You are here

Στη Βουλή τα €25 εκατ. του ταμείου κουρεμένων

13/09/2021 07:36

Αίτημα αποδέσμευσης συνολικού ποσού €25 εκατ. που αφορά στη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, θα εξετάσει σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, απαιτείται η αποδέσμευση ποσού ύψους €25 εκατ. προς το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη δημιουργία αποθεματικού, με σκοπό τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου χρηματική στήριξη ομάδων του πληθυσμού, που έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από ίδιους πόρους.

Το ποσό περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2021 με σημείωση, ώστε ουδεμία δαπάνη δύναται να διενεργηθεί για το μέρος που αφορά τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, ύψους €25 εκατ., χωρίς να ενημερώνεται εκ των προτέρων η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Στη συζήτηση του θέματος θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών.

Ορισμένα από τα θέματα στα οποία αναμένεται να αναζητήσουν απαντήσεις οι βουλευτές αφορούν στο εάν έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός για το Ταμείο Αλληλεγγύης και το ύψος των διαθέσιμων πόρων του ταμείου.

Ωστόσο, ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που θέτουν κατά καιρούς οι βουλευτές, αφορά στο πότε θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις ποσών προς τους δικαιούχους.

Το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε το 2017, ωστόσο μέχρι και σήμερα, οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει κανένα ποσό, ενώ, όπως έχει καταγγελθεί κατά καιρούς, μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάστηκε εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών και της επιτροπής του ταμείου, στην δημιουργία της σχετικής αίτησης που θα συμπληρώνουν οι δυνητικοί δικαιούχοι του ταμείου.

Το ταμείο αλληλεγγύης έχει προικοδοτηθεί με ακίνητα αξίας περίπου €100 εκ. ενώ, στο ταμείο έχουν αποδοθεί επίσης, περίπου €100 εκατ. μέσω των προϋπολογισμών από το 2018 και μετά.

Της Μαρίας Χαμπή