ούτε οι απόψεις των βουλευτών θα μπορούν να τροποποιήσουν τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών, χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη συζήτηση στην ολομέλεια σημειώνοντας ότι θα δείξει και την πολιτική βούληση σε ότι αφορά στο να δοθεί ασφάλεια στους δανειολήπτες με την προώθηση προτάσεων νόμου. Το πρόβλημα, υποστήριξε, προκλήθηκε λόγω των νόμων που ψηφίστηκαν και δίνουν «υπερ-όπλα» στις τράπεζες.

Εκ μέρους των Οικολόγων ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως το σχέδιο Εστία δεν θα περάσει από τη βουλή και συνεπώς η παρέμβαση της βουλής έχει τα όριά της είπε, υπενθυμίζοντας ότι σε συνεργασία με την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου, ενέγραψαν θέμα σχετικά με τις εκποιήσεις στην επιτροπή οικονομικών από τον Απρίλιο.

Πρόσθεσε ότι για τα θέματα εγγυητών και εγκλωβισμένων ιδιοκτητών έχουν ληφθεί επανειλημμένα δεσμεύσεις από τις τράπεζες οι οποίες αποδείχθηκαν ψέματα, κατά την έκφρασή του. Χαρακτήρισε σημαντικό και επείγον όπως συζητηθεί στην ολομέλεια το μαζικό πρόβλημα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, υποστήριξε την διεξαγωγή της συζήτησης στην ολομέλεια κάνοντας λόγο για εξαπάτηση πολιτών από τις τράπεζες. «Εάν αναβληθεί η συζήτηση, θα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα», ανέφερε.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε πως η συζήτηση των νομοσχεδίων έγινε με συνοπτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται πρόνοιες που προκαλούν προβλήματα και σημείωσε πως όσες φορές τέθηκαν σχετικά θέματα στην επιτροπή οικονομικών, μπήκαν στα συρτάρια ή υποβαθμίστηκε η συζήτησή τους. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια ή και στην επιτροπή νομικών εφόσον άπτονται νομικών ζητημάτων.

Της Μαρίας Χαμπή