You are here

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Να μην ανασταλεί η πρόταση για καταχρηστικές ρήτρες

18/06/2019 20:34

Την αντίθεσή του με τη θέση του Συνδέσμου Τραπεζών για αναστολή της πρότασης νόμου που επεκτείνει την προστασία από τις καταχρηστικές ρήτρες σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ επικρίνει τη θέση των τραπεζών ότι επέκταση της πρότασης νόμου και στα νομικά πρόσωπα θα δημιουργήσει συνθήκες «αναστάτωσης στην αγορά» και καθυστερήσεις στην έγκριση δανειοδοτήσεων, σημειώνοντας ότι «αυτή η θέση είναι αστήρικτη και αποτελεί κινδυνολογία.»

Επισημαίνει επίσης ότι ο προτεινόμενος Νόμος αποσκοπεί στη διεύρυνση του υποκειμενικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας  93/13/ΕΟΚ της 5ης Απριλίου, που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να θεσπίζουν θεσπίζουν ή διατηρούν αυστηρότερες διατάξεις σύμφωνες προς τη συνθήκη, για να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη προστασία του καταναλωτή".
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο λόγος για τον οποίο οι Τράπεζες αντιδρούν και προβάλλουν αστήρικτα προσκόμματα κινδυνολογώντας, για να εμποδίσουν την ψήφιση του νόμου, είναι γιατί για πρώτη φορά, γίνεται σοβαρή προσπάθεια να μπει φρένο στις καταχρηστικές τους  ενέργειες», υποστηρίζει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Αναφορικά με τη θέση των τραπεζών ότι θα προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού, ο Σύνδεσμος διερωτάται «από πότε οι Κυπριακές Τράπεζες ενεργούν στα πρότυπα των Τραπεζών του εξωτερικού (!) και γιατί δεν έπραξαν τούτο από τον χρόνο θέσπισης του πρώτου περί καταχρηστικών ρητρών νόμου».
 
Καλεί τις τράπεζες  να απαντήσουν στα ερωτήματα πώς μια τέτοια ρύθμιση θα αυξήσει το κόστος για τις Κυπριακές Εταιρείες θέτοντας τες σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, από πότε η νομοθετική προστασία ελλοχεύει τέτοιους κινδύνους και γιατί μια τέτοια προστασία θα προκαλέσει «αναστάτωση στις αγορές».

«Το σύστημα που ισχύει σήμερα ευνοεί μόνο τις Τράπεζες Είναι κρίμα να πρέπει να επιμένουμε για τα αυτονόητα: ότι δηλαδή το κράτος, πρέπει επιτέλους να προστατεύσει και τους δανειολήπτες», καταλήγει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.