You are here

Σε 15 μέρες το ναι ή το όχι της ΕΕ για τις κρατικές εγγυήσεις

26/04/2021 15:24

Την αποστολή του κειμένου που ψήφισε την περασμένη Πέμπτη η Βουλή σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις, αναμένει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει η απαιτούμενη διαδικασία πριν την εφαρμογή του σχεδίου.

«Ο νόμος δεν μας έχει σταλεί ακόμη από τη Βουλή για να τον επεξεργαστούμε και τότε να τον στείλουμε στην ΕΕ για έγκριση» ανέφερε στη StockWatch πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Αφού ληφθεί το κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει τις πέντε τροπολογίες που ενσωματώθηκαν από τη Βουλή κατά τη ψήφιση του νόμου, το υπουργείο Οικονομικών θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαία έγκριση.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως όταν και εφόσον σταλεί το κείμενο, αναμένεται να πάρει περίπου δύο εβδομάδες μέχρι να εξεταστεί και να υπάρξει απάντηση εκ μέρους της ΕΕ.

Προβληματίζουν οι τροπολογίες

Οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στη νομοθεσία, προκαλούν αβεβαιότητα για την τελική ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ενδέχεται να κριθούν εκτός του πλαισίου των σχετικών ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΣΥ στη Βουλή, μετά τη ψήφιση των τροπολογιών και την έγκριση του νόμου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την ελπίδα, οι τροπολογίες να μην είναι τέτοιες «που να έχουμε κόκκινο φως και ένα μεγάλο όχι από την Ευρώπη», όπως είπε. 

Ανησυχία για τις τροπολογίες εξέφρασε σε δημόσιες δηλώσεις του και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει με τρόπο πρόχειρο.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που εξέτασε το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες, τόνισε πως η Επιτροπή είχε έγνοια ώστε να μην προκύπτει πρόβλημα με τις τροπολογίες, εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές δεν είναι εκτός του πλαισίου της ΕΕ.

Με τις τροπολογίες που ενέκρινε η Βουλή, άλλαξε η κατανομή του ποσού των εγγυήσεων με €150 εκατ. να προορίζονται για μεγάλες επιχειρήσεις, €550 εκατ. για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και €300 εκατ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους.

Επίσης, μεταφέρθηκε στο νόμο η πρόνοια του σχετικού διατάγματος για προστασία από απολύσεις για περίοδο έξι μηνών, των εργαζομένων επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων.Εισάχθηκε πρόνοια για ανάθεση του ελέγχου της διαδικασίας σε επιτροπή παρακολούθησης (αντί στο γενικό λογιστήριο), στην οποία θα συμμετέχει ως παρατηρητής ο γενικός ελεγκτής. Εισάχθηκε ακόμα, διαδικασία υποβολής παραπόνων απορριφθέντων μέσω της επιτροπής.

Με τροπολογία δόθηκε και η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών, να εκδίδει μέσω του διατάγματος, σύσταση προς τα πιστωτικά ιδρύματα για αναστολή καταβολής μηνιαίων δόσεων δανειοληπτών για περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έναρξης της δανειακής σύμβασης.

Για την εφαρμογή του σχεδίου, θα πρέπει ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος στο οποίο καθορίζονται οι λεπτομέρειες της υλοποίησης του σχεδίου.

Το τελευταίο στάδιο πριν την υλοποίηση του σχεδίου, θα είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο σχέδιο και του κράτους. Οι τράπεζες αναμένεται να είναι σε θέση να παραχωρήσουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, σε ένα με δύο μήνες από την στιγμή που το σχέδιο θα εγκριθεί από την ΕΕ.

Της Μαρίας Χαμπή