You are here

Τράπεζες και ΚΤ ψάχνουν τη φόρμουλα για τις δόσεις

16/09/2020 07:00

Τη χρυσή φόρμουλα για τη στοχευμένη συνέχιση της αναστολής των δόσεων δανείων, ψάχνουν να βρουν τράπεζες και εγχώριος επόπτης, εν μέσω των ανησυχιών που διατυπώνονται από την ΚΤ και το υπουργείο οικονομικών για ενδεχόμενο πανδημικό κύμα κόκκινων δανείων μετά τη λήξη του μορατόριουμ πληρωμής δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι ανησυχίες των τραπεζών τέθηκαν χθες σε σύσκεψη που είχαν τα μέλη του συνδέσμου τραπεζών με την Κεντρική Τράπεζα.

Το θέμα είναι αρκετά σημαντικό, καθώς μέχρι τον Ιούλιο είχαν ανασταλεί δάνεια ύψους €12 δισ., περίπου 51 χιλ. δανειοληπτών.  Ο προβληματισμός τραπεζιτών και Κεντρικής είναι ότι πολλά από αυτά θα μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα όταν λήξει το μορατόριουμ, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στις τράπεζες.

Στη σύσκεψη, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος του συνδέσμου, οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έλαβαν επίσημα και διά ζώσης τη διαβεβαίωση ότι η ΚΤ δεν θα υιοθετήσει φωνές που αξιώνουν επέκταση της αναστολής δόσεων πέραν της 31ης Δεκεμβρίου.

Άλλωστε, χαρακτηριστική ήταν η προχθεσινή δήλωση του Κ. Ηροδότου διοικητή της ΚΤ, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα αναστολή δόσεων, τη στιγμή κατά την οποία αναμένεται νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, μετά το τέλος της αναστολής δόσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση που διατύπωσε ενώπιον της ίδιας επιτροπής και ο υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν στη StockWatch ανώτατα στελέχη τραπεζών, η ΚΤ δεν ήταν χθες σε θέση να διαβεβαιώσει κατά πόσο η Φρανκφούρτη θα παρατείνει ή όχι τις κεφαλαιακές και ρευστοτικές χαλαρώσεις, παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ με δηλώσεις της την περασμένη Κυριακή άφησε κάποιες ενδείξεις ότι θα συνεχίσει η χαλάρωση των εποπτικών μέτρων.

Οι ενδείξεις Λαγκάρντ δεν επαρκούν για να προχωρήσουν οι τράπεζες στον προγραμματισμό του επόμενου έτους, σημείωσαν στην StockWatch τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι με την ΚΤ συζητήθηκαν και εναλλακτικές προτάσεις ώστε, να υπάρξει στοχευμένη στήριξη σε πελάτες τους, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης.

Οι τράπεζες πρότειναν στον επόπτη να αφήσουν στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους στη βάση της ικανότητας των πελατών τους να αποπληρώσουν τις δόσεις, όπως επίσης και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Έγινε εκτενής αναφορά κατά πόσο θα μπορούσαν οι τράπεζες να υιοθετήσουν από μόνες τους ένα στοχευμένο ιδιωτικό μορατόριουμ και όχι το υφιστάμενο θεσμοθετημένο το οποίο έχει ημερομηνία λήξης, για να βοηθηθούν πελάτες τους από συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Από την κατάθεση προτάσεων των εμπλεκομένων, διαφάνηκε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν την «υπέρβαση» μόνο για φερέγγυους πελάτες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία και ειδικότερα σε ξενοδόχους.

Στο σημείο αυτό υποδείχθηκε στους τραπεζίτες ότι οι εποπτικοί κανόνες ενδεχομένως να απαγορεύουν επιλεκτική συμπεριφορά των τραπεζών σε θέματα μορατόριουμ δόσεων.

Επισημάνθηκε στη σύσκεψη ότι αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αποφασίσει να εφαρμόσει μορατόριουμ αναστολής δόσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αυτό δεν μπορεί να γίνει για ορισμένους ξενοδόχους, αλλά θα πρέπει το εργαλείο αυτό να διατεθεί για όλους τους ξενοδόχους, ή τουλάχιστον σε κάποιους να γίνει αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Υποδείχθηκε πάντως από τον επόπτη ότι μεσοπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι η σταδιακή αλλαγή στην κουλτούρα ασυνέπειας των δανειοληπτών.

Σημειώνετα ότι το επίμαχο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τέθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε το κλιμάκιο της τρόικας με το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤ στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων, λόγω κορωνοϊού, με το ΥΠΟΙΚ, και το υπουργείο εργασίας, την ΚΤ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το υπουργείο υγείας για την πορεία του ΓεΣΥ, το υπουργείο δικαιοσύνης για τα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και ενδεχομένως με το υπουργείο εσωτερικών για το θέμα των πολιτογραφήσεων.

Του Λεύκου Χρίστου