You are here

Σύσκεψη αρμοδίων στη βουλή για τεχνολογία Blockchain

12/10/2018 14:44

Στο μικροσκόπιο της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων φαίνεται να μπαίνει για τα καλά το θέμα της προώθησης της τεχνολογίας ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου (Blockchain), καθώς έχουν ήδη αρχίσει συναντήσεις για σχετικό προγραμματισμό.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στη βουλή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρας Καλογήρου και εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, του Cyprus Bar Association και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τον σκοπό της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας, επιβεβαίωσε αποχωρώντας από τη βουλή ο κ. Γεωργιάδης.

Η τεχνολογία του Blockchain τίθεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης με το υπουργικό συμβούλιο να έχει αποφασίσει τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα αναλάβει τον εθνικό σχεδιασμό για την υιοθέτηση και την ανάπτυξη της.

Όπως είχε ανακοινωθεί μετά τη σχετική απόφαση, η ομάδα εργασίας θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης και της βουλής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο τομέα και από χώρους αιχμής της ιδιωτικής οικονομίας και θα αναλάβει τον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Blockchain στην Κύπρο που θα περιλαμβάνει πιλοτικά έργα, νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες.

Η ad hoc ομάδα εργασίας αναμένεται να ετοιμάσει σχέδιο δράσης για να μπορεί να υιοθετηθεί το Blockchain.

Ιδιαίτερη αναφορά στο Blockchain έγινε και την περασμένη Τετάρτη από τον πρόεδρο της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του οδηγού επενδύσεων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής και στην πιθανή εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain στο δημόσιο τομέα.

«Βασική προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση», όπως ανέφερε, «είναι και η εισαγωγή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων» ενώ, εξέφρασε την προσδοκία σε λίγους μήνες η Κύπρος να πρωτοπορεί στο συγκεκριμένο τομέα.

Παράλληλα, πριν από μερικές εβδομάδες, σε απάντηση της υπουργού μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, αναφερόταν πως το υπουργείο μεταφορών και το τμήμα ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσα στο πλαίσιο της αναθεώρησης της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου που δρομολογούν αυτόν τον καιρό, έχουν θέσει τις θεματικές της τεχνητής νοημοσύνης, του blockchain και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (High Performance Computing) ως άμεση προτεραιότητά τους.

Της Μαρίας Χαμπή