You are here

Σύντομα αποφάσεις για αδικήματα στο Συνεργατισμό

02/12/2021 13:37

Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της διερεύνησης για ενδεχόμενα αστικά αδικήματα, των 212 υποθέσεων σε σχέση με τις συνθήκες παραχώρησης δανεισμού από την πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ), που βρίσκονται ενώπιον της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Αυτό ανέφερε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΔΙΠΕΣ Μάριος Παπαδόπουλος, κατά την συζήτηση του θέματος της κατάρρευσης της της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και τις ενδεχόμενες ευθύνες για τη σύναψη της συμφωνίας µε την Altamira, βάσει και του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε περιληπτικά στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Γιώργο Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος και την προβληματική, όπως την χαρακτήρισε, διαδικασία σύναψης συμφωνίας της τότε ΣΚΤ µε την εταιρεία Altamira Asset Management S.A. για τη διαχείριση µη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΔ) και ακινήτων.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι στο πόρισμα παρατίθενται γεγονότα και μεθοδεύσεις συγκεκριμένων προσώπων που οδήγησαν τη ΣΚΤ να διαπραγματεύεται µε µία µόνο εταιρεία, χωρίς να υπάρχουν πλέον προφανείς εναλλακτικές επιλογές.

Ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι η ΣΚΤ «ξεπουλήθηκε» στην Ελληνική Τράπεζα έναντι τιμήματος €75 εκατ. το 2018, ενώ σύμβουλοι της ΣΚΤ είχαν αποτιμήσει την αξία της τράπεζας στα €275 εκατ., με αποτέλεσμα η Ελληνική να γράφει αρνητική υπεραξία ύψους €297,5 εκατ. «Ουσιαστικά η Ελληνική αγόρασε κάτι πιο χαμηλά από την αξία της. Αυτό είναι ο ορισμός του ξεπουλήματος, κύριε πρόεδρε», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

 Αναφορικά με την οικονομική ζημιά που υπέστη η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως είναι πολύ σημαντικό η ΚΕΔΙΠΕΣ να κινηθεί εναντίον όσων εμπλέκονται για πρόκληση ζημιάς συνεπεία των πράξεων και παραλείψεών τους και σημείωσε ότι είναι σημαντικό η Δημοκρατία να στραφεί σε όσους δεν είχαν «καθήκον επιμέλειας» έναντι μόνον της ΚΕΔΙΠΕΣ, όπως τον τέως υπουργό Οικονομικών.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Αρέστης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα φειδωλός, καθώς όπως τόνισε μετά την προηγούμενη εμφάνιση του ενώπιον της Επιτροπής, τόσο ο ίδιος όσο και μέλος της οικογένειας του,  βρέθηκαν στο στόχαστρο και αυτή την στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με αγωγές. Συγκεγκριμένα μίλησε για εκδικητική συμπεριφορά κατά τόσο του ιδίου όσο και του γιου του από την ΚΕΔΙΠΕΣ και την Αλταμίρα.

Ο κ. Αρέστης τόνισε ότι το πόρισμα δεν είναι έκθεση ιδεών και ότι στηρίζεται σε έγγραφα, μαρτυρίες και παραδοχές, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι είναι μύθευμα ότι οι νομοθεσίες εμπόδιζαν την είσπραξη δανείων, σημειώνοντας ότι το περίπου 50% ήταν δάνεια για κατοικίες (πρώτη κατοικία), τα οποία παρουσίαζαν εξασφαλίσεις, ενώ πως πέραν του 50% ήταν επιχειρηματικά δάνεια τα οποία θα μπορούσαν να τύχουν διαφορετικής διαχείρισης.

Ο κ. Αρέστης υπογράμμισε εξάλλου ότι οι διαδικασίες  σύναψης συμφωνίας της τότε ΣΚΤ µε την  εταιρεία Altamira ήταν αδιαφανείς καθώς υπήρξε διαπραγμάτευση μόνο με την εν λόγω εταιρεία, σημειώνοντας ότι ο τρόπος διαπραγμάτευσης ήταν ύποπτος και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Ανέφερε ακόμα ότι "δύο πρόσωπα που τότε είχαν την ευθύνη, σήμερα αμείβονται από την εταιρεία Altamira".  

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαδόπουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Αρέστη περι εκδικητικής συμπεριφοράς από πλευράς ΚΕΔΙΠΕΣ και ανέφερε επί του θέματος ότι η εταιρεία έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της διαρροής των στοιχείων του ιού του κ. Αρέστη, «είτε από εμάς είτε από οποιουσδήποτε άλλους», προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «διότι μας προβλημάτισε πολύ να βλέπουμε προσωπικά δεδομένα πελατών μας στον τύπο».

Ανάκτηση ποσού μέχρι το 2027

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ κατά την 31 Ιανουαρίου του 2021 ανερχόταν στα €7,09 δισ. και ότι περιλαμβανόταν εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο ύψους €647 εκατ., ενώ την ίδια περίοδο τα περιουσιακά στοιχεία ήταν  αξίας €623,73 εκατ., εκ των οποίων ακίνητα αξίας €465,19 εκατ., τα οποία διαχειρίζεται η Altamira.      

 Παράλληλα, ο κ. Παντελή είπε πως το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι μέχρι το 2027 το κράτος θα λάβει συνολικά €3 δισ. ως αποπληρωμή της κρατικής στήριξης, ενώ ήδη έχουν ληφθεί από την ΚΕΔΙΠΕΣ ποσό €0,51 δις σε ρευστά και άλλα €140 εκατ. σε ακίνητα.      

Σε εξέλιξη οι υποθέσεις

Όσο αφορά τις 24 υποθέσεις οι οποίες έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία, για διερεύνηση πιθανής διάπραξης ποινικών αδικημάτων από πρώην γραμματείς, διευθυντές, μέλη  επιτροπειών και υπαλλήλων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, αλλά και τις 212 που εξετάζονται  από την Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΚΕΔΙΠΕΣ, σε σχέση με τις συνθήκες παραχώρησης δανεισμού από την πρώην ΣΚΤ για ενδεχόμενα αστικά ή και ποινικά αδικήματα, ο κ. Παντελή είπε ότι στο ενδεχόμενο που προκύπτουν αδικήματα θα καταγγελθούν και θα καταχωρηθούν υποθέσεις στα δικαστήρια.

Ποινική διερεύνηση 30 υποθέσεων

Εξάλλου, η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, Πολίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι η Αστυνομία κατόπιν οδηγιών της Νομικής Υπηρεσίας διερευνά ποινικά πέραν των 30 υποθέσεων, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό, καθώς, όπως εξήγησε, οι υποθέσεις, που τυγχάνουν διερεύνησης χωρίζονται σε θεματικές.
 
Είπε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί η λήψη συμπληρωματικών καταθέσεων από την Αστυνομία μετά από υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας και ότι αναμένεται να δοθεί στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος των καταθέσεων.
 
Σημείωσε εξάλλου, πως στις υποθέσεις που διερευνώνται ποινικά περιλαμβάνεται και η διερεύνηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η διαπραγμάτευση και η υπογραφή συμφωνίας με την Αλταμίρα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ. 

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφιος Κουλλά υπεραμύνθηκε της συναλλαγής πώλησης του Συνεργατισμού ως μια επωφελή ενέργεια που εμπέδωσε την σταθερότητα, τη δυνατότητα δανεισμού της Δημοκρατίας και τη δυνατότητα διαχείρισης άλλων κρίσεων.

Σημειώνοντας ότι ήδη η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει επιστρέψει €510 εκατομμύρια στο κράτος, ο κ. Κουλλά είπε πως με τη σωστή διαχείριση ανάκτησης ενός «τεράστιου ποσού», προσθέτοντας δε πως με την εξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για όλο το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να γίνει «πιο σοβαρή και πιο στοχευμένη κοινωνική πολιτική μέσα από τον θεσμό που θα δημιουργηθεί».

Σε αντίθετο μήκος κύματος, οι αναφορές του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος ανέφερε πως «ο τέως ΥΠΟΙΚ, οι κουμπάροι και οι συνεργάτες του οδήγησαν τον Συνεργατισμό στο κλείσιμο και στο ξεπούλημά του σε ιδιωτική τράπεζα», χαρακτηρίζοντας τη συναλλαγή ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε πως αναμένουν να δουν ποιος θα πληρώσει για την κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμός, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «την κακοδιαχείριση θα την πληρώσει, όπως πάντα ο δανειολήπτης, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τη λυπητερή».

 Αναφορικά με τους στόχους του ΥΠΟΙΚ για είσπραξη ποσών από την ΚΕΔΙΠΕΣ έναντι της κρατικής βοήθειας, ο κ. Παπαδούρης είπε πως θα εισπραχθούν άλλα €3 δισ., «πουλώντας ή ξεπουλώντας τις περιουσίες του κόσμου» κάτι που θα οδηγήσει σε φτωχοποίησή του. «Απλά να ικανοποιήσουμε τους στόχους και τα νούμερα που έχει θέσει το ΥΠΟΙΚ αδιαφορώντας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος», είπε.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους