You are here

Ρυθμίζουν υπολογισμό ομολόγων στα κεφάλαια τραπεζών

20/03/2023 16:12

Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων μέσω αναγνώρισης ομόλογων που έχουν εκδοθεί από τις συστημικές κυπριακές τράπεζες ως κεφαλαιακό απόθεμα, πληρώντας έτσι την συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις), προβλέπουν δύο νομοσχέδια που τέθηκαν σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Παράλληλα τα δύο νομοσχέδια που τροποποιούν τους νόμους «περί πιστωτικών ιδρυμάτων και περί ανάκαμψης ΚΕΠΕΥ και λοιπών Οντοτήτων υπό την Εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», ρυθμίζουν πως τα ομόλογα αυτά, δεν θα μπορούν να συμψηφίζονται με τυχόν δάνεια επενδυτών που τα αγοράζουν, σε περίπτωση εκκαθάρισης της τράπεζας.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ενισχύεται η προστασία των καταθετών, που έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση εκκαθάρισης και ενισχύεται επίσης, η κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Στόχος είναι η προστασία των καταθετών και η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης», ανέφερε στη Βουλή η Οικονομική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, καθώς όπως είπε, θα αναγνωρίζονται με αυτό το νομοσχέδιο τα ομόλογα που εκδίδονται από συστημικές Τράπεζες της Κύπρου ως κεφαλαιακό απόθεμα MREL, το οποίο χρησιμοποιείται για απορρόφηση των ζημιών του πιστωτικού ιδρύματος.

Όπως εξήγησε η κ. Λαπαθιώτη, προκειμένου να θεωρούνται ότι είναι ανθεκτικά και μπορούν να απορροφούν τις ζημιές τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, πρέπει να περάσει η εν λόγω τροποποίηση, για να υπολογίζονται ως επιλέξιμα για MREL τα ομόλογα που εκδίδουν.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας ο Μιχάλης Στυλιανού, είπε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η προστασία των καταθέσεων σε περίπτωση εξυγίανσης οποιασδήποτε τράπεζας.

Εξήγησε ότι  σήμερα συμψηφίζονται στην εκκαθάριση χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα, για να βρεθεί η καθαρή θέση του πελάτη, ενώ με την τροποποίηση δεν θα εφαρμόζεται ο συμψηφισμός, όταν η τράπεζα εκδίδει ομόλογα, για σκοπούς συμμόρφωσης με MREL.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο εκπρόσωπος της ΚΤΚ ανέφερε ότι και σήμερα τα κεφάλαια αυτά υπολογίζονται στο MREL, ωστόσο αν δεν περάσει η σχετική τροποποίηση υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον να μην προσμετρούνται.

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι η τροποποίηση δεν αφορά υφιστάμενες τράπεζες που βρίσκονται σε εκκαθάριση, καθώς, όπως είπε, το προϊόν εκκαθάρισης της Λαϊκής θα είναι αρκετό για ικανοποίηση μόλις μέρους των καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει την κατά προτεραιότητα εξέταση των δύο νομοσχεδίων που αφορούν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις MREL στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, καθώς θα πρέπει να εγκριθούν πριν το τέλος του μήνα, ώστε να αποφευχθούν κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο τύπου MRH ορίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (ΕΣΕ) για να διασφαλιστεί ότι μια τράπεζα διατηρεί προληπτικά και ανά πάσα στιγμή επαρκή αποδεκτά μέσα για να διευκολύνει την εφαρμογή της προτιμώμενης στρατηγικής εξυγίανσης.

Το ΕΣΕ ως κεντρική αρχή εξυγίανσης εντός της Τραπεζικής Ένωσης, θέτει εξατομικευμένες απαιτήσεις για συσσώρευση κεφαλαιακού αποθέματος σε κάθε συστημικό ίδρυμα, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων.

Ε.Χ.