You are here

Τρ. Κύπρου: €59 εκατ. εγγυητικό τέλος στο κράτος

26/05/2022 20:13

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να επιστρέψει στο κράτος €59 εκατ. μέχρι το 2028, μέσω της καταβολής εγγυητικού τέλους για τη φορολογική ελάφρυνση €417 εκατ. της οποία επωφελήθηκε, μετά τη μεταφορά σε αυτή των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία τον σχετικό νόμο με 26 ψήφους υπέρ και 22 κατά.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε περίπτωση μεταβίβασης εργασιών, περιουσιακών στοιχείων ή υποχρεώσεων από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε άλλο στο πλαίσιο εξυγίανσης, οι συσσωρευμένες ζημιές του υπό εξυγίανση πιστωτικού ιδρύματος δημιουργούν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση υπέρ του αποκτώντος πιστωτικού ιδρύματος, η οποία δύναται να μετατραπεί σε ειδική πίστωση φόρου.

Η Τράπεζα Κύπρου είχε αναγνωρίσει στις οικονομικές της καταστάσεις για το 2019 αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση €417 εκατ.

Με το νόμο που ψηφίστηκε το αποκτών πιστωτικό ίδρυμα που επωφελείται των ειδικών πιστώσεων φόρου  θα καταβάλλει ως αντίτιμο στο κράτος ετήσιο εγγυητικό τέλος, το οποίο καθορίζεται στο 1,5% επί του γινομένου του φορολογικού συντελεστή με τη σχετική ετήσια δόση επί των σχετικών συσσωρευμένων ζημιών.

Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα καθορισμού μεγαλύτερου εγγυητικού τέλους, ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη των εγγυητικών τελών που αναλογούν σε πιστωτικό ίδρυμα από την ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η σχετική ρύθμιση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με την φιλοσοφία που διέπει το νόμο αναφορικά με τη διαχείριση των πιστωτικών ιδρυμάτων και είπε ότι θα καταψηφίσουν το νόμο, ενώ σημείωσε πως όταν είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος το 2019, ο τραπεζικός οργανισμός περίμενε τη ψήφισή του για να ανακοινώσει αποτελέσματα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2019 το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη επωφεληθεί την αναβαλλόμενη φορολογία, χωρίς να καταβάλει τέλος στο κράτος. Σήμερα, πρόσθεσε, θα ψηφίσουμε την υποχρέωση του πιστωτικού ιδρύματος να αρχίσει να καταβάλλει προς το κράτος ένα εγγυητικό τέλος που έχει επωφεληθεί με τη νομοθεσία του 2019. Η Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε, έχει αποκτήσει ένα ισχυρό φορολογικό πλεονέκτημα και πρέπει να καταβάλει στο κράτος ένα τέλος που να αντικατοπτρίζει αυτό το όφελος. Το κράτος, πρόσθεσε, αναμένεται να εισπράξει 59 εκ. ευρώ ως εγγυητικό τέλος ως το 2028 και είπε ότι για το λόγο αυτό η ΔΗΠΑ θα υπερψηφίσει.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσουν το νόμο αφού είχαν ταχθεί κατά και τον Μάρτιο του 2019 μαζί με την ΕΔΕΚ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση είχε τηρήσει αποχή.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι με τον συγκεκριμένο νόμο από τούδε και στο εξής το πιστωτικό ίδρυμα θα καταβάλλει στη Δημοκρατία χρήματα για το ποσό που έχει επωφεληθεί και για αυτό το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι κατά τη ψήφιση του νόμου το 2019, το ΑΚΕΛ τήρησε αποχή επειδή δεν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι τώρα θα καταψηφίσουν, υπογραμμίζοντας τη θέση αρχής που έχουν, αφού ένα συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα έτυχε ενός ωφελήματος από την ΚΔ που υπερβαίνει τα €400 εκ. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχε αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η συζήτηση για επιστροφή ενός ποσού. Είπε ακόμα ότι η ψήφιση αυτής της ρύθμισης θα επιτρέψει στην τράπεζα να απολαμβάνει του ωφελήματος αυτού. «Κι εγώ θα δεχόμουν να επωφεληθώ €400 εκατ. και να πληρώσω 59 εκατ. σε βάθος χρόνου» είπε, προσθέτοντας ότι ο νόμος είναι χρύσωμα του χαπιού για να συνεχίσει αυτή η πρακτική.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι η Βουλή αυτή δεν ψήφισε για να δώσει €400 εκατ. σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, αλλά για να ανακουφίσει μια αποδέκτρια τράπεζα που της φόρτωσαν υποχρεώσεις μιας άλλης τράπεζας που έκλεισε. Πάρθηκαν, όπως είπε, αυτές οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε η αποδέκτρια τράπεζα να έχει ένα φορολογικό πλεονέκτημα για να μην καταρρεύσει και αυτή. Τώρα ανέφερε, ήρθε η ώρα να εισπράξουμε το αντάλλαγμα για αυτό που ήδη δώσαμε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για διαγραφή μιας υποχρέωσης της τράπεζας πολλών εκατομμυρίων, και επειδή δεν υπήρχε καν η έγκριση της ΕΕ ο σχετικός νόμος το 2019 ψηφίστηκε με πρόταση νόμου Βουλευτή.

Η κα. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι ουδεμία οφειλή €417 εκατ. δεν διαγράφει αυτή τη νομοθεσία, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Κουλλά αναφέροντας ότι δεν υπάρχει διαγραφή της φορολογικής πίστωσης και δίνεται η δυνατότητα για σημαντική αύξηση των εσόδων του κράτους.

Ζήτημα με τις θέσεις βουλευτών και το ηλεκτρονικό σύστημα της Βουλής

Μετά τη ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, η κα. Ερωτοκρίτου έθεσε θέμα προς την Πρόεδρο της Βουλής, αναφέροντας ότι καταμετρήθηκε από το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας μια αρνητική ψήφος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, ενώ όλοι οι βουλευτές ψήφισαν θετικά.

Όπως διαφάνηκε στη συνέχεια ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είχε καθίσει στη θέση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκκη και ψήφισε από εκεί, οπότε και η ψήφος του καταμετρήθηκε ως ψήφος του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διαμαρτυρήθηκε για τη θέση που του δόθηκε αναφέροντας ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν πρέπει να κάθονται μεταξύ βουλευτών άλλων κομμάτων.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε στον κ. Θεμιστοκλέους ότι οι θέσεις δόθηκαν ύστερα από μια δύσκολη συζήτηση στη Σύσκεψη Αρχηγών, αφού πλέον η Βουλή είναι επτακομματική, κι ότι το θέμα του θα εξεταστεί.