You are here

Success fee €3 εκ. για διαιτησία MIG

06/11/2018 06:59

Ποσό €3 εκ. για πληρωμές της νομικής υπηρεσίας προς τους δικηγόρους που διαχειρίστηκαν την υπόθεση διαιτησίας της MIG εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδέσμευσε χθες η επιτροπή οικονομικών κατόπιν εμπιστευτικού αιτήματος του υπουργείου οικονομικών.

Το ποσό προορίζεται να καλύψει κυρίως, έξοδα εμπειρογνωμόνων ή και μαρτύρων και σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, για το σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του 2018 είχε περιληφθεί κονδύλι €3,5 εκ.

Η δαπάνη που έχει πραγματοποιηθεί μαζί με τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα, ανέρχεται στις €719 χιλ. και αναμένεται πως θα δαπανηθούν άλλα €6 εκ. μέχρι το τέλος του έτους, ανεβάζοντας την ολική δαπάνη του 2018 στα €6,7 εκ.

 Το αντίστοιχο ποσό δαπανών ανήλθε στα €10,7 εκ. το 2017 και στα €12,8 εκ. το 2016, ανεβάζοντας το σύνολο των δαπανών σε περίπου €30 εκ.

Τα μεγάλα ποσά που έχουν δαπανηθεί σε συμβούλους έχουν φέρει τη νομική υπηρεσία σε δύσκολη θέση, καθώς στις πλείστες υποθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο στα δικαστήρια – π.χ. για την Τρ. Κύπρου και τη Λαϊκή – οι κατηγορούμενοι τραπεζίτες έχουν αθωωθεί ή έχουν τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Από το σύνολο της ζητούμενης αποδέσμευσης, το ποσό των €3 εκ. αφορά στην κάλυψη της αμοιβής επιτυχίας (success fee) στον δικηγορικό οίκο Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP για τη διαιτησία της MIG.

Το υπόλοιπο ποσό των €192,1 χιλ. θα καλύψει τις πληρωμές της Ερευνητικής Επιτροπής που πραγματοποιεί την έρευνα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Στην ανάλυση των εξόδων του γραφείου της ερευνητικής μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι δαπάνες για τη χρήση του Συνεδριακού Κέντρου τον Αύγουστο (€3,7 χιλ.) και το Σεπτέμβριο (€4,2 χιλ.), καθώς και προβλεπόμενα έξοδα αναφορικά με τα τρία μέλη της ερευνητικής επιτροπής (€30 χιλ.).

Διαβιβάζονται επίσης, πληροφορίες σχετικά με προσφορές που έλαβε η ερευνητική επιτροπή για την διεκπεραίωση εργασιών όπως η παροχή υπηρεσιών εμπειρογνώμονα σε θέματα σύνταξης πορισμάτων ή και εκθέσεων και η αγορά υπηρεσιών ψηφιοποίησης του αρχείου της ερευνητικής επιτροπής.

Προστίθεται ότι η επιτροπή αναμένει προσφορές με υψηλό κόστος, για την παροχή συγκεκριμένης γνωμοδότησης από οίκο με εμπειρογνωμοσύνη σε χρηματοοικονομικά θέματα.

Της Μαρίας Χαμπή