You are here

Συστήνουν ad hoc επιτροπή για λίστα Γιωρκάτζη

01/07/2020 15:45

Στην κοινή θέση για τη δημιουργία ad hoc επιτροπής η οποία μέχρι το τέλος Ιουλίου θα δώσει αναφορά για την λίστα Γιωρκάτζη  αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, κατέληξε η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων στη βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκ μέρους της βουλής, ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων προς επίσπευση της προσπάθειας για ουσιαστικό και γρήγορο αποτέλεσμα στο ζήτημα της λίστας Γιωρκάτζη.

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Νίκος Τορναρίτης και ο Ονούφριος Κουλλά εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Γιώργος Λουκαΐδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), ο Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών) και ο Γιώργος Περδίκης ( Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών).

Με βάση τις πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις και εισηγήσεις επί του θέματος.

Κοινή αντίληψη προέκυψε σε ότι αφορά τη δημιουργία μιας ad hoc επιτροπής της οποίας οι όροι εντολής, τα θέματα και η σύνθεση, θα αποφασιστούν τάχιστα, με στόχο η προσπάθεια να περάσει από την ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή. Εκ μέρους του προέδρου της βουλής τέθηκε εισήγηση για συμμετοχή στην επιτροπή ενός εκπροσώπου από κάθε κόμμα, ζήτημα επί του οποίου έγινε συζήτηση σε θετικό κλίμα.

Σημειώνεται ότι  με πρόταση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη θα δοθεί προτεραιότητα στη λίστα Γωρκάτζη και η επιτροπή που θα συσταθεί, θα πρέπει να δώσει αποτελέσματα το συντομότερο, με αναφορά στο τέλος Ιουλίου.

Νέα σύσκεψη αρχηγών για το θέμα θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή στις 9.00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο, με στόχο η προσπάθεια να ποωθηθεί άμεσα.

Επιφυλάξεις Οικολόγων για αποκλεισμό κομμάτων

Σε σχετική δήλωση του, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο αποκλεισμού ορισμένων κομμάτων από το να συμμετέχουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Σημείωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα οδηγηθεί στην ολομέλεια εισήγηση για συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με βάση το άρθρο 73 του Συντάγματος, η οποία θα εξετάσει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στη βάση όρων εντολής που θα καταρτίσει η σύσκεψη αρχηγών.

Πρόσθεσε ότι «δική μας θέση είναι ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ad hoc υποεπιτροπή της επιτροπής Ελέγχου, η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξετάσει τη λεγόμενη λίστα Γιωρκάτζη και να τη δημοσιοποιήσει μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες και να δώσει συστάσεις για τον τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων», που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα.

Σε σχέση με τη σύνθεση της επιτροπής, ο κ. Περδίκης είπε ότι το άρθρο 73 του Συντάγματος ορίζει ότι σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, προσθέτοντας ότι αν κάποια κόμματα επιμείνουν στην πλήρη και πιστή εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου τότε «πολλά κόμματα και κοινοβουλευτικές παρουσίες θα αποκλειστούν».

Σημείωσε πως γι’ αυτό τον λόγο, η θέση του Κινήματος ήταν όπως δημιουργηθεί ad hoc υποεπιτροπή της επιτροπής ελέγχου όπου θα συμμετείχαν οι βουλευτές που εκπροσωπούνται στην επιτροπή ελέγχου», προσθέτοντας πως το Κίνημα δεν έχει καμία αντίρρηση σε ότι αφορά την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας και εκφράζοντας την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση του θέματος πέραν και από τη λίστα Γιωρκάτζη.

Μ.Χ.