You are here

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων οι τράπεζες

12/11/2019 06:48

Σε κλοιό πολιτικών, εποπτικών, και συνδικαλιστικών πιέσεων είναι εγκλωβισμένες οι τράπεζες, σε μια περίοδο που προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την πορεία τους και να κάνουν μεγάλα άλματα εκσυγχρονισμού δομών και υπηρεσιών.

Αν και συνηθισμένες, οι πολιτικές πιέσεις εντάθηκαν την περασμένη Παρασκευή όταν σε μια σπάνια παρέμβαση κατά των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση των τραπεζών να προχωρήσουν σε υπέρογκες, κατά τον ίδιο, χρεώσεις.

Οι τράπεζες προσπαθούν μέσω των αυξημένων χρεώσεων να ενισχύσουν την εισοδηματική τους βάση και, κυρίως, να ωθήσουν τους πελάτες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά αντί συμβατικά κανάλια εξυπηρέτησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τις κάλεσε να ακυρώσουν την αύξηση των χρεώσεων, κάνοντας μάλιστα λόγο για στοχοποίηση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Τον ΔΗΣΥ ακολούθησαν και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα στέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το μήνυμα στις τράπεζες ότι η νομοθετική εξουσία έχει τη δύναμη να λάβει αποφάσεις και να τιθασεύσει ενέργειες των τραπεζών, ενδεχομένως, όχι άμεσα αλλά με νομοθεσίες για άλλα ζητήματα που τις απασχολούν.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών απέστειλε χθες επιστολή στον υπουργό οικονομικών και στον διοικητή της ΚΤ αξιώνοντας παρέμβαση τους προκειμένου να ακυρωθεί η επικείμενη αύξηση στις τραπεζικές χρεώσεις. 

Η Κεντρική Τράπεζα, δια του διοικητή της Κωνσταντίνου Ηροδότου, ξεκαθάρισε δημόσια ότι ως εγχώριος επόπτης δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών, πέραν της εποπτικής.

Ωστόσο, πληροφορίες της StockWatch από ανώτατα στελέχη της ΚΤ, αναφέρουν ότι ο διοικητής άρχισε ήδη διακριτικά να υποδεικνύει προς τις διευθύνσεις και διοικήσεις τραπεζών να κάνουν δεύτερες σκέψεις – κινήσεις που θεωρούνται πρωτοφανείς για τα εποπτικά δεδομένα.

Πάντως, το υπουργείο οικονομικών φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει τη δική του παρέμβαση και όπως πληροφορείται η StockWatch, το θέμα συζητήθηκε τηλεφωνικώς μεταξύ προέδρου του ΔΗΣΥ και Χάρη Γεωργιάδη.

Παρέμβαση έχουν κάνει και οργανωμένα σύνολα, με την ΣΕΚ να καλεί τις εμπορικές τράπεζεςνα παγοποιήσουν τα τέλη και τις χρεώσεις που επιβάλλουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου, μέχρις ότου η ΚΤ και το υπουργείο εμπορίου φέρουν στο κοινοβούλιο συγκεκριμένες πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις για επαρκή προστασία των καταναλωτών.

Ανησυχίες και υποδείξεις από ΕΚΤ με αφορμή το Εστία

Οι πολιτικές πιέσεις έρχονται σε μια περίοδο που οι τράπεζες φαίνεται να αντιμετωπίζουν εποπτικές προκλήσεις, εν μέσω της διαφαινόμενης αποτυχίας του Εστία.

Οι εποπτικές αρχές στην Ευρώπη άρχισαν, υπό τύπου αναγνωριστικών παρεμβάσεων, να διατυπώνουν ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο να αποτύχει στην αποστολή του το σχέδιο Εστία, και ότι αυτό συνεπάγεται για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Στην ΚΤ επικρατεί ανήσυχη ηρεμία καθώς η πενιχρή ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι στιγμής από ευάλωτους δανειολήπτες να ενταχθούν στο Εστία, ενδεχομένως να οδηγήσει τις εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη να σφίξουν τα ζωνάρια ως προς την ανάγκη επίσπευσης μείωσης του ποσοστού των κόκκινων δανείων που είναι το δεύτερο υψηλότερο από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ άρχισε να προλειάνει το έδαφος με αφορμή την επικείμενη ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και προς τον σκοπό αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να μειώσουν το ποσοστό των ΜΕΔ σε μονοψήφιο αριθμό.

Στην ΚΤ πλανάται ο εφιάλτης της απόφασης πριν από δύο χρόνια της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), Ντανιέλ Νουί, η οποία εν μία νυκτί μηδένισε την αξία των ενυπόθηκων ακινήτων της πρώην ΣΚΤ με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη διαχειρίσιμης, στην περίπτωση των εγχώριων τραπεζών, αύξησης κεφαλαίων.

Οι εποπτικές πιέσεις αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειες για πώληση δανείων, που όμως δεν μπορούν τόσο εύκολα να περιλαμβάνουν και τα δάνεια για πρώτη κατοικία.

Μισθολογικές πιέσεις

Οι εισοδηματικές και, ενδεχομένως, κεφαλαιακές πιέσεις για τις τράπεζες ασκούνται την ίδια στιγμή που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα πεπαλαιωμένο σύστημα αμοιβών, που τις εμποδίζει να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους.

Στο προσκήνιο βρίσκεται άλλωστε η αξίωση της ΕΤΥΚ, στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα για παραχώρηση αυτόματων προσαυξήσεων στους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Η συντεχνία προβάλλει ως κύριο επιχείρημα την σταδιακή αποκατάσταση των μισθών, πριν από τις αποκοπές που η ίδια η ΕΤΥΚ αποδέχθηκε στην περίοδο της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Η εργατική πλευρά υποστηρίζει ότι στις δύο συστημικές τράπεζες, δηλαδή στην Τρ. Κύπρου και στην Ελληνική, το ύψος των αποκοπών που είχαν γίνει στην περίοδο της κρίσης, υπολογίζονται στο 15% ενώ το ύψος των αποκοπών στις υπόλοιπες τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12%.

Οι τράπεζες διατείνονται ότι τυχόν αποδοχή των αιτημάτων της συντεχνίας θα διογκώσει περαιτέρω το ήδη αυξημένο εργατικό κόστος κατά περίπου 5,5%.

Μια ανελαστική δαπάνη, η οποία κατά τους τραπεζίτες, θα πρέπει να συγκρατηθεί.  Για αυτό όλες οι τράπεζες και ειδικότερα οι συστημικές, θέτουν στο τραπέζι θέμα αναθεώρησης των συστημάτων αμοιβών με κατάργηση των οριζόντιων αυξήσεων και αλλαγής του συστήματος προαγωγών.

Οι τράπεζες έχουν ήδη επωμιστεί από τον περασμένο Μάρτιο, κόστος 1,8% που παραχωρούν στο ΓεΣΥ ενώ καταβάλλουν 9% στο ταμείο προνοίας των υπαλλήλων και στις εισφορές που κατατίθενται στα ταμεία κοινωνικής συνοχής, όπως επίσης και 8,3% στο ΤΚΑ.

Του Λεύκου Χρίστου