You are here

Σχέδιο τύπου Εστία στον φορέα ισότιμης κατανομής βαρών

03/12/2019 11:55

Σχέδιο τύπου Εστία τίθεται σε εφαρμογή στις 2 Ιανουαρίου του 2020 στον φορέα ισότιμης κατανομής βαρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη βουλή, θα χαρίζονται τόκοι, επιτόκια και επιβαρύνσεις, για προβληματικά δάνεια, από τον φορέα ισότιμης κατανομής βαρών, με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων και την απαλλαγή από το άγχος των δανειοληπτών αλλά και των εγγυητών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία είναι καταχωρημένα στο σχέδιο διαχείρισης των ΜΕΔ του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών ανέρχονται στα €175 εκ.

Ο ανώτερος λειτουργός του υπουργείου οικονομικών Διονύσης Διονυσίου αναλύοντας το σχέδιο στη συνεδρία της επιτροπής προσφύγων είπε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες δανείων.

Πρώτον τα δάνεια που δόθηκαν με κεφάλαια του φορέα και ανέρχονται στα €385 εκ. εκ των οποίων το 25%, δηλαδή τα €97 εκ., είναι ΜΕΔ.

Δεύτερον, τα δάνεια που δόθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα με εγγύηση του φορέα, τα οποία ανέρχονταν στα €160 εκ. στις 31/12/2018, εκ των οποίων τα €78 εκ. ήταν ΜΕΔ.

Το σχέδιο καλύπτει και τις δύο κατηγορίες που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών στις 31/12/2018.

Όπως είπε το σχέδιο τύπου Εστία, όπως χαρακτηρίστηκε από βουλευτές, τίθεται σε εφαρμογή στις 2 Ιανουαρίου του 2020 και λήγει στις 31 Μαρτίου του 2020.

Οι δανειολήπτες σύμφωνα με το σχέδιο μπορούν είτε να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους και να τύχουν διαγραφής των τόκων και των άλλων εξόδων, είτε να προβούν σε άμεση εξόφληση του υπολοίπου του δανείου με διαγραφή των τόκων και των εξόδων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κέττηρος εξέφρασε επιφυλάξεις, αφού δεν περιλαμβάνονται πρόνοιες στο σχέδιο για τους συνεπείς δανειολήπτες, ή για τους δανειολήπτες οι οποίοι πλήρωναν μέρος της δόσης του δανείου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς δήλωσε ότι διορθώνονται λάθη του παρελθόντος και απαλλάσσονται από το βάρος δανειολήπτες και εγγυητές.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο σε συνεδρία του στις 6 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, σκοπός του σχεδίου είναι να υποβοηθήσει τους πρωτοφειλέτες δανείων που διέθεταν, στις 31 Δεκεμβρίου 2018, δάνεια που λήφθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και ήταν μη εξυπηρετούμενα κατά την πιο πάνω ημερομηνία, στη διευθέτηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τις Συμβάσεις δανείων τους.

Η διεκπεραίωση του σχεδίου θα υλοποιηθεί από τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τον ΚΦΙΚΒ και την κυβέρνηση.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα ενημερωθούν από τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τις περαιτέρω ενέργειες.

Επισυνάπτεται το σχέδιο διαχείρισης τερματισμένων/ ληγμένων/ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Της Ηρώς Ευθυμίου