You are here

Στο πόδι η Βουλή για την αναπομπή νόμου εκποιήσεων

26/07/2021 11:14

Αύριο στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την εξέταση της αναπομπής του νόμου για νέα αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021.

Μετά τη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, στις 11.30 π.μ., θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για τη λήψη τελικής απόφασης επί της αναπομπής.

Ο νόμος που ψήφισε η Βουλή πριν την παύση των εργασιών της για το καλοκαίρι, αναπέμφθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην επιστολή της αναπομπής, ο ΠτΔ επικαλείται παραβίαση άρθρων του Συντάγματος και καταστρατήγηση της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών.

Σημειώνει ότι παραβιάζεται το δικαίωμα στο συμβάλλεσθαι ελευθέρως, καθώς και δικαιώματα που αφορούν την πρόσβαση οφειλετών στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν για τις τράπεζες και κατ’ επέκταση για την οικονομία και τα οικονομικά του κράτους.

Υποδεικνύει ότι προκύπτει ο κίνδυνος κοινωνικοποίησης ζημιών των τραπεζών, κάτι που θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του κράτους.

Σε περίπτωση απόρριψης της αναπομπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρει τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κατά την αυριανή συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, τα κόμματα αναμένεται να αναζητήσουν τη χρυσή τομή που θα αποτρέψει την αναφορά του νόμου στο Ανώτατο. 

Μέχρι την λήψη τελικής απόφασης, συνεχίζει να ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία, βάσει της οποίας η αναστολή εκποιήσεων θα εφαρμόζεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

Οι προθέσεις των κομμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch, οι πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν αναμένεται να κάνουν αποδεκτή την αναπομπή του νόμου, ωστόσο παραμένουν ανοικτά σε αλλαγές στην πρόταση νόμου που ψηφίσθηκε, που θα διασφαλίσουν την τρίμηνη αναστολή, χωρίς αναφορά του νόμου στο Ανώτατο. 

Για το σκοπό αυτό, στη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, κλήθηκε να παραστεί ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς και εκπρόσωποι ης Κεντρικής Τράπεζας και του Συνεδέσμου Τραπεζών.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι φαίνεται να επιμένουν στην πρόταση τους για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, θέση που φαίνεται να διατηρεί και το ΕΛΑΜ. Αντίθετα, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να αποδεχθεί την αναπομπή του νόμου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δηλώσεις έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων των τραπεζών από την κυβέρνηση, όσο αφορά το ζήτημα της αναστολής των εκποιήσεων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πολλά εκατομμύρια μεταφέρθηκαν σε επενδυτικά ταμεία,  και πως και άλλες τέτοιες εταιρείες θέλουν να έρθουν στην Κύπρο, προοπτική που θέλει να προστατεύσει η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους δήλωσε ότι το κόμμα του θα διατηρήσει την ίδια στάση που τήρησε στο θέμα σε προηγούμενες ψηφοφορίες. Πρόσθεσε επίσης, ότι ενώπιον της Επιτροπής Νομικών υπάρχει πρόταση του κόμματος για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε στη StockWatch ότι η κυβέρνηση και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, οφείλουν να καταθέσουν προτάσεις για προστασία των πολιτών. Πρόσθεσε ότι οι κακοπληρωτές θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου, σημειώνοντας ότι προστατεύθηκαν επανειλημμένα οι τράπεζες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρονται απαξιωτικά, όπως είπε, σε δανειολήπτες που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη,  δήλωσε στη StockWatch ότι είναι άξιο απορίας γιατί εξελίσσεται σε μείζον θέμα η χρονική περίοδος για πάγωμα των εκποιήσεων, από την στιγμή που η κυβέρνηση προτίθεται να μην γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων κάτω των €350 χιλ. το 2022. Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θα στηρίξουν οποιαδήποτε ρύθμιση εξασφαλίζει τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων.

Ο νόμος που αναπέμφθηκε προβλέπει αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ.