You are here

Στη Βουλή το ν/σ που «κόβει» τη φόρα Lone Star

13/09/2022 07:18

Κατατίθεται, εκτός απροόπτου, πριν το τέλος της βδομάδας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ το οποίο παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες και δικαίωμα στο κράτος να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εξαγορών μεγάλων οργανισμών ή εγχώριων τραπεζών, που ενδεχομένως να θίγουν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ν/σ, που είναι εναρμονιστικό, έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία, πηγή της οποίας ανέφερε στη StockWatch, ότι εντός της ημέρας θα αποσταλεί στο ΥΠΟΙΚ.

Αρμόδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ που μίλησε στη StockWatch, επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της νομοτεχνικής επεξεργασίας του ν/σ και ανέφερε ότι στις προσεχείς μέρες και ενδεχομένως πριν από το τέλος της βδομάδας, θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να τεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών προς συζήτηση και κατόπιν προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ν/σ έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star, ενδεχομένως να επανέλθει, με νέα βελτιωμένη πρόταση για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου.

Το εν λόγω ταμείο, έχει προθεσμία να υποβάλει νέα πρόταση το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Lone Star υπέβαλε τρεις διαδοχικές προτάσεις εξαγοράς της BOCH σε διάστημα δύο μηνών, τις οποίες απέρριψε η διοίκηση της τράπεζας.

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, με σχετική ανακοίνωση της, συμβούλευσε τους μετόχους της να μην ανταποκριθούν σε ενδεχόμενες προσφορές του Lone Star.

Υποστήριξε πως η πρόταση του αμερικανικού ταμείου, αποτιμά ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία και τις προοπτικές της τράπεζας.

Πρόσθεσε πως η πρόταση του Lone Star, δεν λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της υλοποίησης εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Τράπεζας Κύπρου για την Κύπρο.

Τόνισε μάλιστα, πως το ΔΣ επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας, κάτι το οποίο τόνισε και ο Πανίκος Νικολάου, CEO της BOCH, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Με μισό μάτι βλέπουν τις ενέργειες του Lone Star

Το κλίμα εντός της κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών, φαίνεται να μην είναι θερμό ως προς τις προσπάθειες του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου να εξαγοράσει το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

«Δεν είναι αστεία υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά στη StockWatch αξιωματούχος του κράτους και εκ των συνεργατών του ΠτΔ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ζήτημα τυγχάνει της καλύτερης διαχείρισης πρώτα από όλα από την ενδιαφερόμενη τράπεζα και κατά δεύτερο από το ΥΠΟΙΚ και την εγχώρια εποπτική αρχή.

«Μιλάμε για το μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα της χώρας», υπέδειξε με νόημα ο κρατικός αξιωματούχος.

Ο ΥΠΟΙΚ, Κωσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε χθες στη StockWatch ότι θα επισπεύσει την κατάθεση του ν/σ στη Βουλή.

Ο Κ. Πετρίδης, που ήταν χθες καλεσμένος σε μεσημβρινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Άλφα, αναφέρθηκε στο εν λόγω ν/σ και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την οικονομία του τόπου, να προχωρήσει η ψήφιση και εφαρμογή του.

«Ως χώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον», υπέδειξε ο ΥΠΟΙΚ

Πρόσθεσε ότι το ν/σ, βασικές πρόνοιες του οποίου αποκάλυψε η StockWatch, θα επιτρέπει στον εκάστοτε ΥΠΟΙΚ να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που θα τεκμηριώνεται πως μία μεγάλη πράξη (εξαγοράς μεγάλου οργανισμού ή τράπεζας), δεν θα είναι προς το συμφέρον της οικονομίας.

«Εάν δούμε ότι υπάρχουν επίφοβες και επιθετικές εξαγορές, ενδεχομένως από το εξωτερικό, θα μπορούμε να τις αναλύσουμε για να διαπιστώσουμε εάν θα πρέπει ή όχι να τελεσφορήσουν», σημείωσε ο κ. Πετρίδης που ρωτήθηκε γενικά και όχι ειδικά για την Τρ. Κύπρου, να σχολιάσει το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένα επενδυτικά ταμεία - για εξαγορά κυπριακών τραπεζών.

Το θέμα του ενδιαφέροντος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, έφερε στο φως στις 18 περασμένου Αυγούστου η StockWatch με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου 

Το νομοσχέδιο, θέτει μεταξύ άλλων τους παράγοντες που μπορεί να συνεκτιμηθούν από την αρμόδια αρχή, κατά πόσον μια άμεση ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης προτάσεων από επενδυτές, για την εξαγορά επιχειρήσεων, οργανισμών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα λαμβάνεται υπόψη αν οι επηρεαζόμενοι οργανισμοί δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα ο οποίος αφορά στις υποδομές ζωτικής σημασίας (critical infrastructure), είτε φυσικές, είτε εικονικές, περιλαμβανομένων των υποδομών στους τομείς:

Της ενέργειας, των μεταφορών, της ύδρευσης, της υγείας, των επικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης, της επεξεργασίας ή αποθήκευσης δεδομένων, της άμυνας, των εκλογικών ή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Του Λεύκου Χρίστου