You are here

Στον κλοιό της βουλής οι τράπεζες

21/01/2022 07:27

Φλέγοντα ζητήματα που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι εγκλωβισμένα στη βουλή και η διαχείριση τους από τους νομοθέτες, δεν είναι βέβαιο αν θα αφήσει ή όχι αδιάφορες τις εποπτικές αρχές.

Ήδη, άρχισαν να εκδηλώνονται κάποιες μεμψιμοιρίες από πλευράς εποπτών, για τις παρεμβάσεις του νομοθετικού σώματος σε θέματα που είναι καθαρή αρμοδιότητα του εγχώριου επόπτη, της ΕΚΤ και άλλων θεσμικών εποπτικών οργάνων της Φρανκφούρτης.

Κοινωνοί των αντιδράσεων της ΕΚΤ είναι κατά κύριο λόγο το ΥΠΟΙΚ, η ΚΤ και τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

Οι τεχνοκράτες του κλιμακίου της τρόικας που συμμετέχουν στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις μονομερείς παρεμβάσεις της Βουλής.

Η δυσανασχέτηση τους καταγράφεται και στις εξαμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης που ετοιμάζει το κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών και οι οποίες κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η έντονη συζήτηση που εξελίσσεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου σε σχέση με τις νέες χρεώσεις των τραπεζικών τελών και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές. 

Βουλευτές μέλη της επιτροπής ετοιμάζονται να καταθέσουν προτάσεις για παγοποίηση των χρεώσεων. 

Ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου που κλήθηκε χθες στο περιθώριο της συνομολόγησης της νέας συλλογικής σύμβασης στην ΚΤ με την ΕΤΥΚ, να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη Βουλή και κατά πόσο το νομοθετικό Σώμα νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική ιδιωτικών εταιρειών ή οργανισμών, όπως είναι οι Τράπεζες ο κ. Ηροδότου υπέδειξε:

«Όντως οι Τράπεζες είναι ιδιωτικές εταιρείες. Ούτε και η ΚΤ δεν έχει νομική αρμοδιότητα να επιβάλει τις οποιεσδήποτε χρεώσεις των τραπεζών. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές εταιρείες. Συνεπώς από νομικής βάσης ούτε κανένα άλλο θεσμικό όργανο έχει μία τέτοια αρμοδιότητα».

Ο κ. Ηροδότου εξήγησε ότι ο σχετικός νόμος περί χρεώσεων των Τραπεζών κάνει αναφορά μόνο για συγκεκριμένο είδος λογαριασμού (το βασικό).

«Η πρακτική αυτή», πρόσθεσε, «ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο διοικητής της ΚΤ, τόνισε ότι η ουσία του νόμου δεν είναι για να καθορίζει το σύνολο των χρεώσεων.

«Η ουσία», είπε, «είναι να έχουν προσβασιμότητα οι καταναλωτές σε έναν τουλάχιστο βασικό τραπεζικό λογαριασμό ανεξάρτητα της οικονομικής δυνατότητας του καθενός».

Διευκρίνισε επίσης ότι ο νόμος όμως δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να ανοίγουν για τους πελάτες τους, περισσότερους από ένα λογαριασμό. 

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή, πέραν των τραπεζικών χρεώσεων, εξετάζονται σε διάφορες αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σοβαρά θέματα όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο εκποιήσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων, στις τραπεζικές χρεώσεις καθώς και προτάσεις βουλευτών σε σχέση με την απόφαση τραπεζικών ιδρυμάτων να κλείσουν καταστήματα τους, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών τους πλάνων για μείωση των δαπανών.  

Το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις

Μεγάλο βραχνά για το ΥΠΟΙΚ, την ΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποτελεί η πρόθεση κοινοβουλευτικών κομμάτων να προχωρήσουν σε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Το επίμαχο αυτό θέμα είναι παρκαρισμένο εδώ και μήνες στην επιτροπή οικονομικών, παρά τις προειδοποιήσεις όχι μόνο των εποπτικών αρχών, αλλά και οίκων αξιολόγησης ότι τυχόν στρέβλωση του θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, θα προκαλέσει προβλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι να απαιτήσουν οι επόπτες αυξημένα κεφάλαια, πράγμα το οποίο θα εκτροχιάσει, ειδικότερα τις δύο συστημικές τράπεζες Κύπρου και Ελληνική, από τα επιχειρησιακά τους πλάνα, κυριότερο εκ των οποίων είναι η επάνοδος τους σε σταθερή κερδοφορία και η παροχή μερίσματος στους μετόχους τους.

Ο Κ. Ηροδότου δήλωσε χθες ότι η ΚΤ παρακολουθεί τα επιχειρησιακά πλάνα των Τραπεζών.

Τόνισε τι το θέμα της κερδοφορίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο ΔΣ της ΕΚΤ.

Σε εκκρεμότητα ν/σ για διαχειριστές ΜΕΔ 

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ψήφιση ακόμα δύο νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν στην αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΔ), που αποτελεί ένα από τα έξι ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα εν λόγω ν/σ χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης.

Η ψήφιση τους έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές από την Ολομέλεια πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Κλείσιμο καταστημάτων τραπεζών

Η βουλή έχει απλώσει το χέρι της ακόμη και στην απόφαση τραπεζών να κλείσουν καταστήματα τα οποία είτε είναι ασύμφορα, είτε δεν ανταποκρίνονται πλέον στο ρόλο που είχαν αναλάβει πριν πολλά χρόνια.

Βουλευτές έχουν εγγράψει θέμα για κατ’ επείγουσα αυτεπάγγελτη εξέταση του στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, είναι η μείωση του λειτουργικού και εργατικού τους κόστους.

Του Λεύκου Χρίστου