You are here

Σειρά ερευνών για Συνεργατισμό από γενικό ελεγκτή

21/06/2019 07:01

Τη διερεύνηση σειράς διαφορετικών ζητημάτων που σχετίζονται με το Συνεργατισμό, ανέλαβε ο γενικός ελεγκτής κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.  Στα ζητήματα περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με τον χειρισμό δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και με αποζημιωθέντες υπαλλήλους που συνέχισαν να απασχολούνται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Πρώτιστο ζήτημα που αναμένεται να εξεταστεί, αποτελεί ο κατάλογος στοιχείων που στάλθηκε στη βουλή και αφορά στις πωλήσεις ακινήτων της πρώην ΣΚΤ σε ιδιώτες αγοραστές.

Ο έλεγχος αναμένεται να είναι δειγματοληπτικός και να εξετάζει κατά πόσο τηρήθηκαν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες ενώ, θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στις πωλήσεις μεγάλων ακινήτων του Συνεργατισμού.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου διαφάνηκε ότι τα ακίνητα του Συνεργατισμού διαχειρίζεται η Αλταμίρα, μέσω της ιστοσελίδας της οποίας εκτελούνται οι σχετικές διαδικασίες.

Οι εν λόγω αναφορές προκάλεσαν ερωτήματα σε σχέση με τη συμφωνία που είχε συνάψει η πρώην ΣΚΤ με την Αλταμίρα και το ενδεχόμενο αυτή να έχει τροποποιηθεί, καθώς και σε σχέση με τη διαχείριση των ακινήτων της ΣΚΤ.

Βουλευτές κάλεσαν την ελεγκτική υπηρεσία να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα, με τον γενικό ελεγκτή να αναλαμβάνει και αυτή την εργασία.

Στο μικροσκόπιο οι αποζημιωθέντες εργαζόμενοι ΚΕΔΙΠΕΣ

Στο μικροσκόπιο των ερευνών της ελεγκτικής υπηρεσίας, θα τεθούν επίσης ζητήματα αναφορικά με εργαζομένους της πρώην ΣΚΤ, που ενώ αποζημιώθηκαν για την αποχώρησή τους, συνέχισαν να εργάζονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΙΠΕΣ Σταύρο Ιακώβου, μετά τη συμφωνία πώλησης της ΣΚΤ στην Ελληνική τον Σεπτέμβριο του 2018, ένας μεγάλος αριθμός πρώην υπαλλήλων της ΣΚΤ συνέχισαν να εργάζονται, ενώ είχαν λάβει αποζημίωση μέσω του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης.

Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι 300 εργαζόμενοι παρέμειναν ώστε να βοηθήσουν την Ελληνική Τράπεζα βάσει σχετικής συμφωνίας. «Η Ελληνική κράτησε 300 και τους πλήρωνε», όπως είπε ενώ, στην ΚΕΔΙΠΕΣ παρέμειναν άλλοι 60 πρώην υπάλληλοι της ΣΚΤ.

Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι ο αριθμός αυτών των ατόμων μειώνεται σταδιακά στη βάση των υποδείξεων των προϊστάμενων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου δεν θα έχει μείνει κανένας εξ αυτών.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη από ανεξάρτητο οίκο, ο οποίος σύντομα θα καταθέσει εισηγήσεις αναφορικά με τη δομή, τη στελέχωση και τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔΙΠΕΣ, οι οποίες θα εφαρμοστούν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε ενημέρωση για το συνολικό ποσό των εφάπαξ αποζημιώσεων που έλαβαν αυτά τα άτομα και τους μισθούς που λαμβάνουν μετά την αποχώρησή τους από το Συνεργατισμό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να ελεγχθεί από την ελεγκτική υπηρεσία καθώς κάποιοι, όπως είπε, έφυγαν με μεγάλες αποζημιώσεις και την επόμενη μέρα προσλήφθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, στη βάση συμφωνίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι το ποσό της αποζημίωσης δινόταν γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι θα έμεναν άνεργοι, ενώ κάποιοι όπως είπε, παίρνουν μισθό €5 χιλ. μηνιαίως και συνεχίζουν να εργοδοτούνται.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα υπαλλήλου ο οποίος πήρε αποζημίωση €180 χιλ. και συνεχίζει να διακινείται με οχήματα της πρώην ΣΚΤ, όπως είπε.

Έλεγχος και στα ΜΕΔ των ΠΕΠ

Η ελεγκτική υπηρεσία αναμένεται να προχωρήσει και στον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και τυχόν χαριστικών διαγραφών τέτοιων δανείων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, για το συγκεκριμένο θέμα η ΣΚΤ είχε εκφράσει τη θέση ότι θα παραχωρήσει στοιχεία νοουμένου ότι θα ληφθεί σχετική γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα, που να διασφαλίζει ότι η παραχώρηση των στοιχείων δεν θα συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ο γενικός εισαγγελέας, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, με γνωμάτευσή του δίνει το πράσινο φως στην παραχώρηση των στοιχείων, σημειώνοντας ότι «και με τη βούλα του γενικού εισαγγελέα μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ακόμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου».

Όπως ανέφερε, με βάση και τη γνωμάτευση, θα γίνει έλεγχος των δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων τόσο για την περίοδο πριν την συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού, όσο και μετά.

Θα ελεγχθεί, όπως είπε, το ιστορικό των δανείων και εάν οποιαδήποτε εξ αυτών χαρίστηκαν ή διαγράφηκαν.

Της Μαρίας Χαμπή