You are here

Θέλουν έκτακτη συνεδρίαση για ακίνητα ΚΕΔΙΠΕΣ

14/05/2019 07:01

Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής ελέγχου της βουλής ζητούν βουλευτές, ώστε να συζητηθεί το θέμα πώλησης ακινήτων της πρώην ΣΚΤ. Η βουλή διαμηνύει ότι τα σχετικά στοιχεία που εκ παραδρομής απέστειλε η ΚΕΔΙΠΕΣ στους βουλευτές θα χρησιμοποιηθούν, καθησυχάζοντας σε ότι αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Σε επιστολές τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρία Κουλία, η αντιπρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, τονίζουν την ανάγκη όπως εξεταστεί το θέμα, καλώντας σε έκτακτη σύγκληση της επιτροπής ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας, η συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου κατά την οποία αναμενόταν να εξεταστεί το θέμα της δέσμευσης της κυβέρνησης όπως παραχωρήσει σε δήμους και κοινότητες ακίνητα τα οποία ανήκουν στην πρώην ΣΚΤ, καθώς και η ενέργεια της ΚΕΔΙΠΕΣ να προβεί σε πώληση τέτοιων ακινήτων.

Στην επιστολή της η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι η αναβολή της συνεδρίασης την περασμένη Τετάρτη, έγινε λόγω υποχρεώσεων των βουλευτών και λόγω του γεγονότος ότι οι πλείστοι εξ αυτών δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για την αλλαγή της τακτικής μέρας συνεδρίασης, που είναι η Πέμπτη.

Παράλληλα, ζητά όπως προγραμματιστεί άμεσα συνεδρίαση της επιτροπής εντός της τρέχουσας εβδομάδας, «επειδή το θέμα των ακινήτων της πρώην ΣΚΤ είναι κρίσιμο ζήτημα και έχει να κάνει με θέματα πιθανής διαφθοράς ή ευνοϊκής μεταχείρισης», όπως σημειώνει.

Ο κ. Περδίκης στην επιστολή του επισημαίνει ότι ο ίδιος διαφώνησε με την αναβολή της προηγούμενης συνεδρίασης και συμφωνεί σε ότι αφορά την ανάγκη σύγκλησης έκτακτης συνεδρίας της επιτροπής ελέγχου το συντομότερο δυνατό.

Εκτός από τη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου, την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε και η συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου κατά την οποία θα εξεταζόταν πρόταση νόμου του κ. Κουλία για τον περιορισμό του δικαιώματος αποξένωσης ακινήτων που ανήκαν στο Συνεργατισμό.

Καθυστερεί ο έλεγχος για αναδιαρθρώσεις δανείων ΠΕΠ

Η κ. Χαραλαμπίδου υπενθυμίζει στην επιστολή της ότι η επιτροπή είχε αναλάβει τη δέσμευση να εξετάσει και το θέμα της χαριστικής αναδιάρθρωσης δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, καθώς επίσης, ποια από αυτά μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και με ποιους όρους αναδιαρθρώθηκαν, ή εάν διαγράφηκαν από αυτά οποιαδήποτε ποσά.

Σχετική έκθεση είχε αναλάβει να ετοιμάσει και να καταθέσει στην επιτροπή ο γενικός ελεγκτής, η οποία όμως, διαπιστώνεται ότι έχει καθυστερήσει, με την κ. Χαραλαμπίδου να κάνει λόγο για παρεμβολή προσκομμάτων εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Επισημαίνει ότι και αυτό το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί παράλληλα, αφού αφορά επίσης θέματα πιθανής διαφθοράς και προνομιακής διαχείρισης δανείων και υποστηρίζει ότι τα προσωπικά δεδομένα όπως τα επικαλείται ο φορέας, δεν μπορεί να είναι δικαιολογία στέρησης ελέγχου από το κοινοβούλιο.

Δεν επιστρέφονται τα στοιχεία στην ΚΕΔΙΠΕΣ

Η ΚΕΔΙΠΕΣ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους βουλευτές να μην χρησιμοποιήσουν, ούτε να κοινοποιήσουν, αλλά να καταστρέψουν τα στοιχεία που τους αποστάληκαν αναφορικά με τις πωλήσεις ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού και τους αγοραστές τους, λόγω περιορισμών που επιβάλλει η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Σε επιστολή προς την ΚΕΔΙΠΕΣ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της βουλής Σωκράτης Σωκράτους, σημειώνει κατόπιν οδηγιών του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ότι τα στοιχεία που αποστάληκαν στις 4 Απριλίου, έχουν ήδη διαβιβαστεί στα μέλη της επιτροπής ελέγχου, περιλαμβανομένων των στοιχείων για τους αγοραστές που η ΚΕΔΙΠΕΣ απέστειλε εκ παραδρομής.

Τονίζεται μάλιστα, ότι η επιτροπή ελέγχου, ζήτησε τα στοιχεία βάσει του νόμου περί καταθέσεως στοιχείων και πληροφοριών στη βουλή των αντιπροσώπων και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που είναι χρήσιμα για τη διεκπεραίωση των εργασιών της, χωρίς πρόθεση χρήσης πληροφοριών κατά παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η απάντηση της βουλής φαίνεται να στέλνει το μήνυμα ότι οι διάφοροι φορείς είναι υποχρεωμένοι βάσει της νομοθεσίας να καταθέτουν στοιχεία που ζητούνται από τις επιτροπές και πως η βουλή δεν είναι διατεθειμένη να απαλλάξει την ΚΕΔΙΠΕΣ από τον πονοκέφαλο που προκάλεσε ο λανθασμένος της χειρισμός σε ότι αφορά το εν λόγω έγγραφο.

Της Μαρίας Χαμπή