You are here

Στη βουλή το πλαίσιο για εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ

16/09/2019 14:12

Το θέμα της μη ύπαρξης ενός πλαισίου νόμου που να υποχρεώνει στην εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων πρέπει να απασχολήσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αναφέρει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Άγγελο Βότση, ο κ. Περδίκης αναφέρει ότι «με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα αυτό έχει τεθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα η οποία ζητά - κατά τις πληροφορίες - από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να εισαγάγει και εποπτεύει την εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου που να διέπει την εποπτεία αυτών των εταιρειών».

Σημειώνεται ότι η εποπτεία πρέπει να αφορά κυρίως τις εταιρείες που συνεργάζονται με τις τράπεζες και καταγγέλλονται για ανεξέλεγκτη δράση και σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Δίνεται μάλιστα και το παράδειγμα του Συνεργατισμού στο οποίο «φέρονται να εμπλέκονται δύο τέτοιοι οίκοι», ενώ κατονομάζεται άλλος ένας οίκος ο οποίος από τη μία έχει την ευθύνη του διαγωνισμού των ΜΕΔ ύψους €1,8 δισ. συγκεκριμένης τράπεζας στην Κύπρο κι από την άλλη αναλαμβάνει να υπερασπιστεί το συμβόλαιο της ίδιας εταιρείας στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Αυτά τα δάνεια είναι μεν πλέον εκτός του τραπεζικού συστήματος, δεν επηρεάζουν τη τραπεζική επάρκεια των κυπριακών τραπεζών και δεν εμπίπτουν στους ελέγχους των ευρωπαϊκών εποπτικών μηχανισμών αλλά εξακολουθούν να είναι βάρος στην κυπριακή οικονομία και τα νοικοκυριά. Δυστυχώς φαίνεται να παρατηρείται μια στασιμότητα που είναι εις βάρος των δανειοληπτών αλλά και της οικονομίας αφού το πρόβλημα διογκώνεται μέρα με την μέρα», τονίζεται.

Η επιτροπή οικονομικών αποδέχθηκε την εισήγηση του κ. Περδίκη.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Περδίκης είπε ότι «όλα αυτά τα Ταμεία (Fund) θεωρούμε ότι λειτουργούν χωρίς να υπάρχει έλεγχος, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ζητήματα και καταγγελίες που μιλούν ότι στα ΔΣ ή στο προσωπικό αυτών των εταιρειών συμμετέχουν στελέχη των ιδίων των τραπεζών».
 
«Υπάρχουν πληροφορίες ότι συμμετέχουν κτηματομεσίτες και γίνεται μια μεγάλη μεταφορά περιουσίας από τους δανειολήπτες προς συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι «αυτές οι εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τις νομοθεσίες και εφαρμόζουν ληστρικές και καταπιεστικές προς τους δανειολήπτες συμπεριφορές».
 
Είπε ακόμη πως υπάρχουν πληροφορίες ότι «γίνονται κοντραμπάντα μεταξύ αυτών των εταιρειών και δημιουργείται και ολιγοπώλιο, ότι τείνει η κατάσταση όπως διαμορφώνεται να συγκεντρωθεί η εργασία της διαχείρισης των ΜΕΔ των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα σε κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες».
 
«Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε κάτω, να τα συζητήσουμε με τους αρμόδιους και ίσως να χρειαστεί να δημιουργηθεί καινούργιο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία αυτών των εταιρειών το οποίο να στηρίζεται στην διαφάνεια και στον σταθερό και συνεπή έλεγχο», κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Γ.Χ.