You are here

Τράπεζες: Πολιτική η συζήτηση για τη λίστα

02/02/2021 06:52

Η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη φέρνει στο στόχαστρο των επικρίσεων τις τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα ως την αρμόδια εποπτική Αρχή, καθώς τα στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει εντείνουν τα ερωτήματα που πέραν του τρόπου κατάρτισης της λίστας, αφορούν τα κριτήρια και τους όρους βάσει των οποίων παραχωρούνταν οι εν λόγω χορηγήσεις. Από τη άλλη οι τράπεζες θεωρούν ότι η συζήτηση είναι πολιτική και μάλιστα την εντάσσουν στο προεκλογικό κλίμα.

Πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί η λίστα Γιωρκάτζη, τα μέλη του κοινοβουλίου κατέστησαν σαφή την πρόθεση, ανάμεσα σε άλλα, να αναζητήσουν απαντήσεις στο πως καταρτίστηκαν οι εν λόγω κατάλογοι στοιχείων και γιατί περιλαμβάνουν στοιχεία, τα οποία οι ίδιοι κρίνουν ως λανθασμένα ή ανακριβή.

Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, ακαδημαϊκοί υπογραμμίζουν την ανάγκη η Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει το πώς δίνονταν τα εν λόγω δάνεια.

«Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει, είναι η ΚΤ να δει εάν έχουν τηρηθεί οι κανονισμοί για παραχώρηση πιστώσεων», τόνισε ο καθηγητής χρηματοοικονομικών Σταύρος Ζένιος, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη διερεύνηση ενδεχομένως να έχει ρόλο και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Πρόσθεσε ότι αυτό θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να γίνει επαγγελματική δουλειά σε σχέση με τον έλεγχο των στοιχείων της λίστας. Σημείωσε ότι από τα στοιχεία φαίνεται να δίνονταν δάνεια χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις και διερωτήθηκε «εάν δεν ελέγξει αυτά τα ζητήματα ο επόπτης των τραπεζών, ποιος θα το κάνει».

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων στη Βουλή, πολλές ήταν οι φορές που οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας ακόμα και δια στόματος του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας, απέρριψαν τα αιτήματα να προβούν σε περαιτέρω έλεγχο και διόρθωση ή επιβεβαίωση των στοιχείων της Λίστας Γιωρκάτζη επικαλούμενοι περιορισμούς της νομοθεσίας και υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΚΤ.

Εκ μέρους τόσο της Κεντρικής Τράπεζας, όσο και των τραπεζών πάντως, αποφεύγεται οποιοσδήποτε επίσημος σχολιασμός του θέματος.

Πηγές από πλευράς τραπεζών αναφέρουν στη StockWatch ότι δεν υπάρχει απάντηση στις επικρίσεις που εξαπολύουν βουλευτές περί σκοπιμοτήτων στην κατάρτιση των καταλόγων που περιλαμβάνει η λίστα Γιωρκάτζη και πως το ζήτημα της λίστας αντιμετωπίζεται ως καθαρά πολιτικό, συζήτηση στην οποία δεν θέλουν να εμπλακούν.

Υποστηρίζουν πως τα θέματα στα οποία αναζητούνται απαντήσεις αποτελούν αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας ως εποπτικής Αρχής των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα επιβαρύνει την εικόνα του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως και άλλα θέματα που αφορούν για παράδειγμα τη διαφθορά και τις παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο εκποιήσεων. Ωστόσο, κρίνεται πως η συγκεκριμένη συζήτηση είναι κατ’ εξοχήν πολιτική και πως δεν μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, πέραν της πολιτικής αστάθειας που αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την οικονομία. Ένα μέρος της μάλιστα, αποδίδεται στο κλίμα της προεκλογικής περιόδου.

Της Μαρίας Χαμπή