You are here

Στην αντεπίθεση η Γιωρκάτζη για λίστα

16/07/2020 11:22

Ξέσπασε η πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται από βουλευτές για ανακρίβειες στη λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη, η οποία περιλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ).

Τόνισε ότι αφήνεται να αιωρείται μια συνωμοσιολογία ωσάν και ο κεντρικός τραπεζίτης είχε κάποιο λόγο να εκθέσει οποιοδήποτε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ξεκαθάρισε ότι έδωσε στον πρόεδρο της βουλής ό,τι της είχε ζητηθεί από την επιτροπή οικονομικών της βουλής και εξήγησε ότι «ζητήσαμε από όλες τις τράπεζες να μας υποβάλουν τους καταλόγους των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΠΕΠ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες διότι σήμερα ένας υπουργός, βουλευτής ή δήμαρχος μπορεί να μην έχει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο που εμφανίζεται σε εκείνο τον κατάλογο διότι μπορεί να το έχει διευθετήσει».

Σημείωσε ότι «πάντα μιλούμε για μια συγκεκριμένη ημερομηνία», προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά.

«Στον κατάλογο αυτό, με μια συνοδευτική επιστολή δική μου, αναφερόμουν στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών στις 3 Δεκεμβρίου, στην οποία έγραψα στον πρόεδρο της βουλής ποια ήταν η απαίτηση των βουλευτών. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, αυτή ήταν η απαίτηση της επιτροπής οικονομικών. Αυτό ήταν το αίτημα της και αυτό έπραξε ο κεντρικός τραπεζίτης», δήλωσε φανερά ενοχλημένη για τα διαμειφθέντα.

«Δεν παρανομούμε ούτε σε πρόνοιες του Συντάγματος, ούτε σε πρόνοιες του νόμου. Ο νόμος λέει ότι όταν ζητούν στοιχεία οποιοιδήποτε κρατικοί αξιωματούχοι, υπουργοί, βουλευτές και λοιπά, οφείλουμε να τα καταθέσουμε».

Συνεχίζοντας διερωτήθηκε γιατί δεν ζητήθηκε γραπτώς από τη βουλή από το νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου να αξιολογήσει τα στοιχεία ώστε να δούμε τι θα έλεγε ο νέος διοικητής. «Και γιατί πέρασαν 17 μήνες για να έρθει στο προσκήνιο ξανά το θέμα. Εμείς σε τρεις μήνες αφότου μας ζητήθηκαν τα στοιχεία τα στείλαμε και κατηγορούμαστε ότι τα στείλαμε αργά», υπέδειξε.

«Τη συγκεκριμένη λίστα την απέστειλε ξανά στη βουλή ο νυν διοικητής της ΚΤ», είπε.

Η πρώην διοικητής της ΚΤ έκανε λόγο και για κατάντημα λέγοντας ότι «όταν αποδίδουν στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας ότι φτιάχνει πρόχειρα και επιπόλαια κατασκευάσματα, διότι δεν είναι δικά μου τα κατασκευάσματα, είναι των τραπεζών και αν ένα τραπεζικό σύστημα φτιάχνει πρόχειρα και επιπόλαια κατασκευάσματα, τότε φθάσαμε σε πολύ επικίνδυνη εποχή», κατέληξε.

Η κ. Γιωρκάτζη σε δηλώσεις της στη StockWatch ανέφερε ότι «η λίστα των τραπεζών και όχι της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, είναι πολύ σοβαρή και η βουλή των αντιπροσώπων θα πρέπει να την αντιμετωπίσει ανάλογα».

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές ενημερώνονται για τη συμπερίληψη του ονόματος τους στη λίστα Γιωρκάτζη, γεγονός που τους αναγκάζει να προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις δίνοντας εξηγήσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου