You are here

Στον αέρα ξανά το έργο της ad hoc για δάνεια ΠΕΠ

05/10/2020 18:13

Στο σημείο στο οποίο βρισκόταν κατά την έναρξη των εργασιών της πριν από αρκετές εβδομάδες, βρέθηκε ξανά σήμερα η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, αναζητώντας χέρι βοηθείας για την εκπλήρωση του έργου που έχει αναλάβει.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής εγγράφων και στοιχείων που ζήτησε η επιτροπή από θεσμικούς φορείς και τραπεζικά ιδρύματα.

Η επιτροπή έχει λάβει επιστολές από την Ancoria Bank, τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και την RCB, στις οποίες δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με στοιχεία και πρακτικές σε σχέση με τον χειρισμό ΠΕΠ και την διαδικασία παράδοσης στοιχείων που περιλήφθηκαν στη λίστα Γιωρκάτζη.

Παράλληλα, έλαβε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην οποία γίνεται αναφορά στις έρευνες που έχει διεξάγει η ΕΚ στο παρελθόν σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα αποτελέσματά τους, καθώς και επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία η επιτροπή ενημερώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή των στοιχείων που έχουν ζητηθεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, εκπροσώπους θεσμικών οργάνων και τραπεζών, ότι η επιτροπή προτίθεται να εφαρμόσει και στις τράπεζες την προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του ελέγχου δανείων ΠΕΠ του Συνεργατισμού από τον γενικό ελεγκτή.

Σημείωσε ότι η επιτροπή θα χρειαστεί βοήθεια από τους θεσμικούς φορείς για συντονισμό σε περίπτωση που εξειδικευμένος οίκος αναλάβει τον εν λόγω έλεγχο, εφόσον ο γενικός ελεγκτής δεν μπορεί να μπει στις τράπεζες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε αυτό το οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένα εκ μέρους και του ίδιου του διοικητή, ότι η ΚΤ είναι στη διάθεση της επιτροπής φτάνει αυτό που θα ζητηθεί να είναι στις αρμοδιότητες της ΚΤ όπως πηγάζουν από τις νομοθεσίες. «Αυτό εκπίπτει των αρμοδιοτήτων μας, άρα δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, διότι ο νόμος δεν το επιτρέπει», είπε ο εκπρόσωπος της ΚΤ.

Τελική συνεννόηση για επόμενα βήματα μετά τις απαντήσεις

Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη η επιτροπή αναμένεται να έχει ενώπιον της απαντήσεις και εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας, στα ερωτήματα που έθεσε, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει το περιεχόμενο και να καταλήξει σε τελική συνεννόηση για τα επόμενα της βήματα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, υποστήριξε πως εάν δεν μπορεί κανείς από τους θεσμούς να βοηθήσει την επιτροπή, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο οίκο (forensic).

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση, η επιτροπή πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη στο τι ζητά και πως δεν είναι σκοπός να μπει οίκος ως «big brother».

Της Μαρίας Χαμπή