You are here

Θα βάλουν ελεγκτές να ελέγξουν τα δάνεια τους στη Βουλή

07/04/2021 11:47

Συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και την Επίτροπο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα ζητήσει να έχει ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου. Η συνάντηση επιδιώκεται στο πλαίσιο της προεργασίας για την ετοιμασία των όρων εντολής, με βάση τους οποίους η Βουλή θα απευθυνθεί σε ελεγκτικό οίκο για περεταίρω διερεύνηση του θέματος των δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Στο μεταξύ, ο κ. Αδάμου θα αναμένει τις εισηγήσεις των κομμάτων σε σχέση με τους όρους εντολής και το εύρος του αντικειμένου που θα κληθεί να καλύψει η έρευνα των εμπειρογνωμόνων.

Στις εν λόγω αποφάσεις κατέληξε η σημερινή συνεδρία της ad hoc κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα δάνεια ΠΕΠ, που συνήλθε υπό το φως της δημοσιοποίησης της λίστας των 22 ΠΕΠ και της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα δάνεια των ΠΕΠ του συνεργατισμού.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο γενικός διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους δήλωσε ότι η Επιτροπή συνήλθε για να συζητήσει τις μελλοντικές ενέργειες της μετά τη δημοσίευση της λίστας Γιωρκάτζη και της έρευνας του γενικού ελεγκτή για το συνεργατισμό.

«Η έρευνα θα ανατεθεί σε ελεγκτικό οίκο» είπε, σημειώνοντας πως για να διευκολυνθεί το έργο της διατύπωσης των όρων εντολής προς τον ελεγκτικό οίκο, τα μέλη της Επιτροπής θα υποβάλουν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τις προτάσεις τους για το εύρος της έρευνας και τους όρους εντολής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Αδάμου σημείωσε ότι θα ληφθεί συμβουλή για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τους όρους εντολής και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάθεση της εργασίας σε ελεγκτικό οίκο.

Κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν εισηγήσεις για το ποιο θεωρούν ότι πρέπει να είναι το εύρος των ερευνών, ώστε αυτό το ζήτημα να συζητηθεί σε τελική συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη, ενόψει κλεισίματος της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο αξιωματούχοι με τους οποίους θα επιδιώξει συνάντηση ο ΠτΒ δεν θα είναι συνεργάσιμοι. Εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή λάβει ανεξάρτητη νομική συμβουλή για το θέμα, όπως έπραξε σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Σε ότι αφορά το πεδίο της έρευνας που θα κληθεί να αναλάβει ο ελεγκτικός οίκος, μέλη της Επιτροπής τόνισαν ότι πρέπει να καλύψει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τα δάνεια των ΠΕΠ. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, εισηγήθηκε όπως ο έλεγχος καλύψει και το θέμα των εκροών καταθέσεων κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών πριν από το κούρεμα, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διαφοροποιήσει τους όρους εντολής της απευθυνόμενη εκ νέου στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, υποστήριξε ότι οι εργασίες της Επιτροπής πρέπει να συνεχιστούν και με τη «νέα» Βουλή, εμπλουτίζοντας την προσπάθεια με εξωτερικούς συνεργάτες που έχουν την τεχνογνωσία για να προχωρήσουν σε διεξοδική έρευνα πέραν των στοιχείων του συνεργατισμού, ώστε η έρευνα να καλύψει και τις εμπορικές τράπεζες.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «ζητούμε πριν κλείσει η Βουλή να καταρτιστούν όροι για διαγωνισμό, για να εξευρεθεί ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος που θα αναλάβει την έρευνα σε σχέση με τις λίστες πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και τη διαχείριση των δανείων τους, που έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση της Βουλής και έχουν δημοσιοποιηθεί».

Παράλληλα, είπε, «η Βουλή να ζητήσει να κατατεθούν ενώπιον της όλες οι ανάλογες λίστες δανείων και μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων».

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ανησυχία ότι το θέμα παραπέμπεται στη νέα Βουλή και χαρακτήρισε αμφίβολο εάν τελικά η συζήτηση θα συνεχιστεί στη Βουλή με τη νέα της σύνθεση.

«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι γίνεται προσπάθεια να σταλεί το θέμα στις κυπριακές καλένδες», σημείωσε.

Της Μαρίας Χαμπή