You are here

Σε νέες συμπληγάδες η εκταμίευση €85 εκατ.

23/06/2022 07:08

Σε νέες συμπληγάδες μπαίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης διεκδικούν επιπλέον εξασφαλίσεις στο θέμα της προστασίας των εγγυητών από τις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων (ΕΔΠ), ζήτημα που αναμένεται να φρενάρει περαιτέρω την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο που εκκρεμεί.

Όπως δημοσίευσε σε προηγούμενα ρεπορτάζ η StockWatch, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 06 Ιουνίου, βρέθηκε συμβιβαστική λύση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των εγγυητών και χθες το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην κατάθεση των αναθεωρημένων νομοσχεδίων στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ με τροπολογία επί των νομοσχεδίων διεκδικούσαν την καθολική απαγόρευση πρόσβασης των εταιρειών διαχείρισης δανείων στα δεδομένα των δανειοληπτών στις βάσεις δεδομένων του συστήματος Άρτεμις και του Κτηματολογίου.

Κατά τη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία που αποτυπώνεται και στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, ότι η πρόσβαση των ΕΔΠ στα στοιχεία εγγυητών στις βάσεις δεδομένων θα γίνεται κατόπιν αιτήματος τους στο πιστωτικό Ίδρυμά ή την Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων.

Στη συνέχεια όμως και υπό την πίεση της εκταμίευσης των κονδυλίων, τα κόμματα αποφάσισαν να διεκδικήσουν περαιτέρω εξασφαλίσεις για τους εγγυητές.

Συγκεκριμένα, ζητούν αυστηρές οικονομικές και άλλες κυρώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης που διαπιστώνεται ότι παρανομούν και μπαίνουν στις βάσεις δεδομένων του συστήματος Άρτεμις και του Κτηματολογίου και ενημερώνονται για τα στοιχεία των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφόρηση της StockWatch ήδη έχουν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για τις νέες απαιτήσεις τους και αναμένουν απαντήσεις το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη συζήτηση των αναθεωρημένων νομοσχεδίων στην επιτροπή Οικονομικών.

Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται εντατικά για να ικανοποιήσουν και τις νέες απαιτήσεις των κομμάτων, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρίσκονται κοντά σε λύση που θα γίνει αποδεκτή.

Σύσκεψη αρχηγών κομμάτων με ΥΠΟΙΚ την Τετάρτη

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Θεοδόσης Τσιόλας έκανε λόγο για υπαναχώρηση των κομμάτων όσον αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ενώ είπε ότι για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και νομοθεσιών που τίθενται ως προαπαιτούμενα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τεθεί ενώπιον συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την προηγούμενη Δευτέρα, όπου και αποφασίστηκε η εκ νέου συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών.

Στην συνάντηση της Τετάρτης τους αρχηγούς κομμάτων θα συνοδεύουν πρόσωπα των οικονομικών επιτελείων τους.

Σε δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος είχε τονίσει ότι στη συνάντηση θα καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά την προστασία των εγγυητών, έτσι ώστε να κατατεθεί το αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Τι προβλέπουν τα αναθεωρημένα νομοσχέδια

Στο μεταξύ, προωθήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σημείωμα του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη μαζί με τα αναθεωρημένα νομοσχέδια «ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέµατα (Τροποποιητικός) Νόµος του 2022» και «ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίµηση) (Τροποποιητικός) Νόµος του 2022».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρει ότι οι ΕΔΠ θα είναι αδειοδοτηµένες και εποπτευόμενες οντότητες από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και θα έχουν το πλήρες εύρος των δραστηριοτήτων τους, περιλαμβανομένης της αλληλοεπίδρασης µε τους εγγυητές όπως προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Διευκρινίζει ότι οι ΕΔΠ θα έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που τηρούνται στην Άρτεμις και το Κτηματολόγιο µόνο νια τους δανειολήπτες. Αναφορικά με τα στοιχεία εγγυητών, ξεκαθαρίζει ότι η πρόσβαση των ΕΔΠ θα γίνεται έμμεσα κατόπιν αιτήματος τους στο Πιστωτικό Ίδρυμά/Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων (ΑΠΙ/ΕΕΠ).

Σε τέτοια περίπτωση το ΑΠΙ/ΕΕΠ θα μπορεί να προσκομίζει στην ΕΔΠ το αποτέλεσμα έρευνας σε σχέση µε στοιχεία τα οποία τηρούνται στις βάσεις δεδομένων και αφορούν εγγυητή.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρει επίσης ότι στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται πρόνοια για ιχνηλασιμότητα της πρόσβασης των ΕΔΠ στα δεδομένα των εγγυητών, µε υποχρέωση ενημέρωσης της Κεντρικής Τράπεζας και του Κτηματολογίου σε τακτή βάση από τα ΑΠΙ/ΕΕΠ, οι οποίοι µε τη σειρά τους θα ενημερώνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων επίσης σε συγκεντρωτική βάση ανά τακτά διαστήματα.

Σημειώνει επίσης ότι σε περίπτωση υποβολής σχετικού παραπόνου από εγγυητή σε φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών ή στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο θα υπάρχει υποχρέωση παροχής αποδεικτικών στοιχείων για τα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από τα ΑΠΙ/ΕΕΠ στις ΕΔΠ στους εν λόγω φορείς για σκοπούς εξέτασης του παραπόνου.

Ο κ. Πετρίδης επισημαίνει περαιτέρω ότι τα προτεινόμενα νομοσχέδια αποτελούν μέρος του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Προσθέτει ότι σε περίπτωση που το ορόσημο αυτό δεν επιτευχθεί δεν μπορεί να παρασχεθεί οποιαδήποτε διαβεβαίωση για τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει ως προς την προσδοκούµενη εκταμίευση της χρηματοδότησης, για κάλυψη των δαπανών υλοποίησης των επενδύσεων που προβλέπονται στο Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Της Ελένης Χαραλάμπους