You are here

Σκόπελοι για την ηλεκτρονική υπογραφή

29/06/2022 13:35

Διάλογο με τις τράπεζες εξακολουθεί να διεξάγει το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας για την ηλεκτρονική υπογραφή, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ενώπιον της επιτροπής θεσμών ότι μέχρι σήμερα επιτρέπεται η ηλεκτρονική υπογραφή, με το Υφυπουργείο να βρίσκεται σε διάλογο με τις τράπεζες και τα κρατικά τμήματα που δεν επιτρέπουν ακόμη τη διαδικασία.

Όπως ανέφερε, γίνεται καταγραφή νόμων και κανονισμών προς αλλαγή της νομοθεσίας ώστε όσες υπηρεσίες προσφέρονται ηλεκτρονικά να επιτρέπεται η επικαιροποιημένη υπογραφή όπως γίνεται στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας τα πλάνα του Υφυπουργείου για τη λύση του ζητήματος.

Ο νόμος της ηλεκτρονικής υπογραφής ψηφίστηκε το 2018 για τη διευκόλυνση των πολιτών, με ολοκλήρωση και της διαδικασίας της ταυτοποίησης των υπογραφών αλλά ακόμη ταλαιπωρείται ο πολίτης στη γραφειοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου.

Η πιστοποίηση γίνεται ήδη μέσω του ebanking, δυστυχώς όμως δεν γίνεται αποδεκτή από τις υπηρεσίες, ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Σημειώνεται ότι με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (eIDAS (EU 910/2014)), η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή είναι ένα κρυπτογραφημένο σύνολο αριθμών και χαρακτήρων, η οποία εκδίδεται από εγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης.

Αποτελεί μία σύγχρονη μορφή υπογραφής που χρησιμοποιείται για να υπογραφούν συμφωνίες, έγγραφα, αιτήσεις και γενικά για να διενεργηθεί κάθε είδους ηλεκτρονική συναλλαγή, στην οποία προηγουμένως χρειαζόταν η χειρόγραφη υπογραφή και η φυσική παρουσία του ατόμου.

Η ηλεκτρονική υπογραφή υπέχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή, ενώ για την εξασφάλιση της οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα τους, ή στον εγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης, δηλαδή την JCC.

Στο παρόν στάδιο, η ηλεκτρονική υπογραφή έχει διάρκεια 1 χρόνο, αλλά υπολογίζεται ότι θα διατίθεται για τρία χρόνια με την ενσωμάτωση της στην ηλεκτρονική ταυτότητα.

Ηλεκτρονικά επιδόματα από Ιούλιο

Ο κ. Κόκκινος ενημέρωσε την επιτροπή και για τις αλλαγές που έρχονται ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών με τη δημιουργία chat, για την αποφόρτιση των τηλεφωνικών γραμμών.

Όπως ενημέρωσε, από τον Ιούλιο θα παρέχονται ηλεκτρονικά τα επιδόματα χηρείας, ανεργίας, μητρότητας και τέκνου ξεκαθαρίζοντας ότι για το επίδομα ανεργίας οι αιτήσεις γίνονται ήδη ηλεκτρονικά.

Της Μαρίας Κυριακίδου