You are here

Στο Ανώτατο ο νόμος για τις εκποιήσεις

03/08/2021 06:59

Σε αναφορά του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για νέα αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021 στο Ανώτατο Δικαστήριο, προβαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ έχει ήδη εκπνεύσει η περίοδος ισχύος της προηγούμενης αναστολής.

Σύμφωνα με πηγές της StockWatch ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη δώσει οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την γνωμάτευση του.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος θα ζητήσει από το Ανώτατο γνωμάτευση για το κατά πόσον ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντίθετος και ασύμφωνος με άρθρα και αρχές του Συντάγματος.

Μέχρι την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος για τη νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων. Ως εκ τούτου, η προστασία των δανειοληπτών από τις εκποιήσεις, έχει τερματιστεί από τις 31 Ιουλίου, με τη λήξη της προηγούμενης αντίστοιχης ρύθμισης, που ψηφίστηκε από τη βουλή τον περασμένο Απρίλιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει για τη λήψη απόφασης στα μέσα του φθινοπώρου και αφού ακούσει τις απόψεις του προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής, να εκδώσει τη γνωμάτευσή του και να την κοινοποιήσει στον πρόεδρο και στη Βουλή.

Η αιτιολόγηση της αναπομπής

Ο νόμος που ψήφισε η Βουλή πριν την παύση των εργασιών της για το καλοκαίρι, για νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων για συγκεκριμένα ακίνητα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021, αναπέμφθηκε στις 23 Ιουλίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή.

Στην επιστολή αναπομπής του νόμου, ο πρόεδρος αναφερόταν σε παραβίαση της αρχής της διάκρισης εξουσιών, του δικαιώματος του συμβάλλεσθαι ελευθέρως, καθώς και δικαιωμάτων που αφορούν στην πρόσβαση οφειλετών στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, είχε επισημάνει τους κινδύνους που προκύπτουν από τη νέα αναστολή εκποιήσεων, για τις τράπεζες και κατ’ επέκταση για την οικονομία και τα οικονομικά του κράτους, ενώ υποδείκνυε ότι προκύπτει ο κίνδυνος κοινωνικοποίησης ζημιών των τραπεζών και επηρεασμού του προϋπολογισμού του κράτους.

Η Ολομέλεια της Βουλής με 11 ψήφους υπέρ, 23 εναντίον και 6 αποχές, απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την αναπομπή. Υπέρ της αναπομπής ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, εναντίον οι βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, Οικολόγων, ενώ αποχή τήρησαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, κοινοποίησε την απόφαση να μην γνωμοδοτήσει επί του θέματος, κρίνοντας ότι δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της παρά μόνο οριακά.

Όπως αναφερόταν στη σχετική επιστολή, λήφθηκε ιδιαιτέρως υπόψη, το γεγονός πως σκοπός της τροποποίησης είναι μόνο η παράταση της αναστολής διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων έως την 31η Οκτωβρίου 2021.

Η ΕΚΤ σημείωσε επίσης, ότι «το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου θα περιορίζεται σε πρώτες κατοικίες εκτιμώμενης αξίας έως €350 χιλ. (μείωση σε σχέση με το ποσό των €500 χιλ. βάσει νόμου που ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου), μικρές επαγγελματικές στέγες επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών έως €750 χιλ. (μείωση σε σχέση με το ποσό των €2 εκατ. βάσει νόμου που ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου) και αγροτεμάχια εκτιμώμενης αξίας έως €100 χιλ. (μείωση σε σχέση με το ποσό των €250 χιλ. βάσει νόμου που ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου)».

Την σχετική γνωμάτευση είχε ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν τόσο από πλευράς ΥΠΟΙΚ, όσο και από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας και Συνδέσμου Τραπεζών για τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο της νέας αναστολής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Της Ελένης Χαραλάμπους