You are here

Στο κάδρο ρυθμίσεων για τοκογλυφία οι τράπεζες

24/01/2020 13:10

Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου περί ποινικού κώδικα, ώστε οι πρόνοιες του περί τοκογλυφίας να καλύπτουν και τις τράπεζες, προβλέπει πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία.

Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή, έχει σκοπό την τροποποίηση του ποινικού κώδικα ώστε οι διατάξεις του περί τοκογλυφίας (άρθρο 314 Α) να εκτείνονται και στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία βάσει του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, εξαιρούνται.

Συναφώς, όπως σημειώνεται, πρόσωπο το οποίο κατά τη συνομολόγηση, παροχή, παράταση, ανανέωση ή προεξόφληση δανείου λαμβάνει, χρεώνει ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο προασπίζεται οικονομικό όφελος που υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς, όπως αυτό καθορίζεται αρμοδίως, διαπράττει αδίκημα.

Προστίθεται ότι σε περίπτωση καταδίκης, το πρόσωπο αυτό υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή μέχρι €30 χιλ. ή και στις δύο ποινές.

Πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων, η ισχύουσα νομοθεσία προνοεί εξαίρεση και σε περιπτώσεις δανείου όπου ο δανειστής και ο χρεώστης είναι νομικά πρόσωπα τα οποία (για σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 33 του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου) θεωρούνται συνδεδεμένα πρόσωπα,

Επίσης, εξαιρούνται οι περιπτώσεις δανείου προς νομικό πρόσωπο όπου το κεφάλαιο από το οποίο παρέχεται το δάνειο προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από το εξωτερικό, νοουμένου ότι το ποσό του δανείου υπερβαίνει το €1.000.000  και η ελάχιστη εκταμίευση είναι €500.000 καθώς και οι περιπτώσεις δανείου προς νομικό πρόσωπο που εκταμιεύεται στο εξωτερικό, νοουμένου ότι το ποσό του δανείου υπερβαίνει το €1.000.000 και η ελάχιστη εκταμίευση είναι €500.000.

Μ.Χ.