You are here

Στα βαθιά την Πέμπτη η ad hoc για δάνεια ΠΕΠ

09/10/2020 15:31

Μπαίνει στα βαθιά την ερχόμενη εβδομάδα η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση των δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, καθώς ενώπιον της επιτροπής βρίσκονται απαντητικές επιστολές εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων και των τραπεζών, από τις οποίες ζητήθηκαν στοιχεία.

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τα μέλη να ενημερώνονται ότι απαντήσεις έχουν ληφθεί από όλους όσους αναμενόταν. Πέραν της πρώτης δέσμης απαντήσεων που έλαβε η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, έχουν σταλεί επίσης οι απαντήσεις στα ερωτήματα της επιτροπής, εκ μέρους της Alpha Bank, της ΚΕΔΙΠΕΣ, της Ελληνικής Τράπεζας, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου), της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως και της Astro Bank.

Επίσης, ενώπιον της επιτροπής τέθηκε ένας φάκελος εγγράφων με υλικό εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και επιστολή της ελεγκτικής υπηρεσίας αναφορικά με ερωτήματα που είχαν τεθεί σε σχέση με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε σε «πολύ υλικό» το οποίο δεν μπορούσε να συζητηθεί σήμερα.

Σημείωσε ότι το εν λόγω υλικό θα σταλεί τη Δευτέρα στους βουλευτές. Η επιτροπή, είπε, δεν θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα αλλά την Πέμπτη, ώστε να είναι σε θέση να προβεί σε επεξεργασία των εγγράφων, ορισμένα από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως εμπιστευτικά από τις τράπεζες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της επιτροπής, με εξέταση δανείων συγκεκριμένων ΠΕΠ ώστε να διαφανεί εάν έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης σε συγκεκριμένη περίοδο. «Αυτό πρέπει να κάνουμε για να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα», είπε ο κ. Μαυρίδης.

Ο κ. Συλλούρης κάλεσε τους βουλευτές να μελετήσουν τα έγγραφα που θα λάβουν ώστε την Πέμπτη να γίνει «πολύωρη συζήτηση για να μπούμε στην ουσία», κατά την έκφρασή του, υποδεικνύοντας στους βουλευτές ότι «εάν έρθετε αδιάβαστοι δεν θα μπορούμε να κάνουμε δουλειά».

Την Πέμπτη η επιτροπή προγραμματίστηκε να συνεδριάσει στις 11.30, με διάλειμμα το μεσημέρι.

Της Μαρίας Χαμπή