You are here

Σηκώνει τα χέρια το υπουργείο στη διένεξη ΚΤ - ΕΠΑ

15/06/2018 07:00

Τα χέρια ψηλά σηκώνει το υπουργείο οικονομικών αναφορικά με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και ΕΠΑ σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες που ανατίθενται στη βάση εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον έλεγχο διατραπεζικών προμηθειών για πράξεις πληρωμών με κάρτες.

Με επιστολή του υπουργείου προς την επιτροπή οικονομικών που εξετάζει το θέμα, η επιτροπή καλείται να προωθήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση παρά τη διαφορά που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ ΚΤ – ΕΠΑ.

Το υπουργείο απαντά μέσω της επιστολής, στο αίτημα του προέδρου της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου όπως γίνει μια ακόμα προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης προς αποφυγή έναρξης διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Παρά τις πολλές προσπάθειες στις οποίες ήδη προέβη του υπουργείο κατά τα τελευταία δύο χρόνια, έγινε νέα προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης η οποία δεν έγινε αποδεκτή και από τις δύο αρμόδιες αρχές», αναφέρει η εκπρόσωπος του υπουργείου Λούση Ηροδότου – Μούσκου.

Προστίθεται πως το υπουργείο κρίνει ότι το κατατεθειμένο νομοσχέδιο αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση που μπορεί να επιτευχθεί για εφαρμογή και τήρηση των επίμαχων άρθρων και από τις δύο αρμόδιες αρχές.

«Το υπουργείο καλεί την επιτροπή όπως προχωρήσει με την παραπομπή των δύο νομοσχεδίων στην ολομέλεια της βουλής για ψήφισή τους σε νόμους», σημειώνεται.

Η διαφορά που προκύπτει φαίνεται να σχετίζεται με την ανάθεση στην ΚΤ, αρμοδιοτήτων που ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με θέματα ανταγωνισμού.

Σε παλαιότερη επιστολή της ΚΤ υποστηρίζεται ότι ανατίθεται στην ΚΤ, πέραν της συλλογής στοιχείων, η διαβίβαση πληροφόρησης στην ΕΠΑ όπου η ΚΤ κρίνει βάσιμα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν θέματα ανταγωνισμού και η επιβολή μέτρων ή/και κυρώσεων από την ίδια την ΚΤ.

Παράλληλα γίνεται αναφορά σε θέση της ΕΚΤ ότι το νομοσχέδιο δεν αποσκοπεί στην ανάθεση στην ΚΤ καθηκόντων σχετικών με τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι τα εν λόγω καθήκοντα πρόκειται να ανατεθούν στην επιτροπή ανταγωνισμού.

Τόσο το υπουργείο οικονομικών όσο και η επιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού συμφώνησαν ότι η ΚΤ δεν καλείται να παίρνει αποφάσεις για θέματα ανταγωνισμού, κάτι που φαίνεται να αμφισβητεί η ΚΤ.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των ρυθμίσεων του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού προωθείται παράλληλα, δεύτερο νομοσχέδιο για τη θέσπιση εξωδικαστικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών, σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, το οποίο διευρύνει τις αρμοδιότητες του φορέα επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών.

Της Μαρίας Χαμπή