You are here

Στη Βουλή η τραπεζική κρίση και επιπτώσεις στην Κύπρο

20/03/2023 13:42

Στη Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση γύρω από τη διεθνή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τυχών επιπτώσεις στην Κύπρο.

Στην παρουσία όλων των αρμόδιων οι βουλευτές θέλουν να συζητήσουν τις «πιθανές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και την αναγκαιότητα λήψης προληπτικών μέτρων και δράσεων από την Κύπρο».

Το σχετικό θέμα ενέγραψαν σήμερα με τη μορφή του κατεπείγοντος, για αυτεπάγγελτη εξέταση, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, Αρίστος Δαμιανού, Αντρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι η συζήτηση του θέματος κρίνεται αναγκαία για την παροχή ολοκληρωμένης ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές και φορείς, αναφορικά με το πραγματικό μέγεθος έκθεσης τραπεζών και επιχειρήσεων, σε ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις, μετά και την κατάρρευση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πιέσεις που δέχονται άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεθνώς.

Πρόσθεσε επίσης ότι αρμόδιοι που θα κληθούν στην συνεδρία, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και αν προκύπτουν συστημικοί κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΑΚΕΛ ζήτησαν να κληθούν στην συνεδρία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Σύνδεσμος Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών.

Ε.Χ.