You are here

«Stop» σε εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ από χρημ. επίτροπο

10/01/2022 14:33

Μια «άνευ προηγούμενου θεσμοθέτηση κατάχρησης δικαιωμάτων των πολιτών που έτυχε να είναι συνδεδεμένα με τους δανειολήπτες» παρέχουν τα δύο νομοσχέδια για τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, που βρίσκονται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, σύμφωνα με τον χρηματοοικονομικό επίτροπο Παύλο Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου, εισηγήθηκε υπερψήφιση των νομοσχεδίων υπό τον όρο ότι θα υιοθετηθεί τροπολογία που περιορίζει την πρόσβαση των εταιρειών στα δεδομένα εγγυητών, παρόχων εξασφαλίσεων και συνδεδεμένων προσώπων.

Η Επιτροπή εξέτασε σήμερα την τροπολογία Κινήματος Οικολόγων, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, για απάλειψη πρόνοιας που επιτρέπει στις εταιρείες πρόσβαση σε δεδομένα εγγυητών, παρόχων εξασφαλίσεων και συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων, από τη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η υιοθέτηση της υπό συζήτηση τροπολογίας σε ότι αφορά ειδικά τα συνδεδεμένα πρόσωπα, διασφαλίζει τον αποκλεισμό δυνατότητας κατάχρησης και επομένως συναφών ενδεχομένων σε βάρος των πολιτών της Δημοκρατίας.

Εναλλακτική για εγγυητές και παρόχους εξασφαλίσεων

Όσον αφορά τους εγγυητές και τους παρόχους εξασφαλίσεων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι βάσει του νομικού πλαισίου, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τον πρωτοφειλέτη έναντι του δανειστή.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι στο πλαίσιο της κυπριακής πραγματικότητας, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια από αριθμό παραπόνων τα οποία υποβάλλονται στο γραφείο του, πολλοί εγγυητές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή και άλλα δάνεια είναι θύματα σειράς παρανομιών με την εφαρμογή κατάφωρων καταχρηστικών ρητρών στις εγγυητικές συμβάσεις.

Πρόσθεσε ότι γίνεται κατά συρροή και άνευ προηγούμενου, παραβίαση εξαιρετικά σημαντικών νομοθεσιών για την προστασία των εγγυητών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των εγγυητών, ώστε να προφυλάσσονται από ενδεχόμενη κατάχρηση δικαιωμάτων από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Επεσήμανε ότι αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα δάνεια που έχουν προέλθει από πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και είτε τυγχάνουν σήμερα διαχείρισης από την ΚΕΔΙΠΕΣ, ή ευρίσκονται αλλού, όπως επίσης και για τα δάνεια που έχουν παραχωρηθεί από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Ο κ. Ιωάννου εισηγήθηκε την υπερψήφιση των υπό συζήτηση νομοσχεδίων, νοουμένου ότι θα υιοθετηθεί η εξεταζόμενη τροπολογία σε ότι αφορά στα συνδεδεμένα με τους δανειολήπτες πρόσωπα και τους εγγυητές ή παρόχους εξασφαλίσεων.

Σημείωσε ότι εάν δεν είναι νομοτεχνικά εφικτό αυτό σε σχέση με τους εγγυητές ή παρόχους εξασφαλίσεων, τότε να περιοριστεί μόνο σε εγγυητές και παρόχους εξασφαλίσεων δανείων που προέρχονται από το πρώην Συνεργατισμό και ΟΧΣ.

ΥΠΟΙΚ: Εκ πρώτης όψεως «όχι» στην τροπολογία

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί της τροπολογίας σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς όπως δήλωσαν δεν είχαν τον χρόνο για τη μελέτη της.

Εκ πρώτης όψεως πάντως, η λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι δεν φαίνεται η τροπολογία να εξυπηρετεί τον σκοπό των νομοσχεδίων. Πρόσθεσε ότι ο διαχειριστής δανείων δεν δύναται πλέον να συνομολογήσει ή να καταρτίσει συμφωνίες αναδιάρθρωσης, συμφωνίες διευθέτησης πιστωτικών διευκολύνσεων ή των οφειλών που απορρέουν από την δανειακή σύμβαση, από τους εγγυητές ή τους παρόχους εξασφαλίσεων του δανειολήπτη αλλά μόνο από τον ίδιο τον δανειολήπτη», αλλά «ούτε μπορεί να περιλαμβάνει στις ενέργειες του περιπτώσεις ανταλλαγής χρέους με ακίνητα».

Εκπρόσωπος της ΚΤΚ είπε ότι «η διαχείριση η οποία περιορίζεται σε μέρος της δανειακής σύμβασης επί της ουσίας είναι άκυρη» και πρόσθεσε ότι «εκ των πραγμάτων ο εγγυητής και ο πάροχος εξασφάλισης είναι μέρος της σύμβασης που διέπεται από νομοθεσίες και δεν είναι ελεύθερος ο ορισμός και μετάφραση του τι σημαίνει συνδεδεμένο πρόσωπο».
 
Είπε ακόμη ότι «από μόνος του και ο εγγυητής και ο πάροχος εξασφάλισης υπέγραψε με την θέληση του ενώπιον μαρτύρων που διέπεται από νομοθεσίες» και «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας και δεν είναι κάτι το οποίο κρίνει ο ίδιος».
 
Σε παρέμβαση της η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών των Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Τζένη Παπαχαραλάμπους είπε ότι συμφωνεί με την τροπολογία και στα λεχθέντα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και πρόσθεσε «δεν πρέπει να δοθούν περισσότερα όπλα στις εταιρείες διαχείρισης δανείων», ενώ ανέφερε πως «παρά τις εκκλήσεις του Διοικητή της ΚΤ δεν συνεργάζονται στο να κάνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο νομοσχέδια τα οποία αποσκοπούν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ. και θα πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι τα νομοσχέδια, αλλά και η τροπολογία, είχαν οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής δύο φορές, αλλά αναβλήθηκε η ψήφιση τους μετά από σχετική πρόταση του ΔΗΚΟ και επανακατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών για επανεξέταση.

Επιμένει στην τροπολογία η αντιπολίτευση

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία, ο εισηγητής της τροπολογίας βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, τόνισε πως εάν προχωρήσει η νομοθεσία χωρίς την τροπολογία, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «μαύρες μέρες».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης,  χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της κυβέρνησης με την οποία παρέχεται το δικαίωμα στις εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων  να μπαίνουν στα περιουσιακά στοιχεία των εγγυητών στο κτηματολόγιο και συνδεδεμένων προσώπων καθώς μια τέτοια πρόταση όπως είπε, θα αποτελέσει απαρχή κοινωνικής αναταραχής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς τόνισε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης  και θα στηρίξει την τροπολογία, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι με τα δύο νομοσχέδια επιχειρεί να στριμώξει περαιτέρω τους δανειολήπτες και να ενισχύσει τις τράπεζες και τους δορυφόρους τους.

Αντίθετα, από πλευράς ΔΗΣΥ, η βουλεύτρια Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι τα δικαιώματα και υποχρεώσεις ενός δανειολήπτη με δάνειο σε μια τράπεζα, να μείνουν τα ίδια κατά τη μεταφορά του δανείου σε εταιρεία εξαγοράς ή διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων.  Ο δανειολήπτης είπε, δεν πρέπει να είναι ούτε σε ευνοϊκότερη ούτε σε δυσμενέστερη θέση με αυτή τη μεταφορά. Σε περίπτωση που τροποποιηθεί το νομοσχέδιο, καταστρατηγείται όπως υποστήριξε, η ίση μεταχείριση μεταξύ τραπεζών και εταιρειών.

Της Ελένης Χαραλάμπους