You are here

Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για ΜΕΔ

29/10/2021 12:53

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται τα νομοσχέδια για την ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα αναθεωρημένα κείμενα των δύο νομοσχεδίων τέθηκαν σήμερα ξανά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με όλες τις πλευρές να εμφανίζονται ικανοποιημένες με τις αλλαγές που επήλθαν.

Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν πριν το τέλος του χρόνου καθώς αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, πηγαινοερχόταν στην Βουλή των Αντιπροσώπων  σχεδόν όλο τον Οκτώβρη για τροποποιήσεις προνοιών τους, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν προηγήθηκε επαρκής διαβούλευση των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών για το περιεχόμενό τους.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε εκ νέου προχθές ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών το ένα από τα τρία  νομοσχέδια,  στο οποίο υιοθετήθηκαν εισηγήσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Συγκεκριμένα προστέθηκε πρόνοια για το δικαίωμα του δανειολήπτη να απευθυνθεί στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για σκοπούς υποβολής παραπόνων ή/και για διορισμό διαμεσολαβητή για σκοπούς αναδιάρθρωσης πιστωτικών διευκολύνσεων.  

Περιλήφθηκε επίσης πρόταση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου βάσει της οποίας o διαχειριστής, για την εκτέλεση δικαστικής ή διαιτητικής απόφασης, η οποία εκδίδεται αναφορικά με σύμβαση πιστωτικής διευκόλυνσης, λαμβάνει νομικές υπηρεσίες από δικηγόρο

Αξίζει να αναφερθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια κατατέθηκαν ξανά στη Βουλή αφού υιοθετήθηκαν εισηγήσεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαϊδου και μεταξύ άλλων περιλήφθηκε πρόνοια τα πρόσωπα που αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις πριν από την πρώτη ανακοίνωση ή κοινοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των δανειοληπτών, εγγυητών ή παρόχων εξασφαλίσεων, προβαίνουν στην προβλεπόμενη από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λοϊζίδου εξέφρασε επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο με το οποίο οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα έχουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των δανειοληπτών, που είναι υπό τη διαχείριση τους, για να εκτιμήσουν την πιστοληπτική ικανότητα τους και να παρέχουν σε αυτούς βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης.

Μετά από εισήγηση της Επιτρόπου αποσύρθηκε επίσης το τρίτο νομοσχέδιο ,του οποίου βασικός σκοπός ήταν η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε σε περίπτωση αποστολής γνωστοποίησης στον ενυπόθηκο οφειλέτη αναφορικά με τη μεταβίβαση υποθήκης, να μην αποστέλλεται για δεύτερη φορά η σχετική γνωστοποίηση από τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Η Οικονομική Διευθύντρια της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπιθιώτη, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους