You are here

Σε αναμονή τα €33 εκ. για σχέδιο Εστία

14/01/2019 15:31

Πρόσθετες πληροφορίες και κατάθεση εγγράφων ζήτησαν τα μέλη της επιτροπής οικονομικών πριν δώσουν το πράσινο φως στην αποδέσμευση του κονδυλίου των €33 εκ., που προορίζονται για την εφαρμογή του σχεδίου Εστία.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν όπως κατατεθεί το συμφωνητικό έγγραφο που θα υπογράφεται μεταξύ κράτους και τραπεζών για την εφαρμογή του σχεδίου Εστία, την αλληλογραφία που εκτυλίχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την έγκριση του σχεδίου Εστία, καθώς και το επίσημο, τελικό κείμενο του σχεδίου που εγκρίθηκε από την ΕΕ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε ότι το συμφωνητικό έγγραφο – μνημόνιο δεν είναι ακόμα σε στάδιο που να μπορεί να σταλεί στους βουλευτές καθώς βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Ο διευθυντής διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους επεσήμανε ότι επείγει η αποδέσμευση του κονδυλίου λόγω του ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα βεβαιότητας για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας τόσο των τραπεζών όσο και των αιτητών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι διαδικασίες εκποίησης θα ανασταλούν στις περιπτώσεις αιτητών για συμμετοχή στο σχέδιο Εστία, σημειώνοντας ότι τα δικαιώματα των αιτητών δεν επηρεάζονται.

Διευκρίνισε ότι ο ορισμός για τους δικαιούχους είναι πολύ απλός και αφορά τα δάνεια που στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ήταν ΜΕΔ και ήταν στην κατηγορία δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Δάνεια τα οποία αναδιαρθρώθηκαν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο, όπως αναφέρθηκε.

Ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία αναφοράς τέθηκε με σκοπό να αποφευχθεί η εκμετάλλευση του σχεδίου, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά να υποστηρίζει ότι η επιλογή της ημερομηνίας γιγαντώνει τον ηθικό κίνδυνο εφόσον όπως υποστήριξε, τιμωρούνται όσοι πιέστηκαν να τα βρουν με τις τράπεζες σε ασύμφορες αναδιαρθρώσεις.

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι το κονδύλι δεσμεύθηκε ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικά σχέδια για την προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών, κάτι που δεν έχει συμβεί, όπως είπε. Αντί αυτού έχει έρθει το αίτημα αποδέσμευσης, ανέφερε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδικης απηύθυνε ερωτήματα σχετικά με το πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή της η επιτροπή για να διαβουλευτεί επί του πλαισίου αφερεγγυότητας, στο οποίο παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις κατηγορίες δανειοληπτών που θα μείνουν εκτός του σχεδίου Εστία.

Στο αίτημα του υπουργείου οικονομικών για αποδέσμευση,σημειώνεται ότι η πρώτη καταβολή κρατικής χορηγίας θα είναι προς το τέλος του έτους 2019 και θα αναλογεί μόνο στην περίοδο από την έναρξη ισχύος του αναδιαρθρωμένου δανείου, μέχρι και το τέλος του 2019.

Όλες οι επόμενες καταβολές της κρατικής χορηγίας, θα αναλογούν σε ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι για να καταστεί δυνατή η έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου Εστία, με στόχο την εκταμίευση των πιστώσεων περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, περιλαμβανομένων των απαιτούμενων ελέγχων, απαιτείται η αποδέσμευση των πιστώσεων εντός του μήνα Ιανουαρίου.

Η επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει για την αποδέσμευση του κονδυλίου την επόμενη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης μετά τη συνεδρίαση, για την αποδέσμευση του κονδυλίου χρειάζονται συνολικά επτά ψήφοι από τα μέλη της επιτροπής οικονομικών και επεσήμανε ότι «δεν αρκούν οι ψήφοι ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύης».

Της Μαρίας Χαμπή