You are here

Σε κλοιό πιέσεων η βουλή για προτάσεις εκποιήσεων

05/07/2019 07:26

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται η βουλή καθώς ενώπιον της βρίσκονται σωρεία παρατηρήσεων και αρνητικών τοποθετήσεων σε σχέση με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων.

Αρνητικές είναι οι τοποθετήσεις του υπουργείου οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Τραπεζών και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ειδικότερα απέναντι στην πρόταση νόμου που συνυπογράφουν ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία και Αλληλεγγύη, σύμφωνα με σχετικά σημειώματα που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής.

Πέραν των 6 δισ. δανείων επηρεάζουν οι αλλαγές εκποιήσεων

Το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επηρεάζονται από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που συζητά η βουλή, σε σχέση με το πλαίσιο εκποιήσεων ανέρχεται στα €6,2 δισ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, ποσό €3,24 δισ. αφορά δάνεια σε εμπορικές τράπεζες ενώ, τα υπόλοιπα €2,99 δισ. αφορούν δάνεια που βρίσκονται στο διάδοχο φορέα του Συνεργατισμού, ΚΕΔΙΠΕΣ. Τα ποσά αφορούν ΜΕΔ νοικοκυριών μέχρι €1 εκ. που δεν εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία.

Με βάση τα στοιχεία, που σε ότι αφορά τις εμπορικές τράπεζες βασίζονται μόνο στο 87% των συνολικών ΜΕΔ του τραπεζικού τομέα, το σύνολο των ΜΕΔ που μένουν εκτός σχεδίου Εστία ανέρχεται στα €7,9 δισ. εκ των οποίων €1,6 δισ. είναι επιχειρηματικά δάνεια (€1,2 δισ. σε εμπορικές τράπεζες και €423 εκ. στην ΚΕΔΙΠΕΣ).

ΥΠΟΙΚ: Να μην υποτιμηθεί η επίδραση στη σταθερότητα τραπεζών

Το υπουργείο σχολιάζοντας τις προτάσεις νόμου υποδεικνύει ότι όσο πιο μεγάλα εμπόδια τίθενται στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν οι τράπεζες ως εξασφαλίσεις, τόσο εκφυλίζεται η αξία τους επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών, οδηγώντας σε εποπτικές απαιτήσεις για αύξηση των προβλέψεων και για νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Προειδοποιεί ότι η δυνητική επίδραση στη συστημική σταθερότητα των τραπεζών δεν πρέπει να υποτιμηθεί και πως οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τις εκποιήσεις αποτρεπτικό εργαλείο για τους κακοπληρωτές και αναφέρει ότι η τροποποιήσεις του πλαισίου όπως επιτεύχθηκαν τον περσινό Ιούλιο, αποτελούν δέσμευση έναντι της ΕΕ.

Το υπουργείο σημειώνει ότι οι τροποποιήσεις θα δημιουργήσουν αντικίνητρα στην προσέλκυση δυνητικών επενδυτών και ενδιαφερόμενων εταιρειών στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάκτηση της κρατικής βοήθειας από τη διαχείριση των ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ και θα οδηγήσουν σε αύξηση των προβλέψεων και ζημιών δανείων της πρώην ΣΚΤ που έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική και εμπίπτουν στο σχέδιο εγγυήσεων.

ΚΤ: Μέσω σχεδίων και πλαισίου αφερεγγυότητας η στήριξη ευάλωτων

Ο στόχος της προστασίας και στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, δεν πρέπει να επιτευχθεί μέσω της ακύρωσης του νομικού πλαισίου εκποιήσεων αλλά μέσω της εκπόνησης σχεδίων στήριξης, όπως το Εστία, ή αλλαγών στους νόμους της αφερεγγυότητας, υποστηρίζει η Κεντρική Τράπεζα.

Στην επιστολή της προς την επιτροπή οικονομικών, η ΚΤ σημειώνει ότι η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να συγχέεται με το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Σε σχέση με τις προτάσεις υποστηρίζει ότι  θα μειώσουν ουσιαστικά τον αποτρεπτικό ρόλο που έχει σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο με ορατό το ενδεχόμενο να το καταστήσουν πρακτικά ανενεργό και επισημαίνει πρόνοιες οι οποίες θα αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ΚΤ προβαίνει σε σχετικές εισηγήσεις και τονίζει ότι πρέπει να διασαφηνιστεί η διατήρηση ενός νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει στις τράπεζες να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω χορήγησης πιστώσεων και δεν θα δημιουργεί στρεβλώσεις και στρατηγικούς κακοπληρωτές ενώ, θα αποτρέπει την κοινωνικοποίηση ζημιών εις βάρος του φορολογούμενου.

Τράπεζες: Βλέπουν κινδύνους για τράπεζες και οικονομία

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε δύο σημειώματα επισημαίνει τα σημεία διαφωνίας του με τις πέντε προτάσεις νόμου που έχει ενώπιον της η επιτροπή, αναφέροντας ότι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκτηση χρεών, στην προσπάθεια για μείωση των ΜΕΔ, στη μελλοντική δανειοδοτική ικανότητά τους και συνεπώς στην οικονομία ευρύτερα.

Ειδικότερα σε σχέση με την πρόταση ΔΗΚΟ, Οικολόγων, Συμμαχίας, Αλληλεγγύης, αναφέρεται ότι λόγω των κρίσιμων επιπτώσεών της, οποιαδήποτε έκπτωση στη διαδικασία εκποιήσεων θα πρέπει να τύχει ανάλυσης αντικτύπου, η οποία δεν μπορεί να γίνει μέχρι τη διακοπή των εργασιών της βουλής για το καλοκαίρι.

Γίνεται επίσης, αναφορά σε εποπτικές επιπτώσεις και στο ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών και της οικονομίας ευρύτερα.

Για δυσμενείς επιπτώσεις στις τράπεζες κάνει λόγο και ο ΣΕΛΚ σημειώνοντας την πιθανότητα να προκύψουν αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες με αποτέλεσμα τη μείωση των νέων δανείων και συνεπώς των επενδύσεων στην οικονομία.  Εκτιμάται επίσης, ότι οι τροποποιήσεις θα δυσχεραίνουν πιθανές πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων και τη ρευστοποίηση υποθηκών και εξασφαλίσεων, προκαλώντας έτσι ηθικό κίνδυνο και αντικίνητρο στην αποπληρωμή οφειλών.

ΣΕΛΚ: Έμφαση στο πλαίσιο αφερεγγυότητας

Ο ΣΕΛΚ εισηγείται όπως δοθεί έμφαση στους μηχανισμούς διάσωσης που προβλέπονται στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, δηλαδή στα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής (ΠΣΑ) και στη διαδικασία διορισμού εξεταστή σε εταιρείες.

Το κίνημα προστασίας δικαιωμάτων δανειοληπτών, υποστηρίζει ότι οι τροποποιήσεις που προτείνονται θα ωφελήσουν περισσότερο τους δανειολήπτες που έχουν δυνατότητα αποπληρωμής και στρατηγικά δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις του, παρά τους ευάλωτους δανειολήπτες που δεν θα μπορούν να αντιδράσουν δικαστικώς.

Από την πλευρά του, ο χρηματοοικονομικός επίτροπος σε σημείωμα αναφέρει ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης συγκεκριμένων κενών και ανισορροπιών και πως έχουν περιορισμένη εφαρμογή αφού επηρεάζουν μόνο περιπτώσεις δανειοληπτών που τα δάνεια τους έχουν καταλήξει σε εκποίηση και οι δανειολήπτες έχουν την ευχέρεια να προσφεύγουν στο δικαστήριο.

Επισημαίνει ότι επείγει ο εξορθολογισμός του νομικού πλαισίου εκποιήσεων ώστε να καταστεί πιο δικαιοκρατικό και σημειώνει ότι ο εξορθολογισμός θα είναι αποτελεσματικός μόνο εάν ενταχθεί στο πλαίσιο μιας πλήρους στρατηγικής μεγιστοποίησης των αναδιαρθρώσεων, ώστε να επιτευχθεί φυσική ελαχιστοποίηση των εκποιήσεων.

Της Μαρίας Χαμπή