You are here

Σε εκκαθαριστή ότι απέμεινε από τη Λαϊκή

25/01/2021 13:06

Ενώπιον του δικαστηρίου βρίσκεται πλέον το θέμα της εκκαθάρισης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, η Τράπεζα ως Αρχή Εξυγίανσης, υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο για το διορισμό εκκαθαριστή της Λαϊκής, στις 8 Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Ηροδότου  συμμετείχε σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την εξέταση της πορείας εξυγίανσης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. «Το θέμα πλέον εξαρτάται από το Δικαστήριο, ως προς πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης», είπε.

Σημείωσε ότι η διαδικασία εκκαθάρισης δεν μπορούσε να αρχίσει πριν την εκκαθάριση των πρώην θυγατρικών της Λαϊκής στην Ελλάδα, κάτι που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Έκανε λόγο για πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία πώλησης των θυγατρικών της Λαϊκής στο εξωτερικό καθώς απαιτούνταν εποπτικές εγκρίσεις και υπήρξαν αιτήματα διαιτησίας.

Αναφέρθηκε σε «τακτικισμούς» στη Μάλτα που πήραν πάρα πολύ χρόνο και σε διαιτησία στην Ελλάδα για διαφορά €3 εκατ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 ανέρχονταν στα €232 εκατ., περιλαμβανομένων και €140 εκατ. που λήφθηκαν από τις μέχρι τώρα πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής. Το 2013 τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής είχαν αποτιμηθεί στα €663 εκατ. από τον οίκο KPMG και στα €800 εκατ. από τον ΣΥΚΑΛΑ.

Με πρόταση για εκκαθαριστή η αίτηση

Ο κ. Ηροδότου πρόσθεσε ότι στην αίτηση προς το δικαστήριο, περιλαμβάνεται εισήγηση για το διορισμό εκκαθαριστή, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Η διαδικασία επιλογής του, όπως είπε, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Αναμένουμε σημείωσε, «το δικαστήριο να εξετάσει την αίτηση και όταν αποδεχθεί την εισήγηση για τον εκκαθαριστή τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης. Από πλευράς ΚΤ δεν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνει, το θέμα είναι στα δικαστήρια», πρόσθεσε.

Ο κ. Ηροδότου επεσήμανε ότι κατόπιν νομικής συμβουλής, πρέπει να υπάρχει προσοχή λόγω των εν εξελίξει διαδικασιών που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου. «Στόχος είναι να πάμε στην εκκαθάριση για να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα οι καταθέτες που είναι και δικός μου στόχος προσωπικά όσο και της Αρχής Εξυγίανσης», είπε.

Ανέφερε ότι η ΚΤ προσπάθησε να προκηρύξει διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής, μέσω του οποίου θα είχε αποφευχθεί διαδικασία εκκαθάρισης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς οι προτάσεις δεν ήταν συμφέρουσες. «Δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, θα έχαναν χρήματα οι καταθέτες», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις του πρώην Διαχειριστή, Κρις Παύλου, ότι οι μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου δεν έπρεπε να πωληθούν, ο κ. Ηροδότου διερωτήθηκε με ποια ιδιότητα έχει αυτή την άποψη;

Ζητούν τις μετοχές οι καταθέτες

Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, Άδωνις Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η πιο σταθερή πορεία από το 2013 μέχρι σήμερα ήταν η σταδιακή μείωση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής τα οποία ξεκίνησαν από ένα πολύ ψηλό αριθμό. «Εμείς εκτιμούσαμε στα €900 εκατ. αλλά σήμερα που μιλούμε το ποσό αυτό κυμαίνεται στα €230 εκατ.», είπε.

Ζήτησε όπως οι εναπομείνασες μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου διανεμηθούν στους πιστωτές της Λαϊκής αντί να πωληθούν και ο καθένας να επιλέξει τι θα κάνει με τις μετοχές αυτές.

Σχολιάζοντας την απόφαση πώλησης του 50% των μετοχών που η Λαϊκή κατείχε στην Τράπεζα Κύπρου και την επιθυμία των πιστωτών όπως τους διανεμηθούν οι υπόλοιπες μετοχές, ο κ. Ηροδότου είπε ότι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τιμή της μετοχής και πως εκ των υστέρων φαίνεται ότι η απόφαση ήταν ορθή αφού η πορεία της μετοχής ήταν καθοδική.

Πρόσθεσε ότι εφόσον οι εναπομείνασες μετοχές είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες, ο εκκαθαριστής θα αποφασίσει κατά πόσον θα τις πωλήσει ή θα τις διανείμει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε παράλληλα αιχμές κατά της τέως διοικήτριας λέγοντας ότι θα μπορούσε να σωθεί η θυγατρική επενδυτική τράπεζα της Λαϊκής στην Ελλάδα (IBG). «Η απάντηση που πήραμε από την τότε Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ήταν «ποιος σας είπε ότι η εντολή είναι να μεγιστοποιήσουμε την αξία, εμάς η εντολή είναι να πωλήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΚΑΛΑ.

Τα μέλη της Επιτροπής επέκριναν τη μεγάλη καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη απομείωση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Την Επιτροπή προβλημάτισε «ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανεξήγητα, για εφτά ολόκληρα χρόνια, δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαχείριση και δεν μπορούσε να περάσει η διαχείριση στο επόμενο στάδιο που είναι η εκκαθάριση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Σημείωσε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί την διαδικασία και θα ενημερώνει τους πολίτες.

Μ.Χ.